Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tässäkö on Suomen vihrein kaupunki? Lahdessa jopa lätkäjoukkue ja orkesterimuusikot pienentävät päästöjään

Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi pyrkivä Lahti patistaa kaikkia kaupunkilaisia ilmastotalkoisiin.

Pelicansin faneja katsomossa
Urheilu- ja kulttuuritapahtumien suurimmat päästöt tulevat katsojien liikkumisesta. Kuva: Tomi Natri /AOP
Petri Niemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigan lahtelaisjoukkue Pelicans haluaa hillitä toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä. Joukkue kertoi tiistaina, että se pyrkii liigan ensimmäisenä joukkueena hiilineutraaliksi.

– Meillä on liigajoukkueen lisäksi muun muassa suuri junioriorganisaatio. Tunnemme vastuumme ja pystymme vaikuttamaan esimerkiksi yleisöön, sanoo Lahden Pelicans Oy:n toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu.

Yle uutisoi aiemmin, että Liiga on selvityttänyt vuotuisen hiilijalanjälkensä, joka vastaa runsaan 500 suomalaisen vuotuista ilmastokuormaa. Suurin osa kasvihuonekaasupäästöistä tulee fanien liikkumisesta autoilla peleihin.

Lappeenrannan-Lahden yliopiston asiantuntijat selvittävät maaliskuuhun mennessä muun muassa, mitkä ovat Pelicansin joukkueen ja kannattajien liikkumisesta aiheutuvat päästöt. Samalla selvitetään muun muassa hallin energiankulutuksen ja jätehuollon ilmastokuormaa.

Lahden Pelicans Oy:n toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu
Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu sanoo, että tarkoitus on vaikuttaa koko Pelicans-yhteisöön, johon kuuluu muun muassa paljon jääkiekkojunioreita ja salibandypelaajia perheineen. Kuva: Petri Niemi / Yle

Päästöjä karsivat toimenpiteet pitäisi olla kasassa ennen kesäkuuta.

Joukkueen pukukopissa ilmastonmuutos ei ole täysin vieras keskustelunaihe.

– Itse asiassa siitä puhutaan yllättävän paljon. Osa on enemmän tietoisia aiheesta ja tekee valintojaan sen mukaan. Osa tietää vähemmän, kertoo puolustaja Casimir Jürgens.

Pelaajien kimppakyydit harjoitusten ja kodin välillä pyörivät ainakin osalla pelaajista. Jürgens itse pyöräilee tai kävelee treenimatkansa.

– Minusta ilmastonmuutosasiat ovat tosi tärkeitä. Olen ylpeä siitä, että pelaan joukkueessa, jossa nämä asiat otetaan vakavasti.

Pelicans harjoittelee Lahden jäähallissa tammikuussa 2019
Pelicans valmistautuu keskiviikon kotipeliinsä Kärppiä vastaan. Kuva: Petri Niemi/Yle

Lahti hakee nostetta ja monistettavaa pakettiratkaisua

Lahti on pitänyt viime aikoina meteliä ympäristöystävällisistä hankkeistaan.

Esimerkiksi kaupungin energiayhtiö pystyy tänä keväänä luopumaan kivihiilen käytöstä Kymijärven voimalaitoksissaan ensimmäisten joukossa Suomessa, kun uusi biovoimalaitos valmistuu. Lahdessa kokeillaan myös henkilökohtaista päästökauppaa, jota varten on kehitelty uusi mobiilisovellus liikennepäästöjen seurantaan.

Tarvitsemme konkreettisia toimenpiteitä, eikä pelkästään kannustamista ja imagon rakentamista.

Saara Vauramo

Lahti pyrkii kolmatta kertaa Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi. Se tarjoaa apua ja keinoja urheiluseuralle päästöjen karsimisessa.

– Tarvitsemme konkreettisia toimenpiteitä, eikä pelkästään kannustamista ja imagon rakentamista. Lahden uuden päästövähennyssovelluksen kautta ihmiset voivat seurata liikkumistaan ja saada suoria hyötyjä, arvioi Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Lahti toivoo myös, että urheiluseuran hiilijalanjäljen pienentämiseksi räätälöity paketti kiinnostaa muitakin kaupunkeja koti- ja ulkomailla.

Sinfonia Lahti ja Dima Slobodeniouk
Kuva: Marco Borggreve

Sinfoniaorkesteri herätellyt jo ympäristötekoihin

Vaikka Pelicans nyt ilmoittautui ilmastotalkoisiin mukaan, niin saman kaupungin Sinfonia Lahti ehti tehdä saman jo vuonna 2015.

Orkesterin hiilijalanjälkeä selvittänyt tutkimus kertoi, että suurimmat päästöt tulevat katsojien liikkumisesta.

Sinfoniaorkesterin ilmastotietoisuus on herättänyt huomioita myös ulkomailla. Viime vuonna Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hanke sai kansainvälisen innovaatiopalkinnon.

– Olemme olleet keskustelun herättäjiä muiden orkestereiden ja yleisön suuntaan, intendentti Teemu Kirjonen puntaroi.

Myönteisen julkisuuden ja orkesterin omien tottumusten perkaamisen lisäksi muiden ilmastotekojen lista ei vaikuta pitkältä.

Orkesteri on toteuttanut lipunmyyntifirman kanssa Vihreä nappi -kampanjan, jonka kautta lipun ostanut asiakas tuki samalla ympäristöystävällisiä hankkeita tietyllä lipun hintaa sisältyvällä summalla.

– Olemme keskustelleet Lahden kaupunginteatterin kanssa, miten saisimme konserttiin ja teatteriin tulijat käyttämään entistä enemmän joukkoliikennettä. On tutkittu, voisiko lipunhintaan sisältyä bussilippu.

Hiilineutraalina on pidetty hiilidioksidipäästöjen karsimista 80 prosentilla vuoden 1990 tasosta.

– Lahdessa siirrymme kovaa vauhtia uusiutuvan energian käyttöön. Tällä hetkellä neutraaliustavoite on tarkoitus saavuttaa vuonna 2040, mutta on erittäin todennäköistä, että saavutamme sen 2030-luvulla, sanoo Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolun ja Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramon haastattelu Yle Areenassa.

Suosittelemme