Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta: Haastateltavien valinnassa tavoitteena sukupuolten tasa-arvo

Tavoitteena on, että haastateltavien sukupuolijakauma olisi sama kuin yhteiskunnassa yleensäkin. Mallia on otettu BBC:ltä.

Pia Pasanen YLE uutisten uudessa uutisstudiossa
Kuva: Ville Tapio / Yle
Paula Tiessalo,
Ville Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun tiedotusvälineet valitsevat haastateltavia ohjelmiinsa ja juttuihinsa, päätyy kameran ja mikrofonin eteen yhä useimmiten mies. Miehiä ja naisia on kuitenkin yhteiskunnassa suurin piirtein yhtä paljon, joten median asiantuntijavalinnat vääristävät kuvaa todellisuudesta.

Nyt Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa kiinnitetään sukupuolten tasaisempaan edustukseen erityistä huomiota BBC:ltä lainatun 50:50-mallin avulla.

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että mietimme keneltä kysymme asioita, ketkä ovat asiantuntijoita, miten sukupuolijakauma painottuu uutisissa. Toivottavasti se näkyy myös meidän aiheissa, uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kertoo.

– Tasa-arvoon on vielä matkaa tässä maailmassa, enkä pelkästään puhu sukupuolten tasa-arvosta vaan yleisestä tasa-arvosta. Se lienee suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä arvoja ja päämääriä edelleen.

Jokinen muistuttaa, että tasa-arvo syntyy pienistä teoista.

– Ei kellään ole jotain laitetta, joka nappia painamalla hoitaisi tasa-arvon kuntoon. Se syntyy pala palalta.

Hanketta vetävän sisältöpäällikkö Heikki Valkaman mukaan tarkoitus on pysähtyä miettimään journalistisia valintoja ja tehdä ne läpinäkyviksi. Ketään ei käsketä vaihtamaan haasteltavia.

– Pyrimme aina etsimään parhaan haastateltavan. Jos tarvitsemme pääministerin haastatteluun, emme mieti, onko hän mies vai nainen, kutsumme haastateltavaksi pääministerin.

50:50-hanke on vain yksi tapa seurata tasa-arvon toteutumista. Siinä kirjataan jokaisesta lähetyksestä ja jutusta tieto, oliko haasteltavana vieraana mies vai nainen vai muunsukupuolinen.

– Toimituksissa pohditaan päivittäin erilaisia journalistisia valintoja. Pääsevätkö kaikenlaiset äänet ja kansalaiset jounalismissamme esiin? 50:50-hanke ei tietenkään ole muista pohdinnoista pois. Senkin sisällä voimme tarkastella, miksi esimerkiksi lapsia koskevissa asioissa naiset ylikorostuvat haasteteltavissa tai turvallisuuspolitiikassa miehet, Valkama toteaa.

Vetoapua BBC:ltä

Potkua Ylen hankkeelle haetaan brittien BBC:ltä. Siellä suositun Outside Source -ajankohtaisohjelman juontaja Ros Atkins kyllästyi miesten yliedustukseen ja alkoi ensin muuttaa omaa ohjelmaansa.

– Mielestäni varsinkin julkisen palvelun mediayhtiöiden journalismin täytyy edustaa yhteiskuntaa. Jotta toimittajat pystyvät kertomaan ympäröivästä todellisuudesta monipuolisesti, heidän täytyy kuulla kaikkia. Maailmaa ei voi katsoa vain miesten näkökulmasta, Yleisradiossa vieraillut Atkins toteaa.

Ros Atkins
Ros Atkins Kuva: Yle

Atkinsin aloitteesta alkanut 50:50-malli on levinnyt paitsi BBC:n muihin toimituksiin, myös muihin maihin kuten Yhdysvaltoihin ja Australiaan.

Ylen Uutis- ja ajankohtaisohjelmissa on aikaisemminkin kiinnitetty asiaan huomiota. BBC tarjoaa kuitenkin hyvää vetoapua, päätoimittaja Jokinen toteaa.

– BBC:llä on hyvä ohjelma ja hyviä malleja siihen, miten toimia. He ovat myös saaneet aikaan paljon uutta toimintaa ja tasa-arvo on toteutunut aivan mainiosti heidän työssään.

Suosittelemme