Hyppää sisältöön

Muumimammalle äänensä antanut brittitähti Rosamund Pike Suomessa: "Aloin kutsua äitiäni muumiksi"

Uutta Muumilaakso-sarjaa juhlistetaan Helsingissä.

Muumimammalle äänensä antanut brittitähti Rosamund Pike Suomessa: "Aloin kutsua äitiäni muumiksi"
Muumimammalle äänensä antanut brittitähti Rosamund Pike Suomessa: "Aloin kutsua äitiäni muumiksi"

Seitsemänkymppiseksi varttunut Muumi-brändi saa jatkoa uudella Muumi-sarjalla, joka on tehty suomalais-brittiläisenä yhteistyönä. Sarjaa on piirretty ja animoitu Bristolissa.

Englanninkielisen version ääninä kuullaan tunnettuja brittinimiä. Mukana ovat muun muassa Todella upeeta -sarjasta tuttu Jennifer Saunders, Little Britainissa esiintynyt Matt Lucas, Kingsman-elokuvasta tuttu Taron Egerton sekä Gone Girl -elokuvassa näytellyt Rosamund Pike.

Muumimammaa näyttelevä Pike tunnustautuu Ylen haastattelussa pitkän linjan muumifaniksi.

– Vartuin ihastellen muumeja. Itse asiassa aloin yhteen aikaan kutsua äitiäni muumiksi. Tämä oli kyllä hyvin henkilökohtainen paljastus, hyväntuulinen Pike toteaa.

Muumimammassa kiteytyvät äitiyden parhaat puolet, Pike jatkaa.

– Se taisi olla aikaani sisäoppilaitoksessa, kun tunsin tarvitsevani Muumimammaa elämääni. Niinpä tein äidistäni muumin.

Erityisesti Pike vaikuttui muumien filosofisesta puolesta.

– Muumeissa on totuus. Ne heijastelevat sitä, keitä olemme ihmisinä. Muumien maailma on suvaitsevainen ja ymmärtäväinen, siinä on jotain voimaannuttavaa.

"Muumeissa tunnistetaan ihminen"

Muumipeikolle äänensä antanut Taron Egerton tutustui muumeihin vasta uuden sarjan myötä, mutta nyt hän tunnustautuu todelliseksi faniksi.

– Muumilaakso vetoaa minuun ehkä siksi, koska olen kotoisin maaseudulta. Muumit ovat yhtä luonnon kanssa, ja siinä viattomuudessa on jotain todella rauhoittavaa.

Muumi-tarinat vetoavat ihmisiin yhä vuosikymmenien jälkeen siksi, että ne ovat syvällisiä, Egerton uskoo.

– Elämme kyynisessä maailmassa, mutta muumit eivät ole lainkaan kyynisiä. En tarkoita, että he olisivat millään tavalla hidasälyisiä, vaan päinvastoin muumit ovat ajattelevaisia ja kokonaisuudessaan myötämielisiä. Ehkä sillä on jotain tekemistä suosion kanssa.

Rosamund Pike on saanut huomata, että moniulotteiset tarinat ovat helposti lähestyttäviä.

– Muumeissa voi yksinkertaisesti ihastua siihen, kuinka he elävät yhteisössä ja ottavat vastaan vieraita. Toisaalta tarinoissa on paljon hienovaraisia sävyjä: epäilyt, epävarmuudet, muutokset, jotka syntyvät vuorovaikutuksesta.

Yhtäkkiä muumit ovatkin kuin ihmisiä: ajattelemme, murehdimme, mietimme, teemmekö oikein.

– Luulen, että saamme rauhan tunteen siitä, kun meidät tunnistetaan, Pike toteaa.

Näyttelijät lupaavat, että tarinoiden henki on tallella

Muumipeikon ääninäytteleminen oli Egertonille fyysistä hommaa.

– Voisi kuvitella, että animaatiossa työ ei ole fyysisesti yhtä raskasta kuin tavallinen näytteleminen. Hahmoni on kuitenkin niin energinen, innostunut ja eläväinen, että huomasin, ettei minulla ole helppoa hänen kanssaan, Egerton nauraa.

– Haastavinta oli irrotella ja lopettaa olemasta niin itsetietoinen, hän jatkaa.

Pike kertoo ihastuneensa sarjan myötä Muumimammaan entistä syvemmin.

– Muumimamma aina ajattelee, huolehtii ja yrittää olla huolehtimatta. Hän yrittää olla peloton tyyppi. Näiden kahden tehdyn kauden aikana todella rakastuin häneen. Hän on monimutkainen ja itse asiassa hauska hahmo. Sitä en ennen ollut tajunnut.

Uuden Muumi-sarjan tekijätiimiin kuuluvat muun muassa Late Lammasta tehnyt tuottaja John Woolley sekä Wallace & Gromit -sarjaa ohjannut Steve Box.

– Steve Box on vedenkestävä perfektionisti. Tekijöiden silmissä uusi sarja on paras mahdollinen versio muumeista, Pike lupaa.

– Tätä on tehty rakkaudella, ja se on uskollinen alkuperäiselle, Egerton komppaa.

Näyttelijöiden mukaan ei siis pitäisi olla huolta siitä, että uusi sarja tavalla tai toisella pilaisi Muumi-tarinat. Muumien henki on ainakin yritetty säilyttää myös kolmiulotteisessa animaatiossa.

– Tove Jansson sanoi, ettei muutosta pidä pelätä. Toisaalta olemme mitä olemme, murehdimme muutosta aina enemmän kuin pitäisi, Pike kiteyttää.

Suosittelemme sinulle