Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lukiolaisille näytettiin elokuva, jota osa pitää homoeroottisena – nyt opetusministeri joutuu ottamaan kantaa asiaan

Hämeen vaalipiirin kansanedustaja kysyy opetusministeriltä, mitä opetuksellisia tavoitteita eroottisten elokuvien näyttäminen Kokkolan lukiolaisille edistää.

Familjen Perlman och Oliver (Armie Hammer) sitter vid ett bord utomhus, under ett träd och äter.
Perlmanin perhe ja Oliver istuvat ulkona ruokailemassa elokuvassa Call Me by Your Name. Kuva: The Walt Disney Company Nordic
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan ruotsinkielisen lukion oppilaille järjestämä elokuvanäytös on poikinut kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen paheksuu homoeroottisena pitämänsä elokuvan esittämistä lukiolaisille. Ruotsinkielisen lukion oppilaille näytettiin Oscar-palkittu draama Call Me by Your Name. Elokuvateattereissa se on luokiteltu kielletyksi alle 12-vuotiailta.

Hämeen vaalipiirin kansanedustaja Jari Ronkainen kysyy opetusministeriltä, mitä opetuksellisia tavoitteita eroottisten elokuvien näyttäminen ajaa. Lisäksi hän katsoo näytökseen osallistumiseen liittyyneen painostusta, koska koulu antoi korvaavia tehtäviä niille, jotka eivät näytökseen osallistuneet.

Ronkainen otti esille myös sen, että näytökseen ilmoittautuneiden, mutta sen väliin jättävien olisi pitänyt maksaa 10 euroa käyttämättömästä elokuvalipusta.

– Minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään homoseksuaalisuutta vastaan, mutta miksi sitä nykyään nostetaan jalustalle niin kiivaasti? Kouluissa, mediassa ja viihteessä homoasiaa tuputetaan kansalle jatkuvasti. Minä koen, että aitoa tasa-arvoa on se, että ketään tai mitään ihmisryhmää tai seksuaalista suuntausta ei erikseen tuoda esiin, kirjoittaa Ronkainen tiedotteessaan.

Asia nousi keskusteluun, kun Svenska Yle kirjoitti, että jotkut oppilaat kokivat elokuvan epämukavana. Sittemmin aiheeseen tarttui myös Iltalehti.

Elokuvaa on esitetty Kokkolassa myös suomenkielisille lukiolaisille. Elokuva on esitetty muuallakin Suomessa osana Opetushallituksen rahoittamaa Matkalle vuoteen 2030 -kehittämishankketta, jonka aihepiirinä on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

25.1. klo 21.30: Keskustelu on suljettu kommentointiohjeen toistuvan rikkomisen vuoksi.

Suosittelemme sinulle