Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomi kiri kärkeen The Good Country Index -mittauksessa – tuottaa eniten hyvää ihmiskunnalle

Neljättä kertaa julkaistu tutkimus asettaa 153 maailman valtiota järjestykseen sen mukaan, kuinka paljon ne tekevät hyvää.

Rukan luminen metsä pimeällä kuunvalossa oranssia taivasta vasten.
Kuva: Nella Nuora / Yle
Tatu Kuukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi sijoittui ensimmäiseksi tänään julkaistussa The Good Country Index -mittauksessa, jossa verrattiin 153:a maailman valtiota niiden tuottaman hyvän mukaan, Ulkoministeriö tiedottaa.

Neljättä kertaa julkaistu tutkimus asettaa 153 valtiota järjestykseen sen mukaan, mikä niiden kokonaisvaikutus maapallolla on. Tutkimuksen mukaan Suomi tuottaa kansantaloudensa kokoon suhteutettuna eniten hyvää ihmiskunnalle ja kuormittaa maailmaa kaikista valtioista vähiten.

Suomi nousi tuoreessa mittauksessa neljänneltä sijalta ensimmäiseksi. Muut kärkimaat ovat Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Suurvalloista Yhdysvallat listattiin sijalle 40, Venäjä sijalle 41 ja Kiina sijalle 59.

Indeksin 35 mittaria jakautuvat seitsemään kategoriaan: tiede ja teknologia, kulttuuri, rauha ja turvallisuus, maailmanjärjestys, planeetta ja ilmasto, vauraus ja yhdenvertaisuus sekä terveys ja hyvinvointi.

Kategorioista Suomi pärjäsi parhaiten vaurautta ja yhdenvertaisuutta koskevassa. Myös planeetan ja ilmaston sekä maailmanjärjestyksen kategoriassa Suomi sijoittui hyvin: kymmenen kärkeen.

Tutkimuksen eri mittareista Suomi suoriutui parhaiten mittareilla tiedejulkaisujen vienti, patenttien määrä, liikkumisen vapaus, lehdistönvapaus, kyberturvallisuus, omien konfliktien generoimat pakolaiset, ympäristösopimusten noudattaminen, vapaakauppa, suorat ulkomaaninvestoinnit ja ruoka-apu.

Ulkoministeri Timo Soini vastaanottaa tunnustuksen tänään maailman talousfoorumin Davos-kokouksen yhteydessä. Soinin mukaan tämä on hieno tunnustus.

– Suomi on hyvä, juureva maa ja meihin luotetaan kansainvälisillä areenoilla. Se on johdonmukaisen työn tulosta ja näen sen itse työssäni lähes päivittäin. Tämä tunnustus tekee hyvää Suomen sisäiselle keskustelulle ja ilmapiirille. Ollaan hetki ylpeitä ja pyritään sitten taas parempaan, ulkoministeri Soini kommentoi tulosta.

The Good Country Index perustuu YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden keräämiin tietoihin. Jokaiselle maalle laskettu tase kertoo, missä määrin maa rikastuttaa tai kuormittaa ihmiskuntaa.

Indeksin lanseerasi vuonna 2014 TED Talk -puheenvuorona, isobritannialainen Good Country -yhteisön luoja, Simon Anholt. Hän on 54:n valtion palveluksessa työskennellyt poliittinen neuvonantaja, jonka mielestä maiden tulisi ponnistella enemmän yhteisten ongelmien eteen.

Lue lisää:

Ruotsi on ykkönen maailman hyväntekijänä – Suomi seitsemäs

Suosittelemme