Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Muovi on vähiten lajiteltu kotitalousjäte – yksi syy lajittelematta jättämiseen on kierrätyspisteiden huono saatavuus

Kotitaloudet ovat voineet lajitella pakkausmuovit kierrätykseen kolmen vuoden ajan.

Energia - ja biojätettä.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Emma Hinkula
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten yleisimmät syyt jätteiden lajittelematta jättämiseen on muun muassa se, että lähin kierrätyspiste on liian kaukana, kierrättäminen on vaivalloista tai ei tiedetä mihin jätteet tulisi viedä.

Muovi on vähiten lajiteltu kotitalousjäte. Muovin erilliskeräys onkin Suomessa melko uusi asia. Kotitaloudet ovat voineet lajitella pakkausmuovit kierrätykseen kolmen vuoden ajan.

Kun muovipakkausten kierrätykseen velvoittava laki tuli voimaan vuoden 2016 alussa, kierrätyspisteitä oli pystyssä parikymmentä. Vaatimus oli 500 pistettä.

Tällä hetkellä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ylläpitämässä kierrätyspisteverkostossa on vajaa 600 keräyspistettä muovipakkauksille. Vastaavasti kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille löytyy yli 1 800 keräyspistettä jokaiselle.

Etäisyydessä lähimmälle kierrätyspisteelle on suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Tästä jutusta löydät lähimmän kierrätyspisteesi.

Lue koko juttu: Muovi mietityttää, mutta sen kierrättäminen takkuaa: Yksi syy on liian kaukana olevat kierrätyspisteet – katso täältä lähimmät pisteesi

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme!

Suosittelemme