Hyppää sisältöön

Kahta rakennusalan yritystä epäillään poikkeusellisen laajasta rikosvyyhdestä – jättivät kaikki verot ja eläkevakuutusmaksut maksamatta

Poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan talousrikosvyyhden tutkinnan. Epäilyn mukaan yritykset jättivät miljoonien verot ja eläkevakuutusmaksut maksamatta.

Rakennusmies.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Petri Kosonen

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen laajan talousrikostutkinnan, joka liittyy kahden rakennusalan yrityksen toimintaan. Tutkinnan perusteella epäillään, että yritykset jättivät rakennustoiminnassa kaikki verot ja eläkevakuutusmaksut maksamatta.

KRP:n mukaan verovahinko on ollut noin 4,6 miljoonaa euroa, ja työeläkevakuutusmaksuja jätettiin maksamatta 1,3 miljoonan euron edestä.

– Tämä on arviolta suurin harmaan talouden juttu vuosikymmeneen, arvioi tutkintaa johtanut rikostarkastaja Janne Järvinen KRP:stä.

Yritykset ovat toimineet pääkaupunkiseudulla. Rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2013–2015. Molemmat yritykset lopetettiin Järvisen mukaan konkurssimenettelyllä vuosien 2016–2017 paikkeilla.

Epäillyissä yrityksissä satoja työntekijöitä

Epäillyissä rikoksissa käytetyt yritykset toimivat lähinnä alihankintaketjujen osana. Töitä tehtiin muun muassa päiväkoti-, koulu- ja asuinrakennustyömailla sekä korjausrakentamisessa. Suurin osa palkatuista rakennusmiehistä oli virolaisia.

– Kyseessä oli lähinnä erilaiset apumiehen työt, sellaiset, joihin usein pystyy kaveri pystymetsästäkin, selvittää Järvinen.

Verotarkastuksessa ja esitutkinnassa tunnistettiin KRP:n mukaan kaikkiaan 350 työntekijää. Lisäksi korjausrakentamistöissä epäillään olleen yli 300 työntekijää, joita viranomaiset eivät ole onnistuneet tunnistamaan.

Epäiltyjä on noin 20, joista neljällä oli KRP:n mukaan keskeinen asema rikoskokonaisuudessa. Kaksi pääepäillyistä oli tapahtuma-aikana liiketoimintakiellossa aiemmista talousrikoksista. Pääepäillyt ovat olleet tutkinnan aikana vangittuina, mutta nyt he ovat vapaalla jalalla.

Poliisi: "Uudenlainen rikoksen tekotapa tässä laajuudessa"

Rikoksella hankittu hyöty on mahdollisesti kätketty ulkomaille.

– Tällaisissa tapauksissa on tavallista, että toiminta tapahtuu Suomessa ja keskeisillä vastuuhenkilöillä on myös toisenlainen elämä kauempana; esimerkiksi Espanjassa, Turkissa tai Aasiassa, toteaa Järvinen.

Poliisin mukaan epäilyssä rikoksessa on noudatettu uudenlaista tekotapaa.

– Kyseessä näyttäisi olevan uudenlainen tekotapa tässä laajuudessa. Näyttää siltä, että tässä on hyvin tietoisesti ja suunnitellusti tavoiteltu työntekijälle kuuluvia etuuksia, sanoo Järvinen.

Keskeiset rikosnimikkeet ovat törkeä veropetos, törkeä työeläkevakuutusmaksupetos ja törkeä kirjanpitorikos.

Lisäksi tutkinnan perusteella epäillään, että jätteitä on viety luvattomasti Viroon. Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Suosittelemme sinulle