Hyppää sisältöön

Antibioottiresistenssigeeni löytyi bakteereista Huippuvuorten perukoilta – Tutkijat arvelevat muuttolintujen tuoneen bakteereja mukanaan

Geeni tekee bakteerista vastustuskykyisen myös karbapeneemi-antibiooteille, joita käytetään vaikeisiin tulehduksiin.

Pikkuruokkiparvi lentämässä Huippuvuorilla.
Kuva: AOP
Päivi Kerola

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt lukuisille antibiooteille vastustuskyvyn antavaa geeniä Huippuvuorilta, yhdestä maailman kaukaisimmista kolkista.

Suomalaistutkija Marko Virtaa tämä ei yllätä. Tutkimuksen tulokset ovat hänen mukaansa sopusoinnussa sen kanssa, mikä käsitys antibioottiresistenssin leviämisestä on ollut.

– Vastaavia tuloksia on myös esimerkiksi Antarktikselta.

Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Virta sanoo, että antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja löytyy käytännössä kaikkialta maailmasta.

Delhin jätevesistä Huippuvuorille

Huippuvuorten maaperästä löytynyt bakteerigeeni blaNDM-1 havaittiin sairaalaoloissa ensi kerran vuonna 2008. Sen uskotaan saaneen alkunsa New Delhissä Intiassa. Vuonna 2010 sitä löytyi Delhin jätevesistä.

Norjalle kuuluva Huippuvuorten saariryhmä sijaitsee Pohjoisella Jäämerellä. Geeni löysi tiensä Delhin jätevesistä Huippuvuorille alle kolmessa vuodessa, sillä tutkimuksen näytteet oli otettu elokuussa 2013. Geeniä on löydetty jo yli sadasta maasta, kun mukaan lasketaan sen uudet muunnokset.

Pikkukajavaparvi jäälautalla huippuvuorilla
Kuva: AOP

Huippuvuorten löydön tehnyttä ryhmää johtava professori David Graham sanoo, että ihmiset ovat kiihdyttäneet bakteerien evoluutiota antibioottien liikakäytöllä.

– Levittäytyminen arktiselle alueelle näyttää entistä lujemmin, miten nopeaa ja kauaskantoista antibioottiresistenssin leviämisestä on tullut. Se vahvistaa, että ratkaisuja antibioottiresistenssiin täytyy tarkastella globaalisti, ei vain paikallisesti, Graham sanoo Newcastlen yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimus on julkaistu Environment International -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Kiinnostavaa Huippuvuorten tapauksessa on se, että tutkijat arvelevat bakteerien levinneen sinne muuttolintujen mukana, sillä saarilla on vain vähän asutusta ja turisteja.

– Jos ajatellaan antibioottien käyttöä, mikä on suurin syy resistenssiongelmalle, niin vaikka Suomessa ja Pohjoismaissa tehdään asiat hyvin, emme voi tuudittautua siihen, että olisimme tässäkään asiassa eristyksissä maailmasta, sanoo Virta.

Edes antibioottien ykköstykit eivät tepsi

Huippuvuorilta löytynyt blaNDM-1-geeni antaa bakteerille kyvyn tuottaa entsyymiä, joka hajottaa monia antibiootteja, myös karbapeneemejä.

Karbapeneemit ovat edistyksellisiä antibiootteja, joita käytetään usein niin sanottuna viimeisen linjan puolustuksena: niillä lääkitään vaikeita tulehduksia, joihin tavallisemmat antibiootit eivät enää pure.

Marko Virta huomauttaa, että geenin vaarallisuus riippuu kuitenkin siitä, missä bakteerissa se on.

– Bakteerien elämässä on normaalia, että bakteerit vaihtavat keskenään geenejä. Ihminen törmää ongelmiin sitten, kun geeni on jossain taudinaiheuttajassa, jota pitäisi hoitaa antibiooteilla.

Virran mukaan ongelmat ovat sitä vakavampia, mitä köyhemmästä maasta on kyse.

– Suomen kaltaisessa maassa on kyse aluksi lähinnä rahasta, pitää käyttää kalliimpia hoitoja. Köyhissä maissa ei ole yleensä mitään muuta vaihtoehtoa kuin antibiootit.

Myös hyvä jätevedenpuhdistamo torjuu resistenssiä

Antibioottien turhan käytön vähentäminen on tärkeää resistenssin hillitsemiseksi, mutta muutakin voi ja pitäisi tehdä.

– Sanitaatio on köyhissä maissa hirveän tärkeä ja kustannustehokas tapa torjua antibioottiresistenssiä, Virta sanoo.

Puhdistamattomissa jätevesissä mahdolliset antibioottijäämät ja ihmisten elimistöstä lähtöisin olevat bakteerit sekoittuvat, ja seurauksena voi olla entistä ärhäkämpiä bakteereja.

Virta sanoo, että myös rokotteet ovat erittäin hyvä keino vähentää antibioottien käyttöä.

Lisää aiheesta:

Ruokavirasto: Usein kysyttyä NDM-bakteereista (siirryt toiseen palveluun)

NDM-bakteerin tarttuminen koiran ja ihmisen välillä osoitettiin ensimmäistä kertaa (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle