Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vahva naisrooli houkutteli näyttelijä Armi Toivasen pohjoiseen – Kaamos-rikossarjan kuvaukset käynnissä Utsjoella

Sarja tulee olemaan erilainen kuin aiemmat pohjoisessa kuvatut sarjat, vakuuttelevat sekä tuottaja että näyttelijä.

Armi Toivanen
Toivanen näyttelee sarjassa itsenäistä, yksin pärjäämään tottunutta Ingaa. Sarjassa nähdään muitakin vahvoja henkilöhahmoja, sellaisia jotka eivät pienestä hetkahda, kertoo näyttelijä Armi Toivanen.
Kaija Länsman
Avaa Yle-sovelluksessa

UTSJOKIShooting! Silence, please!”, yrittää nainen huutaa Suomen päälaella, Utsjoen Pulmankijärven tien varrella. Kylmä viima on ääntä voimakkaampi, eikä ääni kanna kauas.

Tuotantoon kuuluva mies juoksee kiven juurelle. Puhaltimen avulla lumi saadaan halutunlaiseksi ja ohjaajan silmää miellyttäväksi.

Kaamos-rikossarjan kuvaukset ovat alkaneet Utsjoella. On tärkeää saada vangituksi kuviin päivä, jolloin aurinko ei edes yritä näyttäytyä. Jo sarjan nimi kertoo sen visuaalisesta maailmasta: valkea maisema, jota mustarunkoiset koivut raamittavat.

Kaamos-sarjan kuvaukset.
Kaamos-sarja nähdään Ruutu+-palvelussa toukokuun lopussa. Kuvaukset jatkuvat Utsjoella helmikuun puoleen väliin saakka. Kuva: Yle Sápmi

Tunnettu näyttelijä Armi Toivanen kahlaa kameran eteen. Monikymmenpäinen joukko seisoo hiljaa paikallaan. Sama otos kuvataan uudestaan ja uudestaan. Viima hiipii takin saumoista suoraan luihin ja ytimiin.

Toivanen näyttelee sarjassa Inga-nimistä utsjokelaista naista. Inga on tullut hyvin nuorena äidiksi. Hän on vahva, itsenäinen nainen, joka on tottunut pärjäämään yksin.

– Sarjassa on hyvä käsikirjoitus. Alalla on ollut paljon puhetta naisrooleista. Kiinnostun aina, kun naisrooli on itsenäinen ja sellainen, joka tekee ja toimii. Naisroolit eivät ole sitä kauhean usein, valitettavasti, toteaa Toivanen.

– Sarjassa on muitakin hyvin vahvoja henkilöhahmoja, jotka elävät elämää, painavat läpi. Kaikissa hahmoissa näkyy se, että he eivät pienestä hetkahda, kuvailee Toivanen.

Toivanen on sukeltanut Ingan rooliin esimerkiksi murreharjoittelun avulla.

– En halunnut päälle liimattua murretta. Toivon, että onnistun siinä. Utsjokelaisten puhe on rytmillisesti niin erilaista kuin helsinkiläisten. Pitää varoa, ettei puhe käänny savoksi, kertoo Toivanen.

Aslak Tapiola.
Utsjokelaisen Aslak Tapiolan tehtävänä sarjassa on se, minkä hän taitaa helposti, moottorikelkalla ajaminen. Kuva: Yle Sápmi

Pulmankijärven tien toisella puolella paikalliset odottelevat vuoroaan. Kuvauksissa on mukana paljon paikallisia avustajina. Utsjokelaisen Aslak Tapiolan tehtävänä on ajaa moottorikelkkaa, juuri niin kuin vain paikallinen, paljon ajanut osaa.

– Huvikseni lähdin mukaan katsomaan, miten tämä homma toimii. En ole ennen tällaisessa ollut mukana. Nyt pääsen tätäkin kokeilemaan ja näkemään, miten kuvaukset toimivat, kertoo Tapiola.

Tv-ráiddu govvemat Buolbmatjávrris.
Näin kuvataan vakaata kelkkailukuvaa vaikka minkälaisessa maastossa ajettaisiin. Kuva: Yle Sápmi

Sillä välin kun lämpimästi pukeutunut Tapiola odottelee vuoroaan, tuotanto valmistelee seuraavaa kohtausta. Nuorgamilainen nuori mies ohjaa kelkkaa, jonka perässä on melkein täysperävaunullisen verran lastia. Ensin perään lyödään reki, jossa matkaavat sekä kuvaajat että valtavat kamerat. Ensimmäisen reen perään kiinnitetään kelkka, jota pieksetyn näköinen näyttelijä Kari Väänänen ohjaa muhkeissa kinttaissaan. Näin kuvataan vakaata kelkkailukuvaa vaikka minkälaisessa maastossa ajettaisiin.

Paikallisista on paljon apua, kiitellään tuotannon puolelta. Yhtäkkiä kuviin tarvitaan stuntman, sellainen, joka näyttelee kohtauksessa näyttelijän puolesta. Nuorgamilainen nuori mies vaatetetaan rekan lämmitetyssä loossissa ja ohjataan kuviin. Kohtauksessa hänen tulee päästellä parhaat päivänsä nähneellä kelkalla lujaa, mutta luonnollisen näköisesti.

Kaamos-ráiddu govvemat Buolbmatjávrris.
Näyttelijä Kari Väänäsen tähdittämän moottorikelkkakohtauksen kuvaukset. Kuva: Yle Sápmi.

Rikossarja Kaamos kertoo 40-vuotiaasta Málagassa asuvasta Europolin rikostutkijasta, Juliuksesta, joka matkustaa Utsjoelle hautaamaan äitinsä. Utsjoella Julius löytää itsensä keskeltä outoa rikosvyyhtiä, joka pakottaa tämän jäämään pohjoiseen.

Sarjassa näyttelee myös saamelaisartisti Hilda Länsman. Hän debytoi näyttelijänä Kaamos-rikossarjassa Raakelina, viisaana mutta vihaisena naisena, joka laittaa asioita tapahtumaan. Muutoin sarjassa on pyritty etenemään tarinan ehdoilla ja jätetty saamelaisuus pois, tarkentaa tuottaja Markos Annala.

Viime keväänä Lapissa kuvattu Ivalo-sarja on parhaillaan nähtävillä Elisa Viihde -palvelussa. Sekä Toivanen että Annala vakuuttelevat, että heidän sarjansa tulee erottumaan muista täällä kuvatuista sarjoista.

– Ivalo-sarja voidaan nähdä nordic noirina. Tämä on erilainen. Meidän sarjassamme on hyvin vahvoja henkilöhahmoja ja näihin hahmoihin, jotka asuvat Utsjoella, sarja tosi paljon perustuukin, sanoo Toivanen.

– Tässä sarjassa on rikostarina taustalla. Siihen ympärille kiteytyy musta huumori, jota viljellään kuvissa ja sanoissa. Esikuvana kansainvälisestä tuotannosta voisi mainita esimerkiksi Fargo-elokuvan.

Kaamos-ráiddu govvemiid áigge Buolbmatjávrri geaidnoguorat ledje dievva biillain.
Kaamos-sarjan kuvauspaikka Nuorgamissa, Pulmankijärventiellä. Sarjan tuottaja toivoo tv-sarjan tuovan alueelle paljon matkailijoita. Kuva: Yle Sápmi

Tuottaja Markos Annalalla on sarjalleen suuret odotukset. Kansainvälinen myyntityö on aloitettu, vaikka kuvauksia on takana vasta viikko.

Kansainvälisten tavoitteiden lisäksi mielessä siintää toinen unelma, elokuvamatkailu.

– Tv-sarjojen ja elokuvien perässä tehtävä matkailu on iso buumi maailmalla. Toivotaan, että myös tämän sarjan myötä matkailijat löytäisivät Utsjoelle. Annala mainitsee esimerkkinä tunnetun ruotsalaisen Wallander-sarjan, jonka ympärille on luotu oma turisminsa.

– Ruotsissa, Ystadissa, Wallander-sarjan kuvauspaikoilla järjestetään ihan retkiä. Siellä käydään katsomassa esimerkiksi Wallanderin poliisiasemaa. Toivottavasti myös täällä voitaisiin sitten tehdä Kaamoskierroksia, unelmoi Annala.

Kaamos-sarja nähdään Ruutu+-palvelussa toukokuun lopussa. Kuvaukset jatkuvat Utsjoella helmikuun puoleen väliin saakka.

Suosittelemme