Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nyt alkavat ostajan markkinat – Hintakone kertoo asuntokaupan tilanteen postinumeroalueellasi

Uudestakin asunnosta kannattaa tinkiä, Ylen haastattelemat asiantuntijat sanovat.

Asuntoja taloja Helsinki.
Kuva: Esko Jämsä / AOP
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Asuntomarkkinoilla on käynnissä käänne, joka lupaa hyvää asunnonostajalle. Sen sijaan myyjän asema voi olla jatkossa entistä tukalampi.

Pitkän rakennusbuumin jälkihöyryissä pääkaupunkiseudulle valmistuu tällä hetkellä ennätysmäärin uusia asuntoja. Vuonna 2019 koko maassa valmistuu noin 10 000 asuntoa enemmän kuin viime vuonna – enemmän kuin vuosikymmeniin.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan Suomesta löytyy jo alueita, joilla uusista asunnoista on ylitarjontaa.

Tilanne heiluttaa myös vanhojen asuntojen kauppaa. Niiden kauppa hidastui viime vuonna selvästi, Tilastokeskus kertoi torstaina.

Sijoittajien usko asuntojen hintojen ja vuokrien jatkuvaan kasvuun on alkanut horjua. Pääkaupunkiseudulla vuokrattavaksi kelpaavista asunnoista kilpaillaan yhä, mutta esimerkiksi Rovaniemellä ja Lahdessa veto on hiipunut.

Mitä asunnon myyjän tai ostajan kannattaa ottaa huomioon? Markkinoilla on ainakin tilaa, kun ammattisijoittajat hakevat voittoja muualta. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan uudestakin asunnosta kannattaa nyt tinkiä tosissaan.

Asuntokaupan tilaa ruotivat tässä artikkelissa Koro-Kanervan lisäksi Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Cowell, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja Vantaan kaupungin vuokra-asuntoyhtiön VAV:in toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Syötä kuitenkin ensin hakukoneeseen oma postinumeroalueesi, jotta näet vanhojen kerros-, rivi- ja omakotiasuntojen hintojen muutoksen.

Kerrostaloja Töölössä Helsingissä
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

"Uudestakin kannattaa nyt tinkiä"

Tilastokeskuksen torstaina julkaisemien tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla tehtiin viime vuonna vähemmän vanhojen asunto-osakkeiden kauppoja kuin kertaakaan vuoden 2014 jälkeen.

Muualla Suomessa tehtiin koko vuosikymmenen pohjanoteeraus.

Kiinteistönvälitysalan Maria-Elena Cowellin mukaan myyjien on syytä ottaa nyt huomioon se, että markkinoilla on kilpailua.

– Ostajan taas tulee olla hyvin tarkkana siinä, mitä on ostamassa. Asunnon ja taloyhtiön kunto, velan määrä – ostajan pitää ymmärtää aika moninaisia asioita, Cowell sanoo.

Maria-Elena Cowell, toimitusjohtaja, Kiinteistövälitysalan Keskusliitto
Maria-Elena Cowell, toimitusjohtaja, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Samaa mieltä on Nordean Aki Kangasharju. Uusia asuntoja valmistuu niin paljon, että se vaikuttaa väistämättä kaupantekoon.

– Ostajalla on mistä valita. Varsinkin huonommilla paikoilla sijaitsevien uusien asuntojen myyntiajat saattavat pidentyä ja hinnat laskea, hän sanoo.

Kangasharjun mukaan tässä tilanteessa myös uusien asuntojen ostajien kannattaa ehdottomasti tinkiä pyyntihinnoista.

Lahdessa ja Seinäjoella "liikatarjontaa"

Asuntomarkkinat ovat sirpaloituneet kasvukeskuksiin ja muuhun Suomeen. Kehitys voimistuu alkaneena vuonna.

Toisaalta kasvukeskuksissakin saatetaan innostua rakentamaan liiankin kanssa. Silloin vuokra-asuntoja haalivat ammattisijoittajat käyvät varovaisiksi.

Vuokranantajien Koro-Kanervan mukaan ostajan ja myyjän kannattaakin selvittää tarkkaan oman alueensa erityispiirteet.

– Lahden ja Seinäjoen kaltaisissa kaupungeissa voidaan jo sanoa, että asunnoissa on vuokranantajan näkökulmasta liikatarjontaa. Vaikka vuokralaiselle se on tietysti hyvä asia, Koro-Kanerva sanoo.

– Sitten on Helsingin ja Tampereen kaltaisia kaupunkeja, joissa markkina toimii paremmin.

Mia Koro-Kanerva är vd för Vuokranantajat, hyresvärdarna.
Mia Koro-Kanerva, Vuokranantajat Kuva: Yle/Johanna Minkkinen

Hinnat pakottavat vuokralle

Jos asuntojen kysyntä hiipuu, se saattaa tuoda helpotusta myös vuokriin.

Tai sitten ei.

Ylen haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että vuokra-asuntojen kysyntä jatkaa kasvuaan. Kasvukeskuksissa hinnat ovat jo karanneet niin korkeiksi, että asunnon ostaminen on monelle mahdotonta.

VAV:in Teija Ojankosken mukaan vuokra-asuntojen hakijoiden määrät ovat ennätystasolla.

– Moni sellainen palkansaajaryhmä, joka vielä aikaisemmin pääsi omistusasumiseen kiinni, on tippunut pois. He eivät pysty säästämään vaadittuja omarahoitusosuuksia ja tulevat siksi vuokra-asuntomarkkinoille.

Ojankosken mukaan myös Kela ohjaa tukiasiakkaita hakemaan vuokra-asuntoa, jos omistusasunnon menot ylittävät kuntakohtaiset raja-arvot.

Vuokria ajaa ylös kysynnän kasvun lisäksi korjaustarve. Monet vuokra-asuntokiinteistöt ovat remontin tarpeessa, ja etenkin isot vuokranantajat siirtävät korjauskuluja vuokriin.

– Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousukehitys jatkuu, Teija Ojankoski summaa.

Korjaus 7.3.2019: Asuntokone analysoi aiemmin Helsingin Etelä-Haagan (postinumeroalue 00320) tietoja väärin. Tiedot on nyt korjattu.

Suosittelemme sinulle