Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tutkijat kehittivät planetaarisen ruokavalion – Se estäisi miljoonia ennenaikaisia kuolemia ja ruokkisi terveellisesti koko maapallon väestön

Lihaa ja maitotuotteita ei raportissa kielletä täysin, mutta niiden syömistä pitäisi vähentää länsimaissa rajusti.

Naine vihannestiskillä ostoksilla
Lancetin tutkimuksen mukaan maapalolla menisi paljon paremmin, jos ihmiset söisivät vihanneksia kaksi kertaa nykyistä enemmän ja söisivät punaista lihaa puolet vähemmän. Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

The EAT-Lancet -komission juuri julkaistun tutkimuksen mukaan sen määrittelemillä ravintosuosituksilla voitaisiin pelastaa miljoonia ihmishenkiä, taata terveellinen ruokavalio koko maapallon kasvavalle väestölle ja välttää ympäristökatastrofi.

Raportin pääviesti on se, että ihmisten olisi alettava syömään yhä kasvispainotteisemmin ja terveellisemmin väestön kasvaessa ja ilmastonmuutoksen edetessä. Raportissa katsotaan vuoteen 2050, jolloin maapallolla elää ennusteiden mukaan 10 miljardia ihmistä.

Täältä voit lukea tiivistelmän raportista, jonka tavoitteena on ohjata maailmaa paitsi terveelliseen ruokavalioon myös kestävään ruoantuotantoon.

Vihanneksia kaksi kertaa enemmän, lihaa puolet vähemmän

Tutkijoiden mukaan terveysongelmat sekä väestönkasvuun liittyvät haasteet voitaisiin ratkaista korvaamalla eläinperäinen ravinto suurelta osin kasviksilla.

Lancetin raportti tiivistää, että ihmisten pitäisi syödä vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja kaksi kertaa nykyistä enemmän. Punaisen lihan ja sokerin syömistä pitäisi vähentää yli puolella.

Puolet lautasesta olisi oltava kasviksia ja hedelmiä, kolmannes täysjyväviljaa. Kaloreita kasvispainotteisessa dieetissä on 2 500 päivässä.

Planetaarinen ruokavalio sisältö graafina
Lähde: EAT–Lancet Commission Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lancet-komission mukaan tällainen Planetary health diet (vapaasti suomennettuna planetaarinen eli koko planeetan terveellinen ruokavalio) ratkaisisi epäterveellisen ruoan ongelman ja ehkäisisi vuosittain 11 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman.

Nykyisin 820 miljoonaa ihmistä elää puutteellisella ravinnolla ja suurempi joukko syö joko huonolaatuista ruokaa tai syö liikaa.

Raportin mukaan epäterveellinen ruoka tappaa enemmän ihmisiä kuin sukupuolitaudit, alkoholi, huumeet ja tupakka yhteensä.

Ravitsemuksen erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta pitää tutkimusta merkittävänä.

– On hienoa, että tutkimusraportissa on paljon konkretiaa. Juuri tällaista tietoa tarvitaan. En voisi olla enempää samaa mieltä raportin kanssa, Kuusipalo arvioi.

Kieltojen tie ei ole tehokkain

Suositellun ruokavalion noudattaminen vaatisi paljon ponnistelua vauraiden maiden ihmisiltä. Lihaa ja maitotuotteita ei Lancetin raportissa kielletä täysin, mutta niiden syömistä pitäisi vähentää rajusti.

Amerikkalaisten ja kanadalaisten pitäisi hillitä punaisen lihan syömistä 84 prosenttia ja eurooppalaisten 77 prosenttia.

Suuri osa maailman väestöstä syö punaista lihaa jo nykyisellään suosituksen mukaisesti tai suosituksia vähemmän. Sen sijaan Aasiassa pitäisi vähentää kalan kulutusta.

Suositeltua ruokavaliota noudattamallakin voisi vielä syödä suunnilleen yhden naudanlihahampurilaisen ja kaksi pientä annosta kalaa tai kanaa viikossa.

Naudanlihaa kaupan myyntitiskillä.
Länsimaalaisten pitäisi tutkijoiden mukaan hillitä reippaasti punaisen lihan syömistä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomessa tämän hetkinen suositus, on että punaista lihaa ei syötäisi yli 500 grammaa viikossa. Suomalaismiehet syövät lihaa kuitenkin keskimäärin viikoittain yli 800 grammaa.

Raportin suositukset ovat paljon alhaisemmat. Kieltojen tie ei tutkijan mukaan kuitenkaan ole paras tie vaikuttaa tottumuksiin.

– Siitä tulee vaikeaa, jos lähdetään siitä, mitä kaikkea ei saa tehdä. Ei pidä keskustella siitä, saako grillijuhlissa syödä viisi pihviä, vaan sen sijaan pitäisi miettiä asiaa toista kautta eli sitä mitä voitaisiin tehdä toisin, toteaa Heli Kuusipalo.

"Terveellinen ruoka kaikille on realismia"

Erikoistutkija Heli Kuusipalo THL:stä arvioi, että kymmenen miljardin ihmisen ruokkiminen terveellisesti on mahdollista.

– Kyllä se on realismia. Tiedämme jo nyt, että tapamme tuottaa ruokaa on tehotonta ja hävikki liian suurta. Niihin puuttumalla voidaan päästä tuloksiin.

Ruokahävikin vähentäminen olisi merkittävä askel.

Ostoskorissa vihanneksia
Vihannekset ovat monille liian kalliita. Tutkijoiden mukaan kasvisten tuotantoon ja kuluttamiseen pitäisi kannustaa esimerkiksi veroratkaisuilla. Kuva: AOP

– Globaalissa pohjoisessa jopa 40 prosenttia ruoasta menee hävikkiin edes käymättä lautasella. Etelässä sadoista saman verran menee pilalle ennen kuin se päätyy ruokapöytiin tai tuotantoon.

Yhtenä keinona ruokailutottumusten muuttamisen Lancetin raportissa esitetään punaisen lihan kovempaa verotusta. Erikoistutkija Heli Kuusipalo pitää tätä pohtimisen arvoisena.

Kasvisten tuotantoon ja kuluttamiseen taas voitaisiin hintapolitiikalla kannustaa, hän sanoo.

– Vaikkapa makeisveron vastapainoksi pitäisi miettiä sitä, että ilmastoystävällinen ja terveellinen ruoka olisi myös edullista.

Raportissa kiinnitetään huomiota maatalouden ja erityisesti lihatalouden ympäristövaikutuksiin. Tutkijat linjaavat, ettei viljeltyä alaa saisi nykyisestä kasvattaa, vaan tuotantoa olisi muutettava nykyistä kestävemmäksi ja tehokkaammaksi.

Tutkimusta aletaan seuraavaksi jalkauttaa päättäjille.

Tutkimukseen osallistui 37 asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Mukana oli niin ravitsemuksen, ilmaston kuin maataloudenkin asiantuntijoita.

18.1. klo 7.05 Korjattu: Jutun väliotsikko muotoon: "Vihanneksia kaksi kertaa enemmän, lihaa puolet vähemmän" aiemmin väliotsikko oli muodossa: "Vihanneksia puolet enemmän, lihaa puolet vähemmän"

Aiheesta muualla:

Summary Report of the EAT-Lancet Commission

The Guardian: New plant-focused diet would ‘transform’ planet’s future, say scientists

BBC: The diet to save lives, the planet and feed us all?

Suosittelemme sinulle