Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Darude edustaa Suomea Euroviisuissa – "Tiedän, että sinne pitää mennä voittamaan"

Darude eli Ville Virtanen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä artisteista.

Darude edustaa Suomea Euroviisuissa
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Ei kiitos. Se oli Daruden ensimmäinen vastaus, kun Uuden Musiikin Kilpailun tuottaja Anssi Autio kysyi häntä Suomen euroviisuedustajaksi viime syyskuussa.

– Euroviisuissa on tietty kaiku, ja se homma on niin iso, että piti vähän miettiä, sovinko siihen. En ole myöskään laulaja, joten piti funtsia myös sitä, kenen kanssa tämän tekisin.

Ville Virtanen, 43, ynnäili hetken viisupestin plussia ja miinuksia sekä keskusteli vaimonsa kanssa. Lopulta hän soitti jo saman päivän iltana takaisin Autiolle.

Darude päätti lähteä edustamaan Suomea toukokuussa Israelin Tel Avivissa pidettäviin Euroviisuihin.

Sandstormista buustia?

Ennen Daruden Euroviisupestin julkistusta DJ on palannut viikonlopun keikoilta Yhdysvalloista. Jet lag painaa hieman. Darude kiertää esiintymässä ympäri maailmaa aktiivisesti. Keikkoja kertyy vuodessa noin 70.

Darude tunnetaan etenkin 20 vuotta sitten julkaistusta Sandstorm-kappaleesta, joka edelleen soi eri puolilla maailmaa. DJ on julkaissut yhteensä neljä albumia, joista viimeisin, Moments, vuonna 2015.

Vuosi vaihtui Daruden Sandstormin tahdissa
Darude käynnisti Suomi100-juhlavuoden Helsingissä Sandstorm-hitin tahtiin.

Eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisartisteista lähtee edustamaan Suomea Euroviisuihin. Onko tunnettuudesta etua vai haittaa?

– Vaikka olen omassa genressäni jollain tavalla tunnettu, niin tuskin yleismaailmallisesti, että se mihinkään vaikuttaisi, Darude tuumaa.

Katso Elävä arkisto: Darude löi läpi kuin myrsky – Sandstorm ei laannu vieläkään

Sandstorm on kestohitti, johon Darude aina yhdistetään. Muusikon mielestä kappaleen tunnettuudesta ei viisukuvioissa ole ainakaan haittaa, koska siellä soivat usein pop- ja dancekappaleet.

– Mutta totta kai, kun meillä on vapaa äänestys ja ihmiset ottavat osaa, siinä vaikuttaa myös tunnettuus. Silloin ei arvostella pelkästään laulun lyriikkaa tai melodiaa.

Henkilökohtainen haaste

Ennen lähtöä Tel Avivin Euroviisuihin, järjestetään Uuden Musiikin Kilpailu, jossa Darude esittää kolme biisiä. Niistä yleisö ja ammattilaisraati valitsevat edustuskappaleen.

Syksyn aikana Darude on käynyt läpi kolmisenkymmentä potentiaalista kappaletta. Niistä noin puolet ovat hänen itsensä tekemiä. Loppuihin mies pyysi biisiaihioita ja ideoita luottokumppaneiltaan.

– Tämä on ollut henkilökohtainen haaste musiikillisesti sekä artistina ja tuottajana. Rajoitteena Euroviisuissa on biisin kolmen minuutin kesto. Musiikki on myös astetta tai kahta kaupallisempaa. Sen pitää olla laulu eikä klubiraita.

Daruden mukaan lopulliset kolme kappaletta ovat sopivasti erilaisia. Biisit julkaistaan kolmena peräkkäisenä perjantaina: 8.2., 15.2. ja 22.2. Tarkemmat tiedot kappaleista kerrotaan vasta julkaisun yhteydessä.

– Sieltä löytyy niin sanotusti tuttua ja turvallista Darudea. On normaalia tanssimusiikkia, konepohjaa ja syntikkaa. Biiseissä on henkilökohtaisia juttuja, mutta myös vähän yleismaailmallista. Eli sivutaan jopa ilmastonmuutosta. Mutta ei suoranaisesti politiikkaa tai muutakaan agendaa, koska on kysymys Euroviisuista.

Sebastian Rejman ja Darude
Sebastian Rejman ja Ville "Darude" Virtanen. Kuva: Yle

Koska Darude ei itse laula, biisien solistina on hänen hyvä ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa Sebastian Rejman. Rejman tunnetaan yhtyeestä The Giant Leap. Hän on myös näyttelijä ja tuttu esimerkiksi tv-sarjoista Syke ja Ex-onnelliset.

Suurimmat paineet ohi

Suomalaisena Darude on seurannut Euroviisuja suhteellisen ahkerasti. Hän asui kuutisen vuotta ulkomailla, joten silloin seuraaminen oli vähäisempää.

– Amerikkalaisilla oli Neil Armstrong, joka astui kuuhun ensimmäisen kerran. Me ehkä muistamme, missä olimme, kun Lordi voitti Euroviisut. Itse olin Turussa yhden ravintolan aulassa, missä katsottiin telkkaria ja huudettiin. Varsinkin siitä lähtien on tullut katsottua kisoja tarkemmalla silmällä.

Darude
– Olen ollut jo aika kauan ympyröissä eli pystyn handlaamaan homman. Toisaalta vähän pelottaa. Syksyn olen jännittänyt, miten saan biisit tehtyä ja miten jengi ottaa ne vastaan. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Muusikko kokee suurta ylpeyttä päästessään edustamaan Suomea Euroviisuissa. Artisteihin kohdistuu usein menestyspaineita. Darude sanoo, että pahimmat paineet on jo ohitettu.

– Isoin juttu oli löytää ne kolme biisiä. Syksyllä parit ekat kuukaudet ei ollut muuta mielessä kuin se oikea kulma, mistä lähteä liikkeelle. Sitten, kun se selvisi, aika paljon painetta lähti pois.

Lavashow’n hiominen on vielä kesken ja siihen Darude haluaakin nyt keskittyä. Esiintyminen on toisenlaista isolla viisulavalla kuin klubikeikoilla DJ:nä.

Mitkä ovat Daruden tavoitteet Tel Avivin kisoihin?

– Tiedän, että sinne pitää mennä voittamaan. Mutta en halua sanoa tässä kohtaa, että mä voitan, vaan että olen tehnyt parhaat biisit, mitä pystyn. Tietenkin finaali on ensimmäinen tavoite. Ja sitten katsotaan, mihin se riittää.

– Haluan saada show’sta jollakin tavalla erottuvan ja omannäköisen. Yksi iso tavoite on myös edustaa jollakin tavalla DJ- ja tanssimusakulttuuria.

Tämän vuoden euroviisukappale valitaan suorassa UMK19: Darude -lähetyksessä lauantaina 2. maaliskuuta Yle TV2:ssa. Tänä vuonna UMK järjestetään Daruden entisillä kotikonnuilla Turun Logomossa.

Lue lisää:

Näin seuraat Uuden Musiikin Kilpailua

Suosittelemme sinulle