Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiinan Kuussa idättämät kasvit kuolivat hyytävään kylmyyteen

Aiemmin kasveja ei ole yritetty kasvattaa avaruusasemia kauempana Maasta.

Puuvilla itää kiinalaisessa luotaimessa Kuussa.
Puuvilla itää kiinalaisessa luotaimessa Kuussa. Kuva: Chongqing University
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muutama päivä sitten kerrottiin, että kiinalaisluotain Chang'e-4:n Kuuhun viemät puuvillansiemenet olivat alkaneet itää. Nyt Kiinasta kuuluu suru-uutinen: pienet kasvinalut ovat kaikki menehtyneet.

Kasvatuskokeen päättymisestä kertoo Hongkongissa ilmestyvä Gbtimes. Luotain laskeutui Kuun takapuolelle 3. tammikuuta ja kuvat itävistä kasveista otettiin 7. tammikuuta. Ne julkaistiin viime tiistaina.

Puuvillansiemenet kestivät hyvin avaruusmatkan Maasta Kuun huonommin tunnetulle "pimeälle puolelle". Sinne ne lensivät luotaimen rahtina olleessa kanisterissa. Tässä 18 senttiä korkeassa ja 2,7 kiloa painavassa kanisteribiosfäärissä oli kasvualustana multaa, vettä ja ilmaa.

Mukana oli puuvillansiementen lisäksi myös muun muassa silkkitoukan munia sekä rapsin- ja sinapinsiemeniä sekä siemenperunoita, mutta niiden mahdollisesti osoittamista elonmerkeistä ei ainakaan ole kerrottu julkisuuteen.

Kasveja on aiemmin koekasvatettu avaruusasemilla, mutta ei koskaan Kuussa. Siinäkin mielessä Kiina teki avaruustutkimuksen historiaa.

Kasvit kokivat luonnollisen kuoleman

Puuvillanitujen kuolema oli sikäli luonnollinen, että niiden ympäristö kylmeni hyvin nopeasti, kun aurinko laski Von Kármánin tasangolla, jonne Chang'e-4 laskeutui hallitusti kaksi viikkoa sitten.

Lämpötila laski-52 asteeseen – ja voi laskea vielä peräti 180 miinusasteeseen. Loppu oli väistämätön, koska kanisteribiosfäärissä ei ollut lämmitystä.

Itse luotain on asetettu horrostamaan siihen asti, kunnes Aurinko taas nousee.

Kasveille lämpenemisestä ei ole tuolloin enää iloa, vaan ne kompostuituvat vähitellen. Kompostoituminen tapahtuu kanisterin sisällä, eikä siitä ole haittaa luotaimelle, kerrotaan Kiinan kansallisesta avaruushallinnosta.

Kiinalaisluotain laskeutui Kuun "pimeälle puolelle"

Kiina lähetti mönkijän kohti Kuuta – tavoitteena maailman ensimmäinen laskeutuminen "pimeälle puolelle"

Kiina aikoo kurkistaa Kuun "pimeälle puolelle" – luotaimen lastina silkkiäistoukan munia ja siemeniä

Suosittelemme sinulle