Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö Ykkösaamussa: Hävittäjiä voisi olla sata – vähentäminen "vastuutonta politiikkaa"

Ylen kyselyn mukaan neljä puoluejohtajaa olisi valmiita vähentämään hävittäjien määrää. Nykyisiä Hornetteja hankittiin alun perin 64 kappaletta.

Ykkösaamu
Ykkösaamu

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan Suomella voisi olla sata hävittäjää. Hän sanoo Yle TV1:n Ykkösaamussa, että määrä riittäisi koko maan jatkuvaan puolustamiseen, mutta se vaatisi myös huomattavasti enemmän rahaa. Myös mahdolliset koneen rikkoutumiset otettaisiin näin paremmin huomioon.

Nykyiset Hornet-hävittäjät, joita aikanaan hankittiin 64 kappaletta, on päätetty korvata uusilla. Tarjouspyynnöt näistä on lähetetty. Niinistön mukaan 64 hävittäjää on vähimmäismäärä.

– Olemme tässä hyvin maltillisesti liikkeellä, hän muotoili.

Ylen tänään julkaiseman kyselyn mukaan kuitenkin neljä puoluejohtajaa on sitä mieltä, että hävittäjien määrää voisi vähentää. Tätä mieltä olivat SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset.

Niinistö piti tällaista näkemystä vastuuttomana politiikkana.

– Aika yllättävä tieto, ainakin siinä mielessä, että perussuomalaiset ovat mukana punavihreän opposition kanssa. Tässä on kyse siitä halutaanko puolustaa koko maata. Jos hävittäjien määrästä tingitään niin sitten pitää määritellä alue, jota puolustetaan. Mielestäni se on vastuutonta politiikkaa.

Niinistö uskoo, että kysymys hävittäjähankinnoista nousee esille tulevissa hallitusneuvotteluissa.

– Uskon että puolueilta kysytään ovatko ne valmiita sitoutumaan Suomen ilmapuolustukseen. Toivon että hallituksessa ei ole tilaa niille, jotka eivät siihen sitoudu. Se olisi isänmaan kannalta erittäin epäedullista, totesi Niinistö.

"Lemmenjoen uutisoinnissa tehty kärpäsestä härkänen"

Niinistö arvosteli Ykkösaamussa myös tiedostusvälineitä Lemmenjoen vuoden 2017 tapahtumiin ja niistä nostettuihin syytteisiin liittyneestä uutisoinnista.

– Tapauksella on mainehaittansa ja tästä olen julkisuudessakin puhunut ja kenraaliemme kanssa keskustellut, viimeksi eilen. Mutta kaiken kaikkiaan, kun katsotaan tätä kohua, niin kyllä tässä on tehty kärpäsestä härkänen. Toivon että tämä asettuisi oikeisiin mittasuhteisiin.

Niinistö korosti että väärinkäytöksiin on puolustusvoimissa puututtu.

– Järjestelmä toimii, mutta kyllä pitää suhteellisuudentajuakin olla. Vähempikin uutisointi näistä aiheista riittäisi, ja voitaisiin keskittyä johonkin oleellisempaan.

Niinistö kertoi käyneensä usean kenraalin kanssa epävirallisia keskusteluja mediailmapiiristä, "jossa pyöritetään verraten vähäpätöistä asiaa".

– Sopulilauman lailla toimittajat juoksevat sen perässä ja pyrkivät siihen, että päitä putoaa, sanoi Niinistö Ykkösaamussa.

Lemmenjoen harjoitukseen liittyvistä tapahtumista on nostettu syytteet Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä sekä Ilmavoimien entistä komentajaa Sampo Eskelistä vastaan. Lisäksi valtakunnansyyttäjänvirasto on pyytänyt Keskusrikospoliisia tekemään esiselvityksen puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin mennettelystä Lemmenjoen harjoitukseen liittyen.

Suosittelemme sinulle