Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalaisyritys avaa ovia koulutusviennille Kiinaan – maa haluaa ottaa opetusreformiin mallia Suomesta

Suomalaiset asiantuntijat tuottavat talviurheilusta verkkokursseja Kiinan kouluihin, jotta oppilaat pystyisivät seuraamaan Pekingin talviolympialaisia.

Mobie Groupin hallituksen puheenjohtaja Kari Vatanen allekirjoittaa koulutusvientisopimuksen pääsihteeri Yang Zijianin kanssa Kiinan 
kansojen hallissa pidetyssä konferenssissa.
Mobie Groupin hallituksen puheenjohtaja Kari Vatanen allekirjoittaa koulutusvientisopimuksen pääsihteeri Yang Zijianin kanssa Kiinan kansojen hallissa pidetyssä konferenssissa. Kuva: Mobie Group
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiolaislähtöinen koulutuspalveluja ja järjestelmiä tuottava yritysryhmä avaa koulutusviennin ovia Kiinaan.

Sähköisiä oppimisjärjestelmiä tuottava Mobie Group -yritysryhmä on solminut korkean tason kiinalaisen ajatushautomon kanssa kumppanuussopimuksen. Yrityksen mukaan sopimus avaa suomalaisille koulutusyrityksille ja organisaatioille mahdollisuuden päästä jatkossa Kiinan jättimarkkinoille.

Sopimus allekirjoitettiin tänään torstaina Kiinan kansantasavallan parlamenttitalossa pidetyn kestävän kehityksen konferenssin yhteydessä.

Mobie Group koordinoi yhteistyössä kiinalaisten kanssa kestävään kehitykseen perustuvaa opetusuudistusta muun muassa kouluissa, ammatillisessa koulutuksessa, opettajakoulutuksessa ja terveydenhuollossa. Hankkeessa on mukana lähes 800 kaupunkia.

Mobien tehtävänä on etsiä ja valita Suomesta hankkeeseen yhteistyökumppaneita, jotka lähtevät rakentamaan jättimaan opetusjärjestelmää ja kestävän kehityksen koulutuksia.

– Nämä Suomesta valitut tahot lähtevät toteuttamaan opetussuunnitelmauudistusta, jota testataan pilottikaupungeissa. Kiinalainen ajatushautomo esittelee sitten päättäjille tulokset ja tekee esitykset, kertoo Mobie Groupin hallituksen puheenjohtaja Kari Vatanen.

Hankkeen alkuvaiheessa osaajia tarvitaan Vatasen mukaan tutkimuspuolelta, opettajien koulutuksesta, opetussuunnitelmien ja opetusmateriaalien kehittämisestä.

"Suomi on neutraali maa"

Vatasen mukaan kiinalainen ajatushautomo valitsi yhteistyökumppanikseen suomalaisen yrityksen, sillä Suomen koulutusosaamista ja opetusta arvostetaan maailmalla.

– Suomi on edelleenkin koulutuksen ykkösmaa kokonaisuutena ottaen. Suomi on myöskin Kiinan näkökulmasta neutraali maa, meillä on ympäristöteknologiaa, kestävän kehityksen kannalta asiat ovat aika hyvällä tolalla ja myös terveydenhuoltomme on arvostettu korkealle tasolle.

Vatanen iloitsee siitä, että viisi vuotta kestänyt työ Kiinassa on nyt tuottanut tulosta.

– Ensin me kuuntelemme, mitä täällä halutaan ja sitten etsitään iso joukko osaajia toteuttamaan se. Me uskomme yhteistyön voimaan.

Vatasen mukaan kyse on erittäin merkittävästä asiasta.

– Sopimuksen rahallista arvoa on vaikeata kokonaisuutena arvioida, Erittäin merkittävä se on, koska tässä avautuu mahdollisuus päästä muuttamaan ja rakentamaan jättimaan kestävän kehityksen koulutuksia.

Suomalaiset opettavat kiinalaisia ymmärtämään talviurheilua

Suomalaiset ovat vahvasti mukana myös Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin liittyvissä valmisteluissa. Mika Kojonkoski valmentaa parhaillaan kiinalaisista vasta-alkajista mäkihyppääjiä talviolympialaisia silmällä pitäen.

Mobie Group puolestaan on koonnut talviurheilun suomalaisista osaajista, urheiluopistoista, valmennuskeskuksista ja lajiliitoista ryhmän, joka tuottaa kiinalaisille yli 200 talviurheiluun liittyvää verkkokurssia niin aloittelijoiden kuin ammattilaistenkin tarpeisiin.

Mobie Groupiin kuuluvan Mobie Sport Academyn sopimus kattaa puolestaan alkuvaiheessa 1,5 miljoonan ihmisen talviurheilukoulutuksen Kiinassa. Mukana on koulutusohjelmia jääkiekosta hiihtoon ja mäkihypystä luisteluun.

– Kiinalaisten tarkoitus on, että kaikissa kouluissa kaikille oppilaille opetetaan perustiedot talviolympialaisten urheilulajeista, jotta he pystyvät seuraamaan Pekingin kisoja, Mobie Groupin hallituksen puheenjohtaja Kari Vatanen kertoo.

Kuopiossa vuonna 2010 perustettu Mobie on kehittänyt sähköisiä oppimisympäristöjä ja julkisti vuonna 2015 erityisesti koulujen käyttöön suunnitellun tablettimalliston.

Yhtiö kehitti vuosina 2013–2015 suomalaisissa kouluissa ja yhteistyössä opettajien kanssa sähköisen oppimisympäristön. Vatasen mukaan kaikki Kiina-hankkeen koulutusmateriaalit tuotetaan tähän oppimisympäristöön.

Mobie Group on ryhmä kansainvälisiä yrityksiä. Ryhmään kuuluu seitsemän yritystä Suomessa, Kiinassa ja Kiinaan kuuluvassa Hong Kongissa. Suomessa yrityksellä on kaikkiaan kymmenkunta työntekijää.

Sopimus saattaa Vatasen mukaan tuoda Kuopioon vajaat kymmenen uutta työpaikkaa.

Suosittelemme