Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen ensimmäinen Syksyn sävel -voittaja on kuollut

Kokkolalainen Bengt Huhta keikkaili vielä viime vuoden lopulla. Suosionsa huipulla hän oli 60–70-luvuilla taiteilijanimellä Kristian.

Bengt Huhta
Sari Vähäsarja

Kokkolalainen Bengt Huhta on kuollut. Kristianina tunnetuksi tullut laulaja voitti vuonna 1968 kaikkien aikojen ensimmäisen Syksyn sävel -kilpailun Aarno Ranisen kappaleella Näin on.

Suosionsa huipulla Huhta oli 70-luvun puoliväliin saakka ja keikkaili muun muassa Pave Maijasen ja Pedro Hietasen kanssa. Huhta soitti ja keikkailikin vielä joulukuussa esimerkiksi Moondog-yhtyeen kanssa.

Päivätyönsä Huhta teki opettajana ja rehtorina Kokkolassa.

"Oltiin villejä ja vapaita"

Osa muistaa Kristianin yhä parhaiten 70-luvun erikoisista markkinointitempauksista. Hän esimerkiksi kuvautti itsensä taiteilijanimeensä viitaten ristiinnaulittuna. Lisäksi hänen lavastetusta itsemurhastaan kohistiin lehdissä.

J. Karjalaisen kappaleen Merenneitoni ja minä viimeisessä kappaleessa lauletaan Hän lienee saanut Kristianin kohtalon / Siis levymyyntiä vauhdittaakseen / Uransa aallon pohjassa / Lavastanut hukkumakuolon, jolla viitataan Bengt Huhtaan.

Viittaus on kuitenkin väärä, sillä hukkumiskuoleman lavasti Salomon-niminen artisti. Kristian taas vauhditti uraansa "löytymällä tajuttomana" tyhjä pilleripurkki vieressään.

– Eihän sitä ajateltu sen kummemmin. Joku keksi idean ja sitten vaan tehtiin, oltiin villejä ja vapaita, Huhta kommentoi Ylen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) 11 vuotta sitten.

Huhta muutti sittemmin Ruotsiin ja kouluttautui siellä opettajaksi, mutta palasi kotimaahansa ja lopulta kotiseuduilleen Kokkolaan. Öjan koulu oli pitkään hänen työpaikkansa.

Bengt Huhta
Kuva: Ida-Maria Björkqvist / YLE

69-vuotias Huhta asui Kruunupyyssä ja keikkaili vielä viime vuonnakin.

Keskipohjanmaa-lehdessä (siirryt toiseen palveluun)Huhtaa haastateltiin joulukuussa.

Suosittelemme sinulle