Hyppää sisältöön

Trump puhuu, avautuvatko solmut? Hallinto ollut kuukauden kiinni ja muuri vailla rahaa – suora lähetys kello 22.50

Tänä iltana selviää, millaisen vastatarjouksen Trump tekee demokraateille, jos tekee. Trumpin puhe alkaa kello 23 Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tiedotustilaisuus
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tiedotustilaisuus
Sampo Vaarakallio

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luvannut antaa vielä tänään merkittävän ilmoituksen.

Hänen puheensa kärki on siinä, miten kuukauden kiinni ollut liittovaltion hallinto saadaan taas auki. Kiinnostavaa on myös se, tekeekö hän uuden tarjouksen demokraateille Meksikon muurin rahoituksesta.

Trump haluaa yli viiden miljardin dollarin rahoituksen Meksikon vastaiselle muurille. Hän arvioi muurin vähentävän laitonta siirtolaisuutta Yhdysvaltoihin. Trumpin mukaan siirtolaiset tuovat väkivallan ja huumekaupan ongelmia tullessaan.

Demokraattienemmistöinen kongressi ei ole taipunut Trumpin vaatimukseen muurista. Demokraatit pitävät sitä liian kalliina ja lopulta myös tehottomana estämään siirtolaisuutta.

Rahoituskiistan vuoksi osa liittovaltion hallinnosta on ollut jo lähes kuukauden kiinni. Hallinnon sulun vuoksi noin 800 000 hallinnon työntekijää on ollut tuon ajan palkatta.

Yhtenä vaihtoehtona Trump on väläyttänyt hätätilalakien käyttöönottoa. Tällöin hän voisi tehdä muurin rahoituksesta päätöksen kuulematta kongressia.

Suosittelemme sinulle