Hyppää sisältöön

Iso muuttoliiketutkimus alkamassa Seinäjoen seudulla

Seinäjoen seudulla aiotaan etsiä keinoja vaikuttaa väen vähenemiseen. Tueksi tarvitaan tutkimustietoa, jonka keräämistä valmistellaan nyt Siirtolaisuusinstituutissa.

Ihmisiä purkautuu junasta Seinäjoen rautatieasemalle.
Kuva: Mirva Ekman / Yle
Elina Niemistö

Seinäjoen seudulla valmistellaan ison muuttoliiketutkimuksen aloittamista. Maakunnan väen väheneminen on yhteinen huolenaihe, johon Seinäjoen seudun kahdeksan kuntaa haluaa poliittista ohjausta tutkimuksen avulla. Osa tutkimusrahoituksesta on jo kasassa, mutta viimeisiä päätöksiä odotetaan helmikuun alussa.

Tarkoitus on selvittää tutkimuslomakkeella ja haastatteluilla sisäänmuuttaneiden ja poismuuttaneiden arvioita, sekä sitä, kohtaavatko kuntien ja yritysten palvelut asukkaiden tarpeet. Lisäksi selvitetään ammattiin opiskelevien näkemyksiä alueelle jäämisestä tai pois muuttamisesta.

Seudun kuntiin kuuluvat Seinäjoen lisäksi Lapua, Ilmajoki, Kurikka, Alavus, Kuortane ja Kauhava.

Konkreettisia keinoja kaivataan

Seinäjoen kaupungin väkiluku kasvaa, mutta lähes kaikkien muiden Etelä-Pohjanmaan kuntien väestönmuutos on miinusmerkkinen. Lisäksi maakuntaa ja myös maakuntakeskus Seinäjokea vaivaa jo nyt työvoimapula. Kehitys on saatava kääntymään.

Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija Markku Mattila kertoo, että kunnat kaipaavat suosituksia, mitä asialle pitäisi tehdä.

– Kun puhutaan työvoimapulasta, niin ensin olisi saatava alueelle väestöä. Sitä kautta tulee työvoima, lapsia ja asukkaita syrjäkylillekin.

Tutkimus toimii eräänlaisena jatkona Siirtolaisuusinstituutin viiden vuoden takaiselle tutkimukselle Seinäjoen ja Vaasan muuttoliikkeestä.

Lopullinen toteutuminen kuitenkin ratkeaa, kun rahoitus on kasassa. Neljännes noin 400 000 euron rahoituksesta on Siirtolaisuusinstituutin omarahoitusta, kunnat rahoittavat loput. Seinäjoen osuus on suurin. Hanke työllistää 2-3 tutkijaa.

Suosittelemme sinulle