Hyppää sisältöön

Theresa May sai tuen brexit-sopimuksen muuttamiselle, EU tyrmäsi ajatuksen heti – Näin Britannian EU-ero etenee

Britannia on yhä eroamassa EU:sta maaliskuun lopussa riippumatta siitä, hyväksytäänkö erosopimusta.

 Theresa May lähdössä parlamentista äänestysten jälkeen.
Pääministeri Theresa May lähdössä parlamentista äänestysten jälkeen 29. tammikuuta. Kuva: Tolga Akmen / AFP
Simo Ortamo

Britannian parlamentti äänesti tiistaina muutoksista, joita kansanedustajat halusivat tehdä hallituksen EU-erosuunnitelmiin. Äänestykset eivät kuitenkaan tuottaneet selvää ratkaisua pattitilanteeseen.

Parlamentti ja pääministeri Theresa May haluavat muuttaa erosopimusta, mihin EU ei suostu.

Britannia on yhä eroamassa EU:sta 29. maaliskuuta riippumatta siitä, hyväksytäänkö sopimusta.

Lue myös: Analyysi: Theresa May sai Britannian parlamentissa harvinaisen voiton, joka tuomitsee hänet epätoivoiselle Brysselin-matkalle

Mitä parlamentti päätti?

Mayn ja EU:n neuvottelema sopimus tyrmättiin parlamentissa kaksi viikkoa sitten. Nyt Britannian parlamentti hyväksyi kaksi muutosesitystä hallituksen suunnitelmiin.

Toinen hyväksytty esitys vaatii, että sopimuksessa muutetaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajajärjestelyjä koskevaa niin sanottua backstop-vakuusjärjestelyä.

Järjestelyn mukaan Britannia pysyy EU-eron jälkeen unionin tulliliitossa, jos vapaakauppasopimusta ei synny eikä muita ratkaisuja rajavalvonnan välttämiseen löydetä. Järjestely hiertää etenkin kovan linjan brexitin kannattajia.

Esityksen mukaan järjestely on korvattava muilla ratkaisuilla. May itse tuki tätä esitystä.

Toinen hyväksytty esitys vaatii, että maaliskuun EU-eropäivää on lykättävä, jos mitään sopimusta ei saada hyväksyttyä. Tämä esitys ei kuitenkaan ole laillisesti sitova.

Miten EU vastasi?

Pääministeri May aikoo nyt vaatia EU:lta ja muilta EU-mailta muutoksia vakuusjärjestelyyn. Hän toivoo, että parlamentti hyväksyisi erosopimuksen muutosten jälkeen.

Euroopan unioni tyrmäsi ajatuksen välittömästi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti vain minuutteja parlamentin äänestyksen jälkeen, ettei sopimusta enää avata.

Myös Irlanti ilmoitti, ettei EU:n kanta muutu. Vakuusjärjestely on tärkeä Irlannille, koska rajan auki pitäminen on tärkeää sen taloudelle ja keskeinen osa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

EU saattaisi olla valmis tekemään muutoksia poliittiseen sitoumukseen, joka linjaa Britannian ja EU:n välisiä suhteita jatkossa. Näillä muutoksilla ei kuitenkaan ole vaikutusta sopimuksen laillisesti sitovaan vakuusjärjestelyyn.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Mayn aikoo järjestää erosopimuksesta uuden äänestyksen parlamentissa 13. helmikuuta. Hänellä on siis noin kaksi viikkoa aikaa yrittää neuvotella muutoksia sopimukseen.

Jos nykyiset päätökset pysyvät voimassa, Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta, oli sopimusta tai ei. Sopimuksetonta eroa pidetään tuhoisana kaikkien osapuolten taloudelle.

Jos Britannia haluaa lykätä eroaan, sen on saatava hyväksyntä kaikilta muilta EU-mailta.

Lue myös:

Analyysi: Theresa May sai Britannian parlamentissa harvinaisen voiton, joka tuomitsee hänet epätoivoiselle Brysselin-matkalle

EU torppasi brittiparlamentin avauksen minuuteissa: "Erosopimusta ei avata neuvotteluille"

Suosittelemme sinulle