Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tyksissä on Suomen ainoa ultraäänilaite, joka tuhoaa kasvaimia – Euroopan huippuihin kuuluva tutkijaryhmä selvittää, voiko ultraääni korvata sädehoidon

Tyks sai rahoitusta lähes puoli miljoonaa euroa. Nelivuotisen EU-hankkeen rahoitus on yhteensä neljä miljoonaa euroa.

HIFU-hoitoa annetaan magneettikuvauslaitteen sisällä.
HIFU-hoitoa annetaan magneettikuvauslaitteen sisällä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

TURKU Turun yliopistollisessa keskussairaalassa magneettikuvauslaitteen äärelle on kokoontunut ryhmä lääkäreitä, fyysikko ja röntgenhoitajia. He ovat aloittamassa hoitoa potilaalle, jonka reisiluusta poistetaan hyvänlaatuinen kasvain ultraäänihoidon avulla.

Ylilääkäri, professori ja radiologian vastuualuejohtaja Roberto Blanco Sequeiros selittää potilaalle, mitä hoidossa tapahtuu. HIFU-nimisessä hoidossa kohdennetaan ultraäänienergiaa kasvaimeen, joka lämpenee ja tuhoutuu energian voimasta.

– Potilaalle ei tule hoidosta haavaa ja hänelle ei yleensä tule kovia kipuja hoidon jälkeen, kertoo Blanco Sequeiros.

Tyksin tutkimusryhmä on mukana EU-hankkeessa, joka tutkii HIFU-hoitoa. Se on saanut lähes puoli miljoonaa euroa koko neljän miljoonan euron rahoituksesta Turkuun. Tutkimus kestää neljä vuotta.

– Tällä rahoituksella tutkimme pahanlaatuisten luukasvainten hoitoa ja sitä, kuinka HIFU-hoito tehoaa luukasvaimiin verrattuna sädehoitoon, kertoo Blanco Sequeiros.

Työryhmää HIFU-laitteen ääressä.
Ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros, fyysikko Teija Sainio ja röntgenhoitajat Fanny Nyroos ja Mira Hallenberg HIFU-laitteen ääressä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Voiko ultraääni korvata sädehoidon?

Tyksissä aloitettiin ultraäänihoidot keväällä 2016. Hoidosta on saatu hyviä kokemuksia erityisesti kohdun hyvänlaatuisten kasvainten hoidossa. Gynekologisiin hoitoihin potilaita on saapunut hoidettavaksi Turkuun eri puolilta Suomea.

Riski on, että ultraäänienergia kohdentuu väärään paikkaan tai johonkin, minne sitä ei haluttaisi kohdentaa.

Roberto Blanco Sequeiros

Hoitoa käytetään myös muihin hyvänlaatuisiin kasvaimiin, eturauhassyöpään ja eturauhassyövän aiheuttamiin paikallisiin komplikaatioihin.

Ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros korostaa, että HIFU on tällä hetkellä osa hoitokokonaisuutta. Tutkimuksessa selvitetään, voiko ultraääni korvata sädehoidon.

Ylilääkäri, professori Roberto Blanco Sequeiros
Ylilääkäri, professori Roberto Blanco Sequeiros toivoo lisää panostusta HIFU-tutkimukseen. Uusin tutkimuksen kohde on jo mielessä. Ryhmä haluaisi tutkia myös aivoja. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Pystymme parantamaan hyvänlaatuisia luukasvaimia. Pahanlaatuisten kasvainten suhteen HIFU on tällä hetkellä täydentävä hoitomuoto sädehoidon ja leikkaushoidon lisäksi, kertoo Blanco Sequeiros.

Ylilääkärillä on mielessään jo uusikin tutkimushanke – aivot. Niiden tutkimiseen tarvitaan tosin 2,5 miljoonaa euroa maksava laite, jonka tutkimusryhmä toivoo saavansa käyttöön lähitulevaisuudessa.

– Aivokasvaimia hoidetaan muun muassa säde- ja leikkaushoidolla. Jotkut aivokasvaimet voisivat soveltua HIFU-käsittelyyn, mutta HIFUa käytetään aivojen alueella liikehäiriöiden hoidossa, kertoo Blanco Sequeiros.

Sata potilasta eikä yhtään palovammaa

Ultraäänihoitoa annetaan potilaalle magneettikuvauslaitteeseen liitettävän hoitolaitteen avulla. Potilas asetetaan vuoteen keskellä olevan aukon päälle, josta ultraääni ohjataan hoidettavaan kehonosaan. Hoidon jälkeen ei tule yleensä kovia kipuja. Tyypillisin hoitoon liittyvä komplikaatio on palovamma.

Tutkimusryhmä seuraa potilaan hoitoa valvomosta monitorien avulla.
Tutkimusryhmä seuraa potilaan hoitoa valvomosta monitorien avulla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros kertoo, että niiltä on kuitenkin Tyksissä vältytty. HIFU-menetelmällä on hoidettu noin 100 potilasta.

– Riski on, että ultraäänienergia kohdentuu väärään paikkaan tai johonkin, minne sitä ei haluttaisi kohdentaa. Riski on kuitenkin erittäin pieni, sillä hoito tapahtuu tarkassa kuvantamisohjauksessa, kertoo Blanco Sequeiros.

Hoitoa ohjataan valvontahuoneessa tavallisen magneettikuvauksen tapaan. Potilaasta otetaan magneettikuvat, joita tutkimusryhmä tarkastelee tietokoneiden näytöiltä. Niiden avulla ultraäänen kohdistamista suunnitellaan.

Erikoistuva lääkäri Heikki Pärssinen näyttää, miten ultraääni suunnataan tuhottavaan kasvaimeen.
Erikoistuva lääkäri Heikki Pärssinen näyttää, miten ultraääni suunnataan tuhottavaan kasvaimeen. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Hoidon aikana kudosten lämpötilaa seurataan magneettikuvauksen avulla, jolloin voimme havaita esimerkiksi ihon liiallisen lämpenemisen ja keskeyttää hoidon ennen kuin palovammaa ehtii syntyä, kertoo fyysikko Teija Sainio.

Huippututkijaryhmä kiinnostaa maailmalla

Suomen ainoa laite on ollut kovassa käytössä viime vuosien aikana. Tyks edustaa ylilääkäri Roberto Blanco Sequeirosin mukaan HIFU-tutkimuksessa Euroopan parhaimmistoa. Pohjoismaista eniten HIFU-hoitoja annetaan Tyksissä. Tyksiin saapuu toistuvasti kansainvälisiä vieraita tutustumaan hoitoon.

Erikoistuva lääkäri Heikki Pärssinen tekee hyytelömäisestä geelistä alustaa ultraäänilaitteen päälle fyysikko Teija Sainion kanssa. Geelin avulla potilaan raaja pysyy hyvin oikeassa asennossa, liikkumatta. Sekä Sainio että Pärssinen tekevät HIFU-hoidoista parhaillaan väitöstutkimusta.

Erikoistuva lääkäri Heikki Pärssinen ja fyysikko Teija Sainio tekevät geelipetiä
Erikoistuva lääkäri Heikki Pärssinen ja fyysikko Teija Sainio tekevät geelipetiä, jonka avulla potilaan jalka pysyy paikallaan kuvauksen ajan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Potilas voi hakeutua hoitoon oman lääkärinsä kautta. Saamme yhteydenottoja eri puolilta Suomea. Kaikki kasvaimet eivät kuitenkaan sovellu tähän hoitomuotoon, kertoo Sainio.

Erikoistuvat lääkärit Ville Huovinen ja Heikki Pärssinen sekä ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros ja fyysikko Teija Sainio
Erikoistuvat lääkärit Ville Huovinen ja Heikki Pärssinen sekä ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros ja fyysikko Teija Sainio valmistelevat kuvantamispaikkaa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ylilääkäri Blanco Sequeiros korostaa, että hoidettavat potilaat valitaan huolellisesti. Heille on saatettu suunnitella sädehoitoa, mutta heidän on todettu soveltuvan myös HIFU-hoitoon.

– Haluamme panostaa HIFU-menetelmään. Sen avulla voimme antaa potilaille enemmän mahdollisuuksia valita erilaisia hoitoja Varsinais-Suomessa ja koko Suomen alueella, kertoo Blanco Sequeiros.

Potilas siirretään magneettikuvauslaitteen sisään.
Potilas siirretään magneettikuvauslaitteen sisään saamaan HIFU-hoitoa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suosittelemme