Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiinalaisen Kaidin investointipäätös Kemin biovoimalasta tehdään aikaisintaan 2021

Kaidi Finland tekee kuitenkin koko ajan töitä hankkeen toteuttamiseksi.

Kaidin tontti Kemissä, tuulivoimaloita ja öljysäiliöitä taustalla
Kaidin Kemin biovoimalahankkeesta oli alun perin tarkoitus päättää jo vuonna 2016. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Jarno Tiihonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinalaisen Kaidin Kemiin suunnittelemasta 900 miljoonan euron biovoimalasta ei ole viime aikoina kuulunut juuri mitään. Alun perin investointipäätös piti tehdä vuoden 2016 lopussa ja rakennustyöt oli tarkoitus aloittaa seuraavana vuonna.

Sunshine Kaidi New Energy Groupin Suomeen perustama tytäryhtiö kuitenkin vakuuttaa tekevänsä edelleen töitä hankkeen toteuttamiseksi.

– Tilanne Kemin hankkeen suhteen on se, että töitä jatketaan aktiivisesti, sanoo Kaidi Finlandin vt. toimitusjohtaja Olli-Pekka Viljakainen.

Investointipäätös vaatii vielä varmistuksia ja näyttöjä

Viljakaisen mukaan lopullista investointipäätöstä ei tule lähiaikoina. Yhtiö odottaa ainakin EU:n uusiutuvan direktiivin liittämistä Suomen lainsäädäntöön, mikä tapahtuu vuoden 2020 jälkeen.

Lisäksi yhtiön on varmistettava uuden teknologian toimivuus ja talousmallin pitävyys.

– Rahoittajat tarvitsevat vahvaa näyttöä siitä, että sijoitus on turvallinen. Tässä joudutaan vielä kasaamaan lisää varmistusta sille, että teknologia toimii ja siihen liittyvä talousmalli on riittävän pitävä, Viljakainen kertoo.

Viljakainen kertoo, että Kemiin kaavailtua teknologiaa on jo testattu Kiinaan rakennetulla pilottilaitoksella.

– Toki Kemin mittakaava on suuri. Tämän tyyppisiä laitoksia ei maailmalta vielä löydy. Kemin laitos olisi uraa uurtava. Pilottilaitos on vain yksi askel teknologian toimivuuden todistamisessa, Viljakainen sanoo.

Kiinassa ilmenneillä talousvaikeuksilla ei ole vaikutuksia Kemiin

Sen sijaan Kaidin toisen tytäryhtiön talousvaikeudet Kiinassa eivät ole vaikuttaneet toimintaan Suomessa.

– Vahva viesti on saatu erityisesti sille, että hanketta Kemissä jatketaan edelleen siitä huolimatta, että töitä Kiinassa tehdään näiden Kaidi Ecologicalin asioiden suhteen, Kaidi Finlandin vt. toimitusjohtaja Olli-Pekka Viljakainen kertoo.

Kemin hankkeen selkeä viivästyminen ei ole horjuttanut Viljakaisen luottamusta siihen, että laitos toteutuu.

– Itse olen ollut tässä hankkeessa jo pitkään mukana ja uskoni ei ole kuitenkaan horjunut siihen. Uskon ja toivon ja teen kaikkeni sen eteen, että laitos Kemiin saataisiin rakennettua, hän kommentoi.

Suosittelemme