Hyppää sisältöön

USA vaatii Venäjää tuhoamaan kolmen pataljoonan ydinohjukset viikon kuluessa

Venäjä esitteli keskiviikkona uuden risteilyohjuksensa, mutta asiantuntijan mukaan esillä oli vain laukaisuputki.

Sotilas vartioi risteilyohjuksen laukaisuputkea Kubinkassa, Moskovan lähellä sijaitsevassa näyttelykeskuksessa.
Sotilas vartioi risteilyohjuksen laukaisuputkea Kubinkassa, Moskovan lähellä sijaitsevassa näyttelykeskuksessa. Kuva: Sergei Chirikov / EPA
Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltain ja Venäjän kiista keskipitkän matkan ohjukset kieltävän sopimuksen raukeamisesta on huipentumassa. Yhdysvallat syyttää Venäjää sopimuksen rikkomisesta, mutta Venäjä yrittää vakuuttaa noudattavansa sopimusta.

Kiista koskee Venäjän 9M729-tyyppistä risteilyohjusta, jonka kantomatka on Yhdysvaltain mukaan pitempi kuin minkä sopimus sallii. Vuonna 1987 solmittu ns. INF-sopimus kieltää 500 - 5 500 kilometrin kantamaan yltävät ohjukset.

Venäjän asevoimat kutsui keskiviikkona Naton, EU:n ja kumppanimaidensa edustajat Kubinkan sotilastekniseen näyttelyyn Moskovan lähelle, missä ohjusjärjestelmää oli määrä esitellä.

Paikalle ei tullut Naton tai EU-maiden edustajia, mutta sen sijaan parisenkymmentä Venäjän kumppanimaiden sotilasasiantuntijaa sekä tiedotusvälineiden edustajia.

Esittelytilaan tuotiin kaksi ohjusten laukaisuputkea sekä ohjusjärjestelmän kuljetusajoneuvo, johon mahtui kerrallaan neljä ohjusta.

Venäläistietoja ohjuksesta

Venäjän tykistö- ja ohjusjoukkojen komentaja, kenraaliluutnantti Mihail Matvejevski kertoi ohjusjärjestelmän teknisiä yksityiskohtia.

Hänen mukaansa 9M729 on kehitetty vanhemmasta, 9M728-ohjusmallista, jonka kantomatka oli juuri ja juuri INF-sopimuksen piirissä, 490 kilometriä. Ohjusten laukaisuraketti, suihkumoottori ja polttoainetankki ovat identtiset.

Matvejevskin mukaan uuden ohjuksen taistelukärki ja ohjausjärjestelmä ovat kuitenkin hieman painavammat, mikä lyhentää sen kantomatkaa kymmenellä kilometrillä.

Auto- ja sotilastekniikkaan erikoistunut julkaisu The Drive (siirryt toiseen palveluun) kiinnittää huomiota siihen, ettei esille tuotu lainkaan itse ohjusta, ainoastaan sen laukaisuputki. Kaikki esittelytilaisuudesta julkaistut kuvat koskevat ainoastaan putkea ja ohjuksen kuljetusajoneuvoa.

USA:n vaatimukset

9M729-ohjus tuli julkisuuteen viime syksynä, kun Yhdysvallat kertoi saaneensa tiedustelutietoa ohjuksen liian pitkästä kantamasta.

Aluksi Venäjä kiisti koko ohjuksen olemassaolon.

Tiedotustilaisuudessa kenraali Matvejevski sanoi myös, että Yhdysvaltain tiedustelutieto oli virheellistä. Yhdysvallat on kertonut, että liian pitkä kantomatka paljastui, kun ohjuksia ammuttiin Kapustin Jarin koealueelta lähellä Volgogradia.

Matvejevskin mukaan kyseisenä aikana Kapustin Jarista ei ammuttu 9M729-risteilyohjuksia, vaan ainoastaan sopimusten sallimia ballistisia ohjuksia.

Yhdysvallat ei hyväksy Venäjän selityksiä. Yhdysvaltain aserajoitussopimuksista ja kansainvälisestä turvallisuudesta vastaava alivaltiosihteeri Andrea Thompson totesi jo ennen esittelytilaisuutta, ettei paikallaan olevasta ohjuksesta voi päätellä sen kantomatkaa.

– Ohjusta olisi testattava olosuhteissa, joihin Venäjä ei pääse vaikuttamaan, hän sanoo sanomalehti The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat asetti joulukuussa Venäjälle 60 päivän määräajan, johon mennessä luvattomat ohjukset on pitänyt tuhota. Määräaika päättyy 2. helmikuuta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venäjän armeija on varustanut kolme pataljoonaa 9M729-tyypin ohjuksilla, joilla voi olla taistelukärkenä joko tavanomainen tai ydinräjähde. Yhdysvaltain mukaan ohjukset uhkaavat suoraan sen kumppanimaita Euroopassa.

Yhdysvallat vaatii, että ohjukset tuhotaan valvotuissa olosuhteissa.

Viime hetken neuvotteluja

Yhdysvallat on uhannut, että jos Venäjä ei toteuta vaatimuksia, Yhdysvallat käynnistää kuuden kuukauden määräajan, jonka jälkeen se virallisesti eroaa sopimuksesta.

Venäjä on vedonnut Yhdysvaltoihin sopimuksen puolesta. Myös esimerkiksi Euroopan unioni on vedonnut osapuoliin, jotta sopimus säilyisi.

Osapuolet ovat edelleen neuvotteluyhteydessä. YK järjestää ensi viikolla kokouksen Pekingissä. Yhdysvallat on ehdottanut Venäjälle, että sen yhteydessä neuvoteltaisiin myös aserajoitussopimuksen kohtalosta, kertoo nimettömänä pysyttelevä ulkoministeriön virkamies uutistoimisto Reutersille.

Jos sopimus kaatuu, seurauksena voi olla uusi asevarustelukierre. Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että jos Yhdysvallat eroaa sopimuksesta, Venäjä aloittaa heti sopimuksen kieltämien ydinohjusten kehittämisen.

Venäjä on myös syyttänyt Yhdysvaltojen rikkovan sopimusta, kun se on perustanut Eurooppaan ohjustorjuntajärjestelmien verkoston. Venäjän mukaan maalle rakennetut ohjustorjunta-asemat käyttävät samatapaista Aegis-järjestelmää, jolla Yhdysvaltain laivaston alukset ampuvat Tomahawk-risteilyohjuksia. Yhdysvaltain mukaan (siirryt toiseen palveluun) maalle rakennetuilla järjestelmillä ei ole kykyä ampua risteilyohjuksia.

Suosittelemme sinulle