Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kansanedustaja Maria Lohela loikkaa sinisistä Harkimon Liike Nytiin – sote-uudistus vaarassa kaatua

Sote-uudistuksen eteneminen on loikan jälkeen niukimman mahdollisen enemmistön varassa.

Maria Lohela ja Hjallis Harkimo tiedtusilaisuudessa.
Maria Lohela ja Hjallis Harkimo tänään tiedotusilaisuudessa. Kuva: Roni Rekomaa /Lehtikuva
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Sinisten kansanedustaja, entinen puhemies Maria Lohela loikkaa kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon perustamaan Liike Nyt - eduskuntaryhmään. Kokoomuksesta keväällä eronnut Harkimo oli eduskuntaryhmän ainoa kansanedustaja ennen loikkaa. Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa Liike Nyt -yhdistyksen toimistolla Helsingissä.

– Tämä meidän nykyinen poliittinen järjestelmämme on luotu eri ajan Suomessa kuin missä me nyt elämme. Jonkun on aina oltava se ensimmäinen, joka esittää vaihtoehtoisia tapoja, Lohela perustelee loikkaansa.

Lohela ei kuitenkaan pyri enää kevään vaaleissa eduskuntaan.

Loikka mutkistaa hallituksen kriittisessä vaiheessa olevan sote-uudistuksen tilannetta entisestään. Lohela ilmoitti aikovansa äänestää sote-uudistusta vastaan.

Lohela kritisoi sinisten tukemaa sote-uudistusta ankarasti. Hänen mukaansa uudistuksessa ihmisten tarpeet ovat jääneet kokoomuksen ajamien markkinavoimien edun ja keskustan ajaman maakuntauudistuksen jalkoihin.

– Kysyin itseltäni, mikä on minun velvollisuuteni tässä asiassa kansanedustajana, ja hyvällä omalla tunnolla en voi näitä asioita tukea, Lohela sanoi.

Uudistuksen vastustajia on eduskunnassa nyt 99 ja puolesta äänestäjiä sata. Yhden hallituspuolueen edustajan kannan vaihtuminen riittäisi siis kaatamaan uudistuksen, mikäli kaikki kansanedustajat ovat äänestyksessä läsnä.

Aiemmin sotea vastaan ovat ilmoittaneet äänestävänsä kokoomuksen Elina Lepomäki ja Susanna Koski. Lisäksi sote-äänestyksen voimasuhteita muutti keskustasta eronneen ja sotea vastustavan Paavo Väyrysen paluu europarlamentista eduskuntaan. Hallituksen enemmistöä kaventaa myös se, että puhemies ei äänestä.

Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen vakuuttaa edelleen luottavansa siihen, että sote-uudistus etenee äärimmäisen niukasta enemmistöstä huolimatta. Hän vihjaa, että hallitus saattaa saada tukea oppositiosta:

– Hallituksella on edelleen enemmistö istuntosalissa ja ei sekään ole missään sanottu, että joka ikinen oppositioedustaja välttämättä äänestää vastaan. Tiukalle se vetää, mutta lähden siitä, että kaikki hallituspuolueiden edustajat tukevat uudistusta.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kommentoi Lohelan lähtöä tiedotteella. Terhon mukaan loikkaus on ikävä uutinen, joka ei kuitenkaan vaikuta sinisten suunnitelmiin tulevien vaalien suhteen, sillä Lohela oli jo aikaisemmin ilmoittanut vetäytyvänsä politiikasta.

Terho myös korostaa, että Lohelan sote-päätös on yksin hänen.

– Lohela sanoi lähtönsä syyksi soten, ja hän on hautonut sote-päätöstään yksin, Terho kommentoi.

Samassa tiedotustilaisuudessa eduskuntavaaleihin osallistuva Liike Nyt julkisti yli 20 uutta eduskuntavaaliehdokkaaksi pyrkivää. Kokonaisuudessaan ehdolle pyrkiviä on Harkimon mukaan nyt melkein 80.

Yhdistys ei ole puolue, joten se ei voi asettaa itse ehdokkaita vaaleihin. Ehdokkaiksi pyrkivien on ensin muodostettava valitsijayhdistys, mikä vaatii ehdokkailta sadan tukijan nimen keräämistä vaalipiireittäin.

Suosittelemme