Hyppää sisältöön

Kreikan parlamentti hyväksyi naapurin uuden nimen – Pohjois-Makedonialle aukeaa tie Natoon ja Euroopan unioniin

Kreikka vastusti vuosikymmeniä Makedonia-sanan käyttöä naapurivaltion nimessä.

Kreikan parlamentti
Kreikan pääministeri pitää puhetta parlamentissa 24. tammikuuta. Kuva: Angelos Tzortzinis / AFP
Simo Ortamo

Kreikan parlamentti on hyväksynyt sopimuksen, jonka perusteella sen naapurimaa vaihtaa nimeään Makedoniasta Pohjois-Makedoniaksi. Äänestys päättää lähes kolme vuosikymmentä jatkuneen nimikiistan.

Äänestys oli tiukka, muutosta kannatti 153 edustajaa ja vastusti 146 edustajaa, kreikkalaislehti Ekathimerini kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras kutsui äänestystä historialliseksi.

– Kirjoitamme tänään uuden sivun Balkanilla. Nationalismin viha, kiistat ja konfliktit antavat tilaa ystävyydelle, rauhalle ja yhteistyölle, Tsipras kirjoitti Twitterissä.

Makedonia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991, ja Kreikka on vastustanut siitä lähtien Makedonia-sanan käyttöä maan nimessä. Kreikan mukaan historiallinen Makedonian maakunta sijaitsee Kreikassa.

Kreikka on estänyt maan liittymisen sotilasliitto Natoon ja Euroopan unioniin. Kiistan takia maa hyväksyttiin YK:n jäseneksi nimellä Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

Kiistan ratkaisemiseksi maiden hallitukset neuvottelivat YK:n tuella sopimuksen, jonka myötä Makedonia vaihtaa nimeään Pohjois-Makedonian tasavallaksi. Sopimus on nyt astumassa voimaan, sillä Makedonian parlamentti hyväksyi sen jo tammikuun alkupuolella.

Torstaina julkaistun mielipidetiedustelun mukaan 62 prosenttia kreikkalaisista vastustaa sopimusta. Sunnuntaina 40 ihmistä loukkaantui poliisin ja sopimusta vastustavien mielenosoittajien yhteenotoissa.

Lue myös:

Analyysi: Kreikka tähtää kansainvälisen asemansa palauttamiseen Makedonia-kiistan jälkeen – neljä poimintaa maan suunnasta

Makedonian parlamentti hyväksyi nimenmuutoksen

Suosittelemme sinulle