Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Aikuisten pelaamista väheksytään yhä - 71-vuotias Ulla pelaa räiskintäpeli CS:ää: "Ihmiset suhtautuvat negatiivisesti kaikkeen, mistä eivät tiedä mitään"

Perjantain vieraina ovat tänään CS-pelaaja Ulla Ström, YleX:n juontaja Hanna Hantula ja pelitutkija Mikko Meriläinen.

Mikko Meriläinen, Ulla Ström ja Hanna Hantula pohtivat omaa pelaamistaan Yle Perjantain suorassa lähetyksessä 25. tammikuuta klo 21.05 alkaen Yle TV1:llä. Jakson tallenne löytyy Areenasta lähetyksen jälkeen. Kuva: Areena
Juha Portaankorva
Avaa Yle-sovelluksessa

Illan Yle Perjantai kysyy, miksi aikuinen pelaa? Suorassa lähetyksessä omaa pelaamistaan pohtivat eläkeläinen Ulla "General Ulla" Ström, toimittaja, pelitubettaja Hanna "Simspyöveli" Hantula ja pelitutkija Mikko "manatic" Meriläinen.

Tampereen yliopiston pelitutkija Mikko Meriläisen mielestä virtuaalimaailmaan sukeltaminen ja siellä pelaaminen on monelle keino lievittää stressiä ja vastapaino suorituskeskeiselle yhteiskunnalle. Pelaajabarometri 2018:n mukaan yli puolet suomalaisista pelaa aktiivisesti digitaalisia pelejä.

Ovatko digitaaliset hiekkalaatikot siis ajanvietettä, yhteisöllisyyttä, itsensä kehittämistä vai mahdollisuus olla jumala toisessa todellisuudessa?

Eläkkeellä olevan Ulla Strömin lempiase on konekivääri AK-47.
Eläkkeellä olevan Ulla Strömin lempiase on konekivääri AK-47.

"Kauheaa, pitääkö minun ampua ihmisiä päähän?"

Eläkkeellä oleva 71-vuotias Ulla Ström on pelannut videopelejä vajaan vuoden. Hän kuuli tyttäreltään, että yli 65-vuotiaita pelaajia haetaan senioreiden e-urheilujoukkueeseen.

Ulla päätti kokeilla ja tuli valituksi Grey Gunners -joukkueen johtajaksi.

– Aluksi ajattelin, että kauheaa, pitääkö minun ampua ihmistä päähän? Mutta kaikkeen tottuu, niin kuin elämässä yleensäkin. Counter Strikeä pelatessa veri vaan lentää ja miehiä kaatuu kuin heinää.

– Lempiaseeni on AK-47, sellainen konekivääri. Se on niin jykevä ja iso, sillä on hyvä ampua, Ulla ”General Ulla” Ström kertoo.

Strömiltä on kysytty, onko hän väkivaltainen luonne, kun hän pelaa räiskintäpeliä.

– Ihmiset suhtautuvat usein negatiivisesti kaikkeen, mistä he eivät tiedä mitään, Ström kuittaa.

Simspyövelin universumi

YleX:n toimittaja Hanna Hantulalle videopelit ovat kanava suurille tunteille, mahdollisuus toteuttaa itseään, sosiaalista toimintaa - tai vain aivotonta ajanvietettä. Simspyövelinä tunnettua Hantulaa kiehtovat erityisesti avoimen maailman seikkailupelit.

– Tulen olemaan ikuisesti Sims-fani, koska mikään ei ole rentouttavampaa kuin leikkiä jumalaa omassa pienessä universumissa. Mielestäni modernit videopelit ovat paras tarinankerronnan väline, minkä ihminen on keksinyt.

– Ihminen, joka vuonna 2019 ei ole vielä oppinut pelaamaan videopelejä, jää paitsi isosta ja tärkeästä osasta kulttuuria. Valitettavasti tämä koskee suurta osaa suomalaisista, Hanna ”Simspyöveli” Hantula sanoo.

Pelitutkija Mikko Meriläisen mukaan aikuisten miesten pelaaminen voidaan nähdä kyvyttömyytenä kasvaa aikuiseksi ja “todelliseksi mieheksi”.
Pelitutkija Mikko Meriläisen mukaan aikuisten miesten pelaaminen voidaan nähdä kyvyttömyytenä kasvaa aikuiseksi ja “todelliseksi mieheksi”.

Aikuisten pelaamiseen liittyy ennakkoluuloja ja väheksyntää

Tampereen yliopiston pelitutkija Mikko Meriläinen viettää huomattavan osan vapaa-ajastaan erilaisten pelien parissa. Virtuaalimaailmassa hänet on tunnettu jo viitisentoista vuotta nimellä ”manatic”. Meriläisen mielestä on ilahduttavaa, että pelit kuuluvat yhä useamman aikuisen arkeen.

– Olen joskus pelannut tosi paljon. Viimeksi joululomalla reilun työviikon verran, mutta olen toisaalta pyrkinyt aina priorisoimaan asioita. Peli ei katoa koneelta mihinkään.

Mikko Meriläisen mukaan aikuisten pelaamiseen liittyy edelleen aika paljon erilaisia ennakkoluuloja ja väheksyntää. Esimerkiksi aikuisten miesten pelaaminen voidaan nähdä kyvyttömyytenä kasvaa aikuiseksi ja “todelliseksi mieheksi”.

– Mielestäni on aika ilahduttavaa, jos ihminen aikuisenakin jaksaa innostua siitä, että voi leikisti hakata taikamiekalla vampyyrejä, pelitutkija Mikko ”manatic” Meriläinen nauraa.

Perjantaissa tänään: Miksi aikuinen pelaa? Vieraina virtuaalivihollisia estotta tappava eläkeläinen Ulla ”General Ulla” Ström, toimittaja Hanna ”Simspyöveli” Hantula ja pelitutkija Mikko ”manatic” Meriläinen. Perjantai-dokkari: Tuhkan lapset. Yle TV1 klo 21.05.

Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa ja uusintana TV1:ssä su klo 12.20 ja ti klo 23.25.

Suosittelemme