Hyppää sisältöön

Asiantuntijat: Esperi Caren ongelmat ovat vain jäävuoren huippu myös Pirkanmaalla – "Vanhukselle sanotaan, että laske allesi vaippaan"

Pirkanmaalla avin selvityksessä on jatkuvasti useita hoivakoteja kaikilta suurilta hoivapalveluiden tuottajilta.

vanhan naisen käsi ja rollaattori
Valvontaviranomaisten ja ammattiliiton mukaan kaikilla hoiva-alan suurilla yrityksillä on ongelmia joissain hoivakodeissa niin Pirkanmaalla kuin muuallakin Suomessa. Kuva: AOP
Anni Tolonen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaalla on tällä hetkellä 15 vanhusten hoivakotia selvityksessä muun muassa henkilöstöpuutteiden vuoksi.

Avin mukaan selvitettäviin kohteisiin kuuluu Pirkanmaalla Suomen suurimpien yksityisten hoivatuottajien hoivapalveluja Attendo ja Pihlajalinna mukaan lukien sekä näiden tytäryhtiöitä.

Pirkanmaalla selvityksen alla on kuusi Esperi Caren hoivakotia. Osa selvityksistä on ollut vireillä jo pitkän aikaa.

Esperi Care nousi julkisuuteen viime viikolla, kun Valvira sulki yhden sen hoivakodeista asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavien puutteiden vuoksi.

– Esperi Caren toimintaa olemme tarkkailleet määrätietoisesti ja kampanjanomaisesti aluehallintovirastomme alueella jo puolen vuoden ajan esiin tulleiden signaalien vuoksi, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riitta Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan suurin ja yleisin ongelma valvonnassa olevissa hoivakodeissa Pirkanmaalla on henkilöstömitoitus.

Hoivakodeissa on esimerkiksi otettu kouluttamatonta väkeä hoitajien sijaisiksi ja otettu kokopäiväisen hoitajan tilalle osa-aikainen sijainen.

Hoitajien puuttuminen näkyy pirkanmaalaisissa hoivakodeissa esimerkiksi vanhusten passivoitumisena.

– Vaikka perushoito saadaan tehtyä kiireellä, vanhukset jäävät pitkiksi ajoiksi yksin tai keskenään, Heinonen toteaa.

Vain jäävuoren huippu

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeria Esperi Caresta paljastuneet epäkohdat eivät yllätä.

Yllättävältä sen sijaan on tuntunut se, että esiin nostettuihin epäkohtiin ei ole hoiva-alalla puututtu jatkuvista ja toistuvista ilmoituksista huolimatta.

SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan ongelmia on sadoissa hoivakodeissa eri puolilla Suomea ja Esperi Caren yksikön sulkeminen on vain jäävuoren huippu.

Sosiaalihuoltolain mukaan työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa hoidon vaarantavista epäkohdista, mutta SuPerin mukaan kaikki hoivapalveluyritykset eivät ole suhtautuneet työntekijöidensä lainvelvoittamiin ilmoituksiin suopeasti.

– Kun työntekijä ilmoittaa havaituista puutteista, hänelle voi tulla vastatoimia, joilla ihminen yritetään vaientaa. Ilmoituksesta saatetaan antaa kirjallinen varoitus ja kolmesta tulee jo irtisanominen. Näin ihminen voidaan savustaa varoitusten avulla ulos työpaikalta ilmoitusten vuoksi, Paavola toteaa.

Hoivakoti Ulrika Kristiinankaupungissa
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan Esperi Caren Ulrika ei ole ensimmäinen vakavien puutteiden takia suljettu hoivakoti, vaan ensimmäinen suuren yrityksen suljettu yksikkö. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Viikoittaisia yhteydenottoja

Myös Valviran mukaan hoivakotien tilanne on valtakunnallisesti huolestuttava ja kyse on Esperi Carea laajemmasta, monia toimijoita koskevista ongelmista.

Yhteydenottoja ja huolenaiheita hoivakodeista tulee Valviralle säännöllisesti viikoittain ympäri Suomea.

Eri yritysten hoivakodeissa on jätetty esimerkiksi vanhusten vaippoja vaihtamatta, eivätkä vanhukset ole päässeet ulkoilemaan, koska henkilöstöä ei ole ollut tarpeeksi.

– Vanhuksia on myös puettu yöpukuun jo puolenpäivän jälkeen, jotta hoitajilla riittäisi aikaa muuhun työhön, Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoo.

Vanhuspalvelulaki sanoo, että iäkkään henkilön pitäisi saada tuntea olonsa turvalliseksi ja arvokkaaksi ja saada elää elämää, johon kuuluvat myös sosiaaliset suhteet, Uusitalo huomauttaa.

Silti Valviralle tulee säännöllisesti ilmoituksia hoivakodeista, joissa esimerkiksi on jätetty vanhus makaamaan sänkyyn, koska paikalla ei ole ollut tarpeeksi hoitajia nostamaan tätä ylös.

– Jos annetaan vain kiireessä perushoiva, miten laki toteutuu? Pidätysongelmaiselle vanhukselle sanotaan, että laske allesi vaippaan. Tarjolla ei myöskään ole mahdollisuutta ylläpitää sosiaalista vuorovaikutusta. Tämä ei millään tavalla toteuta lain henkeä. Että tässäkö on arvokas vanhuus? Uusitalo toteaa.

Hoivakodeissa hoivatyöntekijöiden työaikaan saattaa kuulua siivoaminen, pyykinpesu ja muu vastaava ylläpito. Tähän käytettyä työaikaa ei kuulu laskea lupapäätöksen ja asiakkaiden tarpeen mukaiseen hoivamitoitukseen.

Hoivakodit eivät Valviran mukaan aina laske hoivatyöntekijöiden työaikoja, kuten kuuluu.

– Jos hoivatyöntekijä on tekemässä siivousta, hän ei voi hoitaa vanhuksia, sehän on ilmiselvää. Silti osa hoivakodeista laskee, että sama henkilö voi tehdä molempia asioita, ylitarkastaja Uusitalo toteaa.

Haamuhoitajat täydentävät tuntilistat

SuPerin puheenjohtajan Paavolan mukaan 80 prosenttia työtekijöiden ilmoittamista ongelmatapauksista tulee yksityisen hoivapalvelun puolelta.

– Aville on nytkin tehty työntekijöiden puolelta useita kymmeniä ilmoituksia ongelmista. Ilmoitukseen kuuluu työnantajien informoiminen asiasta, mutta ongelmiin ei ole reagoitu, Paavola toteaa.

Paavolan mukaan yksityiset hoiva-alan yritykset käyttävät muun muassa haamuhoitajia täydentämään työntekijämääriä.

Työvuorolistoihin merkitään esimerkiksi hoivatyötä tekevien paikalle hallinnon väkeä tai hoitajia, joita ei ole olemassa.

Paavolan mukaan yöaikaan yhdellä hoitajalla voi olla 52 potilasta hoidettavanaan.

– Tästä luvusta voi laskea, pääseekö vanhus vaikkapa vessaan, jos yöllä tulee tarve, Paavola sanoo.

Ylitarkastaja Elina Uusitalon mukaan Valviralle alkoi vuodenvaihteessa 2016–2017 tulla ilmoituksia, että Esperi Care on merkinnyt työvuorolistoihin Esperi Care Oy:n keskushallinnon työntekijöitä.

Tehy kertoi jo viime vuonna julkisuudessa jäsenkyselystään, jonka mukaan Esperi Carella on puutteita henkilöstömitoituksessaan.

Miksi lain noudattamista ei valvota tarkemmin ja miksi tilanteeseen ei ole puututtu aiemmin, ylitarkastaja Uusitalo?

– En osaa sanoa, miksi vanhuspalvelulain keskeisiä periaatteita hoivasta ja huolenpidosta ei noudateta. Valvira toki selvittää hoiva-alan ongelmia, mutta kunnat ostavat nämä palvelut. Heilläkin toki on oma valvontavelvollisuutensa, Valviran ylitarkastaja Uusitalo huomauttaa.

Lue lisää:

Asiakasturvallisuus on vaarantunut useissa Esperi Caren hoivakodeissa – monet kaupungit keskeyttäneet asukkaiden sijoittamisen vakavien ongelmien vuoksi

Ylen selvitys: Hoivajätti Attendolla ongelmia ympäri Suomea – hoivakodeissa aliravittuja, ulkoilua harvoin ja likaisissa vaipoissa nukkumaan

Suosittelemme sinulle