Hyppää sisältöön

Takuusäätiö: Velkaongelmat ovat syventyneet huomattavasti parissa vuodessa

Takuusäätiön velkaneuvontaan yhteyttä ottaneiden keskimääräinen velkasumma on kasvanut 5 000 eurolla vuodessa.

Kuva: AOP
Annika Martikainen

Velkaongelmat ovat pahentuneet merkittävästi lyhyessä ajassa, kertoo kotitalouksia velka-ahdingossa auttava Takuusäätiö (siirryt toiseen palveluun). Maksuttomaan velkaneuvontaan otettiin viime vuonna eniten yhteyttä koko säätiön lähes 30-vuotisen historian aikana.

Säätiön velkaneuvontaan yhteyttä ottaneiden keskimääräiset velkamäärät ovat kasvaneet vuodessa 5 000 eurolla. Vuonna 2018 yhteydenottajien velka oli keskimäärin 33 800 euroa, kun vuotta aiemmin se oli 29 000 euron pinnassa.

Samalla yli 100 000 euron vakuudettomat velkamäärätapaukset kasvoivat 50 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Takuusäätiöön maksuttomaan velkaneuvontaan tehtiin viime vuonna ennätysmäärä yhteydenottoja, yli 43 000 kappaletta. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Takuusäätiön lähes 30 toimintavuoden aikana.

Tilastot eivät kerro koko totuutta

Takuusäätiö muistuttaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että maksuhäiriömerkinnät ja muut velkaongelmista kertovat tilastot eivät anna koko kuvaa velkaongelmista Suomessa. Ylivelkaantuneilla ihmisillä voi olla edelleen luottotiedot kunnossa, jolloin he eivät näy tilastoissa. Takuusäätiön mukaan heidän määränsä kasvaa koko ajan.

Takuusäätiön toimitusjohtajan Juha Pantzarin mukaan velkakierre tulisi katkaista nykyistä aikaisemmin. Neuvonnassa näkyy, että vakuudettomien luottojen saaminen on helppoa ja niitä käytetään aikaisempien velkojen yhdistämiseen. Tällä velallinen välttää maksuhäiriömerkinnän.

– Tämä trendi johtaa kuitenkin usein vieläkin hankalampaan velkaongelmaan kuin velkojen hoito ulosoton kautta. Nyt tarvitaan pikaisesti nopeammin reagoivia ja uusia järjestelykeinoja sekä talouspalveluita, jotka tavoittaisivat ihmiset ennen kuin velkaa on liian paljon, sanoo Pantzar Takuusäätiön tiedotteessa.

Lue lisää:

Moni pakoilee maksuhäiriömerkintää kuittaamalla vanhat velat uusilla, kunnes korttitalo kaatuu – kerro, miten sinä selvisit velkakierteestä

Suomessa ennätysmäärä maksuhäiriöisiä – nyt korostuvat eläkeikäiset

Loppuvatko rahat arjessa tai romahtiko elintaso erossa? Kokosimme neuvot rahavaikeuksista selviämiseksi

Suosittelemme sinulle