Serbian ilmavoimien koneet saattoivat Vladimir Putinin konetta sen lähestyessä Belgradia. Näky oli presidentille kotoisa, sillä Venäjä lahjoitti hiljattain Serbialle kuusi käytettyä MiG-29-hävittäjää.
Sotakalustohankinnat ovat yksi esimerkki Venäjän ja Serbian tiiviistä suhteista, joita Putin halusi torstain vierailulla vahvistaa.
Vastaanotto oli ylitsevuotava: Venäjän liput liehuivat, kirkkojen kellot kumisivat ja kansa hurrasi. Isännälleen presidentti Aleksandar Vučićille Putin kehui kasvanutta kauppaa ja suhteiden monipuolistumista.
– Olen tyytyväinen saadessani tilaisuuden vierailla ystävällismielisessä veljesmaassa, jotta voimme keskustella tulevasta yhteistyöstä, Putin sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.
Kaasua ja öljyä Serbia ostaa Venäjältä jo paljon, mutta suunnitelmissa on muun muassa ydinvoimayhteistyötä. Vučić on entinen nationalisti, joka nyt kannattaa hakeutumista EU:n jäseneksi.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Emma Hakalan mukaan Serbia pyrkii tasapainoilemaan idän ja lännen välillä.
– Serbian EU-pyrkimys on nähdäkseni ihan aito, mutta samalla ajatellaan, ettei se saa sulkea pois sitä, että pidetään hyvät välit Venäjään, Hakala sanoo.
Venäjä ei ole vastustanut Serbian EU-pyrkimyksiä
Venäjä on ollut käärmeissään lännelle, joka Putinin mukaan juoni Montenegron Naton jäseneksi ja näyttää vaikuttavan samaan suuntaan Makedoniassa.
Serbia ei Natoon pyri, eikä Venäjä ole osoittanut halua vaikeuttaa maan EU-pyrkimyksiä.
– Venäjä voisi ehkä sopeutua siihen, että Serbia liittyisi EU:hun ja toimisi siellä jonkinlaisena Venäjän äänitorvena, Hakala pohtii.
Lännen kannalta huolestuttavia olivat tiedot, joiden mukaan Vucic oli kutsunut Putinia tapaamaan myös Montenegron Venäjä-mielistä oppositiota sekä Bosnian serbitasavallan separatistihenkisen presidentin Milorad Dodikin.
Putin: Kosovon armeijan perustaminen laitonta
Venäjän läheinen suhde Serbiaan pohjaa slaavilaisuuteen ja ortodoksiseen uskoon. Tärkeä tekijä on myös se, että Venäjä ei ole tunnustanut serbeille traumaattista Kosovon itsenäistymistä.
Torstaina Belgradissa Putin soimasi Kosovoa jännitteiden lietsomisesta.
– Ensisijaisesti tarkoitan heidän päätöstään perustaa niin kutsuttu Kosovon armeija 14. joulukuuta, hän sanoi Tassin mukaan.
Putin sanoi pitävänsä Kosovon armeijan perustamista laittomana ja arvioi, että se voi aiheuttaa epävakautta Balkanilla.
Putin on kyselyiden mukaan ylivoimaisesti suosituin ulkomainen poliitikko Serbiassa.
Suurmielenosoituksia demokratian puolesta
Itsevaltaisista otteista ja lehdistönvapauden rajoittamisesta syytetty Vučić on ollut kotimaassaan ahtaalla häntä vastaan viikkoja jatkuneiden suurmielenosoitusten takia. Protestoijat eivät ole erityisesti Venäjän tai EU:n puolella, mutta jäsenyyspyrkimysten kannalta mielenosoitusten syyllä on merkitystä.
Hakalan mukaan unioni ei ole toistaiseksi kovin ärhäkästi nostanut esiin Serbian epädemokraattisia piirteitä.
– Mitä lähemmäs EU-liittymistä tullaan, niin kyllä varmaan jossain vaiheessa niitä täytyy käsitellä, jotta vältettäisiin aiempia virheitä ja opittaisiin aiemmista arveluttavista laajentumisista, hän sanoo.
Lisää aiheesta:
Kosovo perusti oman armeijan – ja välit Serbian kanssa huononivat entisestään