Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Turkulaispoliisi riehui taksijonossa, nimitteli ja löi naista – Poliisipäällikkö: "Mies kutsutaan kuultavaksi"

Turkulainen poliisi sai tuomion kunnianloukkauksesta ja lievästä pahoinpitelystä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Poliisin logo Turun pääpoliisilaitoksen seinässä.
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Lounais-Suomen poliisilaitos aikoo kutsua tuomion saaneen poliisimiehen virkamiesoikeudelliseen käsittelyyn kuultavaksi. Poliisipäällikkö Tapio Huttunen kutsuu tapausta erittäin ikäväksi.

– Saimme itse keskiviikkona kuulla tuomiosta. Kutsumme poliisin kuultavaksi ja sitten päätämme seuraukset.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi poliisin kunnianloukkauksesta ja lievästä pahoinpitelystä sakkoihin. Poliisi tuomittiin maksamaan päiväsakkoina 2 640 euroa, asianomistajalle vahingonkorvauksina 700 euroa sekä tämän oikeudenkäyntikulut 1 800 euroa.

Poliisi hermostui taksijonossa

Tilanne oli alkanut, kun joukko maahanmuuttajataustaisia nuoria oli mennyt jonon ohi tilataksiin. Vapaa-ajalla ollut humalainen ja asianomistajan mukaan vihaisen oloinen mies oli hermostunut jonon ohituksesta ja alkanut huutaa rasistisia kommentteja.

Mies oli myös hakenut naiselta tukea näkemykselleen jonon ohittamisesta. Nainen ei ollut vastannut, mutta kun mies oli hermostunut tästä, hän oli todennut käräjäoikeuden papereiden mukaan, että "Eikö ole parempi, että nuoret ottivat ison taksin ja muille jäi pienempiä."

Mies hermostui tästä lisää ja löi naista kasvoihin ja nimitteli tätä muun muassa "suvakkihuoraksi". Samalla mies oli ilmoittanut olevansa poliisi. Nainen oli kertonut lyönnin jälkeen tekevänsä asiasta rikosilmoituksen. Mies oli lyönyt tämän jälkeen uudelleen. Jonossa ollut toinen mies oli tässä vaiheessa puuttunut tilanteeseen. Poliisi lähti tämän jälkeen taksilla pois paikalta.

Oikeudessa tilanteeseen puuttunut mies oli yksi todistajista. Poliisi itse kertoi oikeudessa olleensa kyllä paikalla, mutta kiistänyt syyllistyneensä kunnianloukkaukseen tai pahoinpitelyyn. Poliisi kertoi oikeudelle olleensa liian humalassa, eikä hän myöskään osannut kertoa itse tapahtumista juurikaan.

Nainen sai pelkotiloja tapauksesta

Nainen taas kertoi oikeudelle, että oli tapauksen jälkeen saanut pelkotiloja ja keskustellut peloista myös ammattiauttajan kanssa. Ahdistusta aiheutti erityisesti se, että tekijänä oli ollut poliisi.

Oikeus piti naisen kertomusta uskottavana ja johdonmukaisena. Nainen ei ollut myöskään humalassa tapahtuma-aikana. Tuomion koventamisperusteena pidettiin sitä, että teko perustui rasistiseen vaikuttimeen. Lisäksi oikeus katsoi, että teon moitittavuutta lisäsi se, että tekijä oli poliisi.

Tutkinnan teki tapauksessa Sisä-Suomen poliisi, koska syytettynä oli Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisi. Teko tapahtui vuonna 2017.

– Esitutkinta kesti harmittavan pitkään, Lounais-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Huttunen valittelee.

Huttusen mukaan kuulemisen jälkeen poliisimiehelle määrätään seuraamukset. Virkamiesoikeudellisessa käsittelyssä rangaistukset vaihtelevat kirjallisesta huomautuksesta varoitukseen ja määräaikaisesta virantoimituksesta erottamisesta irtisanomiseen.

– Vuosien varrella poliisit ovat laitoksellamme joutuneet virkamiesoikeudelliseen käsittelyyn muun muassa rattijuopumuksista ja pahoinpitelyistä. En muista, että aikaisemmin poliisi olisi syyllistynyt kunnianloukkaukseen, Huttunen sanoo.

Tuomiosta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Suosittelemme