Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Onnettomuustutkintakeskus: Helsinki-Vantaalla illalla vaaratilanne

Tilanteessa matkustajalentokone laskeutui varatulle kiitotielle, jolle oli hetkeä aiemmin laskeutunut toinen matkustajakone.

Norwegianin lentokone
Kuva: Alastair Philip Wiper / AOP
Jaana Hevonoja,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on perjantaina illalla ollut vaaratilanne, jossa matkustajalentokone laskeutui varatulle kiitotielle, jolle oli hetkeä aiemmin laskeutunut toinen matkustajakone. Asiasta kertoo Onnettomuustutkintakeskus Twitterissä.

Otkes kertoo käynnistäneensä tilanteesta alustavan tutkinnan. Parhaillaan odotetaan tallennetietoja tapahtuneesta.

Tilanteessa kiitotielle oli laskeutunut Turkish Airlinesin kone, joka oli vielä kiitotiellä kun seuraavana laskeutumisvuorossa ollut Norwegianin kone lähestyi. Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoi Ylelle, että Norwegian-yhtiön kone ei reagoinut tilanteessa lennonjohdon ylösvetokäskyyn.

– Teemme turvallisuustutkintaa siitä, miksi näin pääsi käymään. Tallennetietojen keruun ohella teemme alustavia kuulemisia lennonjohdolle ja molempien lentokoneiden henkilökunnalle, Laurila kertoi perjantai-iltana.

Siitä miten etäällä lentokoneet olivat toisistaan tai minkälainen tilanne oli näkyvyden suhteen ei vielä ole Laurialan mukaan selvyyttä.

– Turvallisuustutkintaa tehdään onnellisessa tilanteessa siinä mielessä, että onnettomuutta, ei tapahtunut ja tilanteesta voidaan opiksi, Lauriala sanoi.

Lauriala kertoo, että Onnettomuustukintakeskus on verrattain paljon tutkinut viime vuodenkin aikana ilmailun vakavia vaaratilanteita, joissa kiitorata on ollut varatussa käytössä.

– Muun muassa vuosi sitten tammikuussa oli samalla viikolla kaksi vaaratilannetta, joissa kiitotie oli varattu, kun sinne tuli muutakin liikennettä.

Suosittelemme sinulle