Hyppää sisältöön

Hovioikeus korotti JAKK-tuomioita – kahdelle ehdotonta vankeutta

Vaasan hovioikeus on antanut tuomion pitkään puidussa Jalasjärven ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen tapauksessa.

JAKKin koulutuskäytössä olevia kuorma-autoja. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Vaasan hovioikeus on koventanut osaa Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomioista Jalasjärven aikuiskoulutuskeskus JAKK:n oppisopimuskoulutukseen liittyvässä jutussa.

Jalasjärven entisen kunnanjohtajan Esko Juntusen ja Edian koulutusjohtaja Pentti Kaartisen rangaistuksia korotettiin sen sijaan niin, että vankeus muuttuu ehdollisesta ehdottomaksi.

Juntunen tuomittiin törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä 2 vuoden ja 2 kuukauden ja Kaartinen törkeästä avustuspetoksesta 2 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus katsoo, että Juntunen ja Kaartinen toimivat tekijäkumppaneina menettelyssä, jossa JAKK:sta on annettu vääriä tietoja Opetushallitukselle valtionosuuden saamiseksi. Menettelyllä on hankittu Jalasjärven kunnalle huomattavaa taloudellista hyötyä.

Hovioikeuden mukaan Juntusen ja Kaartisen menettely on ollut lajissaan poikkeuksellisen vakava ja siinä on käytetty räikeästi hyväksi luottamukseen perustuvaa valtionosuusjärjestelmää. Näistä syistä hovioikeus päätyi ankaraan rangaistukseen.

– Jalasjärven kunnanjohtajan ja Edian yhteistyö ja toiminta oli kyllä aika härskiä. Siinä mielessä ehdoton tuomio ei ollut mikään suuri yllätys, toteaa kihlakunnansyyttäjä Harri Ala-Lahti.

JAKK:n kuljetusosaston silloisen johtajan Matti Heikkilän tuomio pysyi ennallaan, 1 vuoden ja 3 kuukauden ehdollisena vankeusrangaistuksena törkeästä avustuspetoksesta.

Tilintarkastajaa koskeva valitus hylättiin

Syyttäjä oli monilta osin tyytyväinen hovioikeuden ratkaisuun. Hän olettaa, että ainakin ehdottomaan vankeuteen tuomitut hakevat valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Myös Ala-Lahti itse harkitsee valitusluvan hakemista tilintarkastajan osalta.

Hovioikeus ei muuttanut Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden päätöstä koskien Jalasjärven kunnan entistä tilintarkastajaa. Häntä syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Hovioikeus hylkäsi syyttäjän, Kurikan kaupungin ja opetus- ja kulttuuriministeriön valitukset.

– Se on oikeudellinen kysymys, johon haluaisin korkeimman oikeuden kannan. Siinä on kysymys siitä, oliko tilintarkastajan syytä tarkistaa, oliko JAKK:n oppisopimustoiminta lainmukaista vai ei. Eli on kysymys tilintarkastusvelvollisuuden laajuudesta, Ala-Lahti sanoo.

Vuosien selvittely

JAKK-vyyhti koskee vuosina 2005-2009 myönnettyä oppisopimuskoulutuksen valtionosuusrahoitusta. Rahoitusepäselvyyksien poliisitutkinta alkoi jo vuonna 2013 ja kesti kaksi vuotta, syyteharkinta kesti vuoden ja käräjäoikeudessa asiaa käsiteltiin hyvin pitkään.

Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa 2017 JAKK-jutun pääsyytetyt ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Neljästä käräjäoikeudessa tuomitusta kolme valitti hovioikeuteen. Syyttäjä ei alunperin valittanut käräjäoikeuden tuomioista, mutta teki vastavalituksen vaatien kovempia tuomioita.

Suosittelemme sinulle