Hyppää sisältöön

Jyväskyläläisessä päiväkodissa lapsi puri toista lasta useita kertoja – varhaiskasvatuksen palvelujohtaja: paikalla oli lakisääteinen määrä henkilöstöä

Äidin mukaan toinen lapsi ehti purra hänen lastaan ainakin neljästi kasvoihin, kahdesti selkään sekä jalkoihin ja muualle.

Kuva: Kuvakaappaus Facebookista.
Jonna Karjalainen

10 kuukauden ikäinen pieni lapsi sai puremia eri puolelle vartaloaan jyväskyläläisessä päiväkodissa. Puremisen kohteeksi joutuneen lapsen äiti Jenny Linna kertoi lapsensa kohtelusta Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), ja postausta on jaettu jo tuhansia kertoja.

Äidin mukaan toinen lapsi ehti purra hänen lastaan ainakin neljästi kasvoihin, kahdesti selkään sekä jalkoihin ja muualle.

Varhaiskasvatuksen palvelujohtajan Tarja Ahlqvistin mukaan kyseisen päiväkodin johtaja antoi hänelle heti tapahtuneen jälkeen tilanneselvityksen. Päiväkodissa oli tapahtumahetkellä lakisääteinen määrä henkilöstöä, eli neljää alle 2-vuotiaista kohtaan oli yksi hoitaja.

– Tällainen todella valitettava tilanne on päässyt käymään. Kyse on alle 2-vuotiaista lapsista, ja tämänikäiset lapset ovat todella nopeita ja vikkeliä käänteissään. Valitettavaa on, että lapsi ehti purra niin monta kertaa.

Ahlqvistin saamien tietojen mukaan lapsen itkuun reagoitiin heti kun se kuultiin.

– Olen saamassa tarkan tapahtumakuvauksen, ja tilanteesta on tehty myös tapaturmailmoitus. Ne saan myöhemmin.

Toimintamallina turvamuuri

Ahlqvist sanoo, että vastaavanlaiset tapaukset ovat harvinaisia.

– Se on hyvin harvinaista, että näin monta puremaa tulee yhtä aikaa. Pienten lasten ryhmässä pureminen on yksi ilmiö, joka tulee silloin tällöin esille. Se on merkki siitä, että lapset harjoittelevat vuorovaikutustaitojen alkeita.

Hänen mukaansa pienten ryhmissä on omat toimintamallinsa siihen, miten ennaltaehkäistään sitä, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan enää toistamiseen.

– Puremistapauksissa toimintamallina on turvamuurin rakentaminen sellaisen lapsen ympärille, jolla tällaista ilmiötä on. Lasta tarkkaillaan päivän aikaan ja kun hän ei esitä puremisoireita, hänelle annetaan positiivista palautetta vuorovaikutuksesta.

Ahlqvistin mukaan kaupungin varhaiskasvatuksessa on turvallisuustyöryhmä, joka päivittää ohjeita ja toimintatapoja erilaisten tapaturmien tai vahinkotilanteiden ennaltaehkäisemiseksi.

– Ohjetta päivitetään ja terästetään, miten pienten lasten kanssa voidaan harjoitella vuorovaikutustaitoja.

"Valtakunnallisesti ajateltuna meillä on todella hyvät resurssit"

Lapsen äiti sai julkiselle Facebook-seinälleen palautetta vanhemmilta ja päiväkodin henkilökunnalta. Keskustelussa nousi esille, että päiväkodeissa on välillä henkilökuntavajausta, jos ei saada sijaisia.

Ahlqvistin mukaan epidemiatilanteissa näin voi käydä. Nopeasti saatavien sijaisten hommaaminen työpaikalle voi olla joskus todella hankalaa. Tilannetta on kuitenkin yritetty parantaa talousarvioprosessin yhteydessä siten, että on rekrytoitu 37 uutta varahenkilöä. He paikkaavat ennaltatiedettyjä ja äkillisiä poissaoloja.

– Meillä on ennenkin ollut erittäin hyvät resurssit ja yksi varahenkilö 8,2 kasvatusvastuullista henkilöä kohden. Valtakunnallisesti ajateltuna meillä on todella hyvät resurssit.

Äidin postauksen yhteydessä nousi esiin myös huoli julkisen varhaiskasvatuksen tasosta. Ahlqvist sanoo, että kysymys on valtakunnallinen ja noussut pinnalle uuden lainsäädännön ja henkilöstöresurssipulan myötä julkiseen keskusteluun.

– Olen hyvilläni, että tästä keskustellaan julkisesti. Resursseja tarvitaan niin varhaiskasvatukseen kuin vanhuspalveluihinkin. Yhdessä rintamassa resurssin laittaminen kuntoon on tärkeää. Jyväskylässä oppilaitoksia on runsaasti ja rekrytoinnissa ei ole pulmia paitsi lyhytaikaisten sijaisten palkkaamisessa on vaikeuksia. Tämä näkyy äkillisissä tilanteissa.

Suosittelemme sinulle