Hyppää sisältöön

Telakoiden työvoimaongelmat eivät yllättäneet työministeriä: "Telakoilla viedään sivummalle ja kuiskutellaan asiasta"

Työministeri Jari Lindström (sin.) pitää ensiarvoisen tärkeänä, että ulkomaiselle työvoimalle maksetaan työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Jari Lindström (Sannf)
Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press
Jari Pelkonen

Työministeri Jari Lindströmin mukaan Lounais-Suomen telakoiden työvoimaongelmista on puhuttu koko hallituskauden ajan.

Työvoimahallinnon tilastojen mukaan Lounais-Suomessa olisi työttömänä jopa tuhat laivanrakentajaa samaan aikaan, kun telakat valittelevat työvoimapulaa ja palkkaavat alihankintaketjujen kautta runsaasti ulkomaista vuokratyövoimaa laivojen tekijöiksi.

– Kun olen käynyt telakoilla Turussa ja Raumalla vierailulla, niin tämä on aina ollut sellainen teema, jossa pyydetään vähän sivummalle. Asiasta on minulle lähinnä pääluottamusmiesten suulla kerrottu.

"Suomalaisista työehdoista pidettävä kiinni"

Teollisuusliiton mukaan ulkomainen työvoima estää suomalaisen osaajan työllistymisen ja samalla se mahdollistaa palkkojen polkemisen telakoilla. Telakoiden mukaan suomalaista osaamista ei ole edes tarjolla. Lindström kertoo ymmärtävänsä molempia osapuolia asiassa.

– Jos niitä suomalaisia osaajia ei ole, niin silloin he rekrytoivat muualta. Jos näin tehdään, niin on tosi tärkeää, että pidetään kiinni suomalaisista työehdoista ja maksetaan suomalaisten työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Juha Lehti kertoo lähettäneensä kymmenittäin työhakemuksia laivanrakennusteollisuudelle viime vuonna. Yksikään ei tärpännyt.
Turkulainen Juha Lehti on yksi noin tuhannesta työttömästä laivanrakentajasta Lounais-Suomessa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Telakoiden käyttämät pitkät alihankintaketjut saattavat työministerin mukaan sisältää myös mahdollisuuksia väärinkäytöksille. Työministeri toivoo, että jokaisesta väärinkäytöksestä tehtäisiin aina ilmoitus ja jokainen tapaus tutkittaisiin perinpohjin.

– Olen itse puhunut jo vuosia siitä ketjuvastuusta ja siitä, että ollaan vastuussa siitä koko ketjusta. Sen pitää olla läpinäkyvää ja sen pitää täyttää ne kriteerit, joita Suomessa vaaditaan.

Faktat pöytään, joukkokanne avuksi?

Työministeri toivoo samalla, että epäilyt ulkomaalaisille maksettavista liian pienistä palkoista tuotaisiin esiin faktojen kanssa.

– Jos on väärinkäytöksiä, toivon, että ne tuotaisiin julkisuuteen ja ne ovat oikeasti tapahtuneita esimerkkejä. Ettei lähdetä syyllistämään väärillä tiedoilla. Ministerinä en voi siihen lähteä.

Tilanteen parantamiseksi ja harmaan talouden torjumiseksi Suomessa on ehdotettu muun muassa veronumeron käyttöönottoa myös telakkateollisuudessa. Jari Lindströmin mukaan esitys on valmisteltavana tällä hetkellä valtionvarainministeriössä.

Toinen ehdotus on ollut joukkokanteen mahdollistaminen ammattiyhdistysliikkeelle. Lindström ottaa ministerihatun pois päästään, ennen kuin sanoo kantansa joukkokanne-ehdotukseen.

– Itse olisin valmis sitä selvittämään sen takia, että usein nämä ihmiset ovat yksin heikkoja ajamaan omaa etuaan ja asiaansa. Se on kallista, pitkää ja kärsivällisyyttä vaativaa, eikä kenenkään talous sellaista kestä. Siinä suhteessa olisin itse sitä joukkokanneasiaa viemään eteenpäin. Se vaatii sellaisen hallituksen, jossa tämä asia sovitaan.

Asia puhutti myös eduskuntaa

Lindström joutui vastaamaan kysymykseen telakoiden työvoimaongelmista tänään myös eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio epäili kysymyksessään, että ongelmien taustalla on telakoiden halu tuoda maahan halpaa ulkomaista työvoimaa.

Lindström toisti näkemyksensä myös eduskunnalle.

– Kun yritys tarvitsee osaavaa työvoimaa kiireessä, eikä se sitä löydä Suomesta, se hakee sen muualta. Työehtoja tulee noudattaa, mutta pitää ymmärtää, etten ole vastuussa työsuojelusta tai veroasioista, Lindström vastasi.

Lue myös: "Se nyt vaan on niin, että työehtosopimusta on noudatettava" – työoikeuden asiantuntijan mukaan pelisäännöt selvät, mutta helppo kiertää

Työvoimapulaa valittelevat telakat haalivat tekijöitä ulkomailta – Työtön laivanrakentaja kysyy: "Miksi minä en kelpaa?"

Turun teollisuusväki huolissaan työttömistä laivanrakentajista – "Herää epäily, että telakoiden työnantajat haluavatkin tehdä laivat vain halpatyövoimalla"

Suosittelemme sinulle