Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokoomuksen Orpo latasi vaalilupauksia ensi vaalikaudelle: Autovero pois vähäpäästöisiltä autoilta ja rahaa pientalojen lämmitysremontteihin

Kokoomus korosti vaalikampanja-avauksessaan ilmastonmuutoksen vastaisia toimia.

Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo nostatti vaalikuumetta paljastamalla puolueen ensimmäisiä vaalilupauksia.

Kokoomus aikoo taistella ilmastonmuutosta vastaan siten, ettei se vie kohtuuttomasti rahaa tavallisen ihmisen kukkarosta.

Kokoomus poistaisi ensi vaalikaudella päästöttömien ja vähäpäästöisten autojen autoveron ja antaisi vähävaraisille rahaa pientalojen energiaremontteihin.

Tällä tavoin suomalaisia ohjattaisiin kohti ympäristöystävällisempiä tekoja.

– Tätä kautta autojen hinta alenisi ja yhä useampi suomalainen pystyisi hankkimaan vähäpäästöisen auton, Helsingin Narinkkatorilla puolueen vaalistartissa puhunut Orpo totesi.

Yksityisautoilusta puolue ei kuitenkaan ole aikeissa luopua, koska Orpon mukaan Suomen kaltaisessa pitkien välimatkojen maassa auto on monelle ihmiselle elinehto arjen sujuvuuden takia.

Sen sijaan kokoomus vähentäisi päästöjä luopumalla kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa. Päästöjä ja haittoja myös verotettaisiin nykyistä enemmän työn sijaan. Koska autoliikenne on suuri päästöjen aiheuttaja, Orpo laittaisi lisärahaa päärautatieyhteyksien kehittämiseen.

Ilmastohuolesta huolimatta kokoomus ei kannata kansallista lentoveroa.

– Lentämiseen liittyvät veroratkaisut ja päästövähennystoimet tulee tehdä EU:n ja globaalilla tasolla. Syrjäiselle maalle lentäminen on täysin välttämätöntä. Meidän ei tule tehdä yksin ratkaisuja, jotka vievät kilpailukykyämme, Orpo painotti.

Tuliko ilmastovaaleista seksuaalirikosvaalit?

Kevään eduskuntavaaleista piti tulla ilmastovaalit, mutta viime viikkoina julkista keskustelua ovat hallinneet maahanmuuttajien Oulussa ja Helsingissä tekemät seksuaalirikokset.

Petteri Orpo sanoi ymmärtävänsä ihmisten reaktioita, koska ihmiset ovat syystä huolissaan.

– On mahdoton ymmärtää sitä, että ihmiset, jotka ovat hakeneet meiltä turvaa, syyllistyvät tämän kaltaisiin rikoksiin. Yhteenkään tyttöön tai naiseen kohdistuva häirintä tai rikokset eivät ole hyväksyttäviä. Ne eivät kuulu tähän maahan ja me emme sitä salli, Orpo sanoi.

Petteri Orpo
Kokoomuksen vaaliehdokas tarjoili puheenjohtaja Petteri Orpolle kahvia ennen kampanja-avauspuhetta Helsingin Kampissa. Kuva: Terhi Toivonen / Yle

Orpon mielestä suomalaiset ovat kuitenkin tolkun väkeä.

– Viime viikonlopun ymmärrettävän rajun reaktion jälkeen keskustelu on tasaantunut, ja nyt puhutaan siitä miten näitä asioita pitää ratkoa. On ymmärrys siitä, että millään yksittäisellä toimenpiteellä tällaista ilmiöitä ei kitketä, vaan nyt tarvitaan laajaa viranomaisyhteistyötä. Luotan suomalaisiin, että maltti voittaa, Orpo totesi.

Orpon mukaan hallitus ei ole ollut maahanmuuttoon liittyvien ongelmien edessä toimeeton.

Hän muistutti, että lähes kaikki hallituksen maahanmuuttopoliittisen ohjelman 80 kohtaa on toteutettu, ja lisää toimia on sovittu tällä viikolla hallituksessa ja eduskuntaryhmien kesken.

Orpo uskoo, että näillä toimenpiteillä pystytään ennaltaehkäisemään Oulun ja Helsingin kaltaisia törkeitä tapahtumia.

Pureeko Köyliön Kennedyn charmi?

Kokoomus näyttää luottavan vaalikampanjansa ilmeessä Petteri Orpon vetovoimaan.

Helsingin keskustan jättinäytöillä pyörii vaalimainoksia, joissa Orpo tuijottaa tulevaisuuteen ja taustalla välkkyy kampanjan pääslogan "Luotamme Suomeen". ja Orpon puheissa toistuu luottamus suomalaisiin.

Vaalislogan on jo ehtinyt herättää ihmettelyä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Helsingin Sanomissa on kysytty, eikö suomalaisten pitäisi luottaa tässä tilanteessa kokoomukseen, eikä toisinpäin.

Näyttää, että Orpon kuvassa on haettu hieman samaan tunnelmaa kuin Yhdysvaltain entisen presidentti John F. Kennedyn kuvassa.

Eduskuntavaalit siintävät jo 85 päivän päässä ja silloin selviää, joutuuko "Kannuksen Kennedyksi" nimetty entinen keskustapääministeri Esko Aho luopumaan tittelistään "Köyliön Kennedyn" hyväksi.

Suosittelemme sinulle