Hyppää sisältöön

Rakenteissa vakavia vaurioita: Ammattikorkeakoulu Metropolian 3 000 opiskelijan kampus suljetaan mahdollisimman nopeasti

3 000 opiskelijan kampuksen rakenteet ovat painuneet merkittävästi ja niissä on vakavia halkeamia. Kampuksen rakennuksia ei Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen mukaan kannata korjata.

Metropolia-ammattikorkeakoulun kampus Espoon Leppävaarassa. Kuva: Esa Fills / YLE
Susanna Siironen

Tämä Metropolian Leppävaaran kampuksen tilanteesta tiedetään:

  • Metropolian koko Leppävaaran kampus suljetaan mahdollisimman nopeasti, käytännössä pääsiäiseen mennessä.
  • Rakennuksessa on vakavia halkeamia, jotka ovat silmin havaittavissa. Vauriot johtuvat rakennuksen painumisesta.
  • Väistötilat etsitään ensisijaisesti Metropolian kolmelta muulta kampukselta, eli Myyrmäestä, Myllypurosta ja Arabiasta.
  • Kampuksella on noin 3000 opiskelijaa ja 140 työntekijää.
Kampuksen seinissä, lattioissa ja rakenteissa näkyy selkeitä halkeamia. Tällä mittarilla on seurattu vaurioiden pahenemista. Kuva: Esa Fills / YLE

Metropolian koko Leppävaaran kampus suljetaan mahdollisimman nopeasti, kerrotaan oppilaitoksen sisäisessä tiedotteessa.

Ylen saaman tiedotteen mukaan rakennuksen rakenteet ovat painuneet merkittävästi ja niissä on vakavia halkeamia.

Metropolian verkkosivuilla julkaistun tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kampuksen rakenteissa on ilmennyt äkillisesti lisääntyviä halkeamia. Rakennuksen vanha osa on valmistunut 1989 ja uudempi laajennusosa 2002.

Leppävaaran älykkäiden ratkaisujen kehittäjäkampuksella on noin 3 000 opiskelijaa ja 140 työntekijää. Kampuksella opiskellaan esimerkiksi tieto– ja viestintätekniikkaa ja tuotantotaloutta.

Muutto tapahtuu pääsiäiseen mennessä

Metropolia järjesti aamupäivällä infon Leppävaaran kampuksen henkilöstölle ja opiskelijoille. Tilaisuudessa kerrottiin, että Leppävaaran kampukselta täytyy siirtyä väistötiloihin tämän kevään aikana.

Metropolian toimitusjohtaja ja rehtori Riitta Konkolan mukaan opiskelijat sijoitetaan pääasiallisesti Metropolian kolmelle muulle kampukselle ja muutto tapahtuu pääsiäiseen mennessä.

– Aikataulun nopeus johtuu siitä, että mittaustulokset ovat tuottaneet sellaista tietoa, että on ollut pakko reagoida. Kiinteistön rakenteissa on tapahtunut äkillisiä laajenevia vaurioita, jotka näkyvät muun muassa halkeamina ja painaumina. Emme halua ottaa mitään turvallisuusriskiä, Konkola sanoo.

Ammattikorkeakoulu sai tiedon rakennuksen tilasta Espoon kaupungilta eilen torstaina.

Metropolian verkkosivuilla kerrotaan suunnitelmista jatkaa Leppävaaran kampuksen modernisointia. Tarkoituksena on ollut kokeilla kampuksella uudenlaisia oppimisympäristöjä, joilla tuetaan yhteisöllistä, projektimaiseen työskentelyyn pohjautuvaa oppimista.

Kiinteistön omistaa Espoon kaupunki, joka tekee päätöksen rakennuksen mahdollisesta käyttökiellosta turvallisuussyistä.

Kuva: Salla Vuolteenaho / Yle

Tieto ongelmista ollut jo useita vuosia

Oppilaitoksen sisäisessä tiedotteessa todetaan, että kiinteistön omistajilla on ollut tieto rakennuksen kantavien rakenteiden vauriohistoriasta jo vuodesta 2004 alkaen. Kohteessa on tehty kymmenen vuoden aikana useita kuntotutkimuksia ja seurattu siirtymä- ja painumamittauksilla rakennuksen liikkeitä.

Espoon kaupungin Tilapalvelut–liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo, että kaupunki on tutkinut rakennusta intensiivisesti kahdesta kolmeen vuotta.

– Me olemme seuranneet tilannetta pitkään ja huomanneet, ettei se ainakaan siitä parane. Ei ole mitään kriisiä, ei ole mitään äkkinäistä tarvetta lähteä sieltä, vaan suunnitelmallisesti väistetään, Lehtinen toteaa.

Tilojen käyttörajoite tarkoittaa, että kampuksen toiminnot joudutaan siirtämään mahdollisimman pian muualle. Lehtisen sanoo Ylelle, että rakennuksia ei kannata korjata, vaan ne puretaan.

Espoon kaupungin Tilapalvelut–liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen, kuinka vaarallisiksi te arvioitte rakennevauriot?

– Emme arvioi niitä vaarallisiksi, mutta haluamme maksimoida turvallisuuden. Seuraamme tietysti koko ajan näitä painumia ja halkeamia ja teemme mittauksia. Jos jotain kriittistä ilmenee, niin ilmoitamme siitä heti. Tällä hetkellä tilanne on rauhallinen, eikä ole mitään vaaraa oleskella tiloissa.

Mistä vauriot johtuvat?

– Vanha puoli on rakennettu vuonna 1989, ja sen perustuksista puuttuu vinopaalutus. Tämän vuoksi rakennus pääsee painumaan.

Miten vauriot näkyvät?

– Sisätiloissa on silmin nähtävissä halkeamia seinissä ja lattioissa.

Suosittelemme sinulle