Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi

Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla.

Karjalanpiirakoita uunipellillä.
Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on tietty ero. Kuva: Timo Ikonen / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun Uimaharjussa pienen Viipukan leipomon yrittäjä Merja Kinnunen on ihmeissään. Leipomossa on vuosikausia tehty karjalanpiirakoita hänen mielestään perinteisellä ja hyväksi havaitulla tavalla. Nyt karjalanpiirakka-nimisen tuotteen myyminen loppuu.

Syynä on Ruokaviraston eli entisen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vaatimus, jonka mukaan karjalanpiirakan valmistukseen saa käyttää vain niitä ainesosia, joita EU:n nimisuojajärjestelmässä on karjalanpiirakalle hyväksytty.

Kinnusen leipomossa on piirakoiden valmistukseen käytetty laktoositonta voita ja maitoa, joita karjalanpiirakoiden valmistamiseen ei ole hyväksytty.

Mikäli valmistamanne piirakat eivät täytä karjalanpiirakan nimisuojajärjestelmän mukaisia vaatimuksia, niitä ei saa markkinoida karjalanpiirakkana, vaan tuotteen valmistustapa on muutettava nimisuojan mukaiseksi tai tuote on markkinoitava muulla nimellä.

Pohjois-Karjalan ympäristöterveyden kirje

Terveysviranomaiselta tullut kirje otettiin leipomossa järkytyksellä vastaan.

– Tämän kuun loppuun mennessä piti olla toimenpiteet tehty, että miten on nimeä tai reseptiä muutettu, kertoo Merja Kinnunen.

Yrittäjä ei alkanut pullikoida vastaan, vaan teki muutokset vielä samana päivänä. Karjalanpiirakka nimet vaihtuivat riisipiirakaksi ja perunapiirakaksi.

Nimisuoja vaatii tietyn reseptin

Karjalanpiirakka sai EU:n nimisuojan Aito perinteinen tuote vuonna 2003. Tuolloin määriteltiin, että karjalanpiirakan täyte on pääsääntöisesti ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa, perunasosetta tai survottuja kasviksia. Mikäli täytteenä on riisipuuroa, täytyy se määritelmän mukaan valmistaa riisiryyneistä sekä vedestä tai maidosta. Paistetuttujen piirakoiden voiteluun saa käyttää vain voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.

Ongelmana on se, että laktoositon maito ei EU:n määritelmän mukaan ole maitoa, koska siitä puuttuu maidolle olennainen osa laktoosi. Kaupoissakaan ei nykyään enää myydä laktoositonta maitoa, vaan tuote on nimeltään maitojuoma.

Karjalanpiirakan tekemiseen saa määritelmän mukaan käyttää maitoa, joten maitojuoma ei voi olla sen raaka-aine.

Teollisesti valmistettuja riisipiirakoita kaupan hyllyllä
Kaupan hyllyllä teollisesti valmistetut piirakat eivät ole karjalanpiirakoita. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjonen kertoo, että EU:n komissio teki Suomessa vuonna 2015 tarkastuskäynnin, jolla selvitettiin nimisuojan toteutumista. Tuolloin selvisi, että nimisuojaa ei Suomessa tarpeeksi hyvin valvota.

Niinpä vuonna 2017 silloinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira päätti tehostaa nimisuojan piirissä olevien tuotteiden valvontaa. Sen kohteeksi tuli myös karjalanpiirakka.

– Silloin huomattiin, että ihan kaikissa paikoissa, joissa karjalanpiirakka-nimistä tuotetta myydään, sitä ei ole valmistettu nimisuojan reseptin mukaisesti, kertoo ylitarkastaja Mika Varjonen.

Karjalanpiirakan valmistamiseen oli joissakin paikoissa käytetty reseptin vastaisesti esimerkiksi laktoositonta maitoa tai maitojauhetta.

Ristiriitainen tilanne

Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjosen mukaan tilanne on siinä mielessä erikoinen, että viranomainen ei ole alkujaan määrännyt, mitä ainesosia karjalanpiirakassa saa käyttää tai miten se pitää valmistaa.

Nimisuojaa haki Pohjois-Karjalan maaseutukeskuksen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, joka oli laatinut karjalanpiirakan valmistamisesta tarkan määritelmän.

Karjalanpiirakoita pellillä.
Oikeiden karjalanpiirakoiden valmistukseen ei voi käyttää maitojauhetta eikä laktoositonta maitoa. Kuva: Salla Syvänen / Yle

Ennen hyväksymistä reseptiin olivat saaneet ottaa kantaa alan yritykset niin Suomessa kuin muissakin EU-maissa.

– Sen jälkeen kun nimisuoja on hakijan haluamalla tavalla EU:ssa hyväksytty, on viranomaisen tehtävä valvoa, että sitä myös noudatetaan ja toteutetaan, kertoo Varjonen.

Karjalanpiirakka on EU:ssa määritelty niin sanotuksi aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Sillä määritelmällä on ylitarkastaja Mika Varjosen mukaan tarkoitus suojata pieniä tuottajia, jotka tekevät tuotteitaan perinteisellä tavalla.

– Tällä yritetään nimenomaan tukea pieniä yrityksiä, jotka sijaitsevat kaukana kasvukeskuksista, ja joille on uhkana, että isot firmat voisivat massatuottaa heidän tuotteitaan ja viedä markkinat, sanoo Mika Varjonen.

Karjalanpiirakan nimisuoja on ollut voimassa jo yli 15 vuotta. Ylitarkastaja Mika Varjosen mukaan yrityksillä on ollut aikaa saattaa karjalanpiirakka-asia kuntoon, sillä poikkeamat reseptistä ovat olleet tiedossa jo vuosia.

Hyväksyttäisiinkö laktoositon maito?

Nimisuojan hakijalla on mahdollisuus jälkeenpäin hakea muutosta nimisuojaan. Ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys saada laktoositon maito mukaan reseptiin.

– Sitten pitää pohtia sitä, että onko se laktoositon maito karjalanpiirakan perinteinen valmistusosa. Pitää myös pohtia sitä, että onko välttämätöntä saada kaikkia perinnetuotteita laktoosittomina, sanoo Ruokavirastosta ylitarkastaja Mika Varjonen.

Kun nimisuoja on hakijan haluamalla tavalla EU:ssa hyväksytty, on viranomaisen tehtävä valvoa, että sitä myös noudatetaan.

Ylitarkastaja Mika Varjonen, Ruokavirasto

Mika Varjosen mukaan karjalanpiirakoita valmistamiseen voi kuitenkin käyttää vähälaktoosista maitoa, joita kaupoissa myydään muun muassa Hyla- tai Into-tuotemerkeillä. Myös laktoositonta voita saa karjalanpiirakan voiteluun käyttää, koska voin määritelmä ei muutu, vaikka siitä laktoosi poistettaisiinkin.

Laktoosittomina myytäviä karjalanpiirakan kaltaisia tuotteita voi myydä esimerkiksi nimillä riisipiirakka, perunapiirakka, piirakka, piironen tai melkeinpä mikä tahansa muu kuin karjalanpiirakka. Kauppojen hyllyillä nimikirjo on jo tätä nykyä hyvin laaja.

EU:n aito perinteinen tuote -nimisuoja on suomalaisista tuotteista karjalanpiirakan lisäksi sahdilla ja kalakukolla. Tunnettuja ulkomaalaisia tuotteita, joilla on nimisuoja, ovat muun muassa feta- ja parmesan-juustot.

Piirakanteko jatkuu

Viipukan leipomossa Joensuun Uimaharjussa karjalanpiirakoita rypytetään edelleen entiseen tahtiin. Reseptit ovat säilyneet ennallaan, mutta nimet muuttuneet.

Riisipiirakan puuro on tehty laktoosittomaan maitoon ja voitelussa on laktoositonta voita. Laktoosittomana yrittäjä Merja Kinnunen haluaa piirakoita edelleen tehdä, koska suuri osa asiakkaista pyytää laktoosittomia piirakoita.

– Minusta se on samaa lehmästä tullusta maitoa, siinä vaan ei ole laktoosia, puuskahtaa Kinnunen.

Kinnunen ihmettelee myös, miksi esimerkiksi riisi on hyväksytty karjalanpiirakan raaka-aineeksi, kun riisiä ei Suomessa ole ikinä kasvanut.

– Me tehdään kaikki käsin ja käytetään hyviä raaka-aineita. Mutta ei sitten olla enää karjalanpiirakoiden tekijöitä, sanoo Viipukka-leipomon yrittäjä Merja Kinnunen.

Lue seuraavaksi: EU:n nimisuoja kääntyi itseään vastaan: Suomen kuuluisin kalakukko ei ole kalakukko

Suosittelemme sinulle