Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Suru, kauhu ja paniikki – olen pelännyt pitkään, että tällaista voisi tapahtua": Kokkolan museokorttelin palossa oli ainekset laajempaankin tuhoon

Palonilmaisinta ei ollut lähellä paikkaa, josta palo sai alkunsa.

Museokorttelissa sijaitsevan Kiepin vanha rakennus tuhoutui pahoin tulipalossa 29.1. 2019.
Museokorttelissa sijaitsevan Kiepin vanha rakennus tuhoutui pahoin tulipalossa 29.1. 2019. Kuva: Iina Kluukeri / Yle
Iina Kluukeri,
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolassa sattunut museokorttelin tulipalo sulkee luonnontieteellisen museon Kiepin kuukausiksi. Museossa käy vuosittain 7 000 – 8 000 vierasta.

Tulipalo tuhosi puolet valtakunnallisestikin arvokkaasta luonnontieteellisestä museosta Kokkolassa. Valtaosa museon kokoelmista on saatu pelastettua. Osa museon perustajan, Veikko Salkion arkistoista on tuhoutunut. Vanhasta museorakennuksesta jäi jäljelle hirsikehikko.

Vesi- ja savuvahinkojen aiheuttamat tuhot kokoelmille selviävät myöhemmin. Aamuyöllä alkanut palo sai alkunsa ilmeisesti sähkökeskuksen läheisyydestä. Jälkivartiointi kestää ainakin keskiviikkoon.

Rakennus on suojeltu, ja nyt mietitään, mitä sille tehdään. Ylin kerros on jouduttu purkamaan palopesäkkeiden sammuttamiseksi.

Museokorttelissa sijaitsevat myös Pedagogio (vuodelta 1696), Lassanderin talo (1748) ja Näyttelyhalli (1818). Pedagogio on tiettävästi vanhin Suomessa kaupunkiympäristössä sijaitseva profaani puurakennus.

Kokoelmat kärsivät ainakin savusta ja vedestä

Vanhasta rakennuksesta saatiin pelastettua 30 000 perhosen kokoelma ja osa Veikko Salkion arkistoista. Salkion kokoelma ja Nissisen mineraalikokoelma taas sijaitsevat uudessa osassa, joka sekin kärsi vesivahinkoja.

Kokoelmien kunnosta ei kuitenkaan ole vielä tarkkaa tietoa.

Palo aiheutti mittavat vahingot. Myös Kiepin uusi osa on kärsinyt savu- ja vesivahinkoja. Vakuutus korvaa taloudelliset vahingot ja museon kiinni olemisen aiheuttamat menetykset.

Museotoimenjohtaja Kristina Ahmas luonnehtii tapahtunutta kauhuskenaarioksi, joka toteutui. Päällimmäiset tunteet ovat suru, kauhu ja paniikki.

– Olen pelännyt pitkään että jotain tällaista voi sattua. Tämä on niin tiiviisti rakennettu kortteli, ja siinä on niin korvaamattomia rakennuksia, että jos jollekin tapahtuu jotain, se on aivan katastrofi.

Ahmas on onnellinen sitä, että palo saatiin rajattua.

Päivystävä palopäällikkö Kari Paavola sanoi aiemmin, että yleissyttyminen oli lähellä. Pelastusviranomaiset saivat avattua rakenteita viime tingassa niin, että liekit eivät leimahtaneet laajemmalle. Ne olisivat uhanneet seuraavaksi Vohvelikahvilan rakennusta.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila pitää paloa suurena menetyksenä kaupungille. Hän kertoi jo aiemmin aamulla, että kaupunki käy läpi kiinteistöjensä paloilmaisimet ja sähkölaitteet. Ensin huolehditaan kuitenkin kriisiavusta museon henkilökunnalle sekä museon kokoelmista.

Kohteessa oli automaattinen palohälytin, joka hälytti aamulla kolmen aikaan. Palo oli tuolloin kuitenkin ehtinyt levitä. Palonilmaisinta ei ollut lähellä paikkaa, josta palo sai alkunsa. Tarkka paikka tai syttymissyy eivät ole tiedossa.

Museokorttelissa tulipalo Kokkolassa: Luonnontieteellisen museon kokoelmista iso osa näyttää säästyneen – "Perhoset on pelastettu"

Suosittelemme sinulle