Keskusta julkisti tänään perhepoliittisen ohjelmansa, jossa se vaatii sitovaa hoitajamitoitusta kirjattavaksi lakiin.
Puolue linjaa, että "henkilöstön vähimmäismitoitus vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä tulisi olla vähintään 0,7 hoidettavaa kohden", ja että "tämä olisi kirjattava osaksi vanhuspalvelulakia".
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen perustelee uutta linjausta vanhusten hoitoisuuden kasvulla.
– Vanhukset siirtyvät yhä huonompikuntoisina pitkäaikaishoivan piiriin, mikä tarkoittaa sitä, että yhä useampi työtehtävä tulee tehdä parityönä, hän sanoo Ylelle.
Puolueen ohjelman loppupuolella todetaan, että "keskusta tiivistää ja priorisoi politiikkalinjauksistaan eduskuntavaaliohjelmansa tavoitteet. Ne sovitetaan talouden raameihin."
Heikkinen vakuuttaa, että talouden realiteeteista huolimatta keskustalla on halua edistää tätä linjausta seuraavalla vaalikaudella.
– Tälle hoitajamitoitukselle on tehty sosiaali- ja terveysministeriössä tarkat laskelmat. Kustannus olisi noin 54 miljoonaa euroa eli 1 600 lisätyöpaikkaa. Tähän keskusta on sitoutunut.
Oppositio on asiassa yhtenäinen
Lakiin ei ole tällä hetkellä kirjattu sitovaa hoitajamitoitusta.
Viime vaalikaudella aikaan saatiin suositus, joka on 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohden. Keskustajohtoinen hallitus oli valmis laskemaan mitoitusta 0,4:än syksyllä 2015. Tuolloin keskustan linja herätti närää myös puolueen sisällä.
Oppositiossa keskustan muuttunut linjaus otettiin riemastuneena vastaan.
– Näyttää siltä, että SDP:n aloitteesta tehty välikysymys vaikuttaa jo nyt, hehkuttaa demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Oppositio valmistelee parhaillaan välikysymystä vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Se on määrä käsitellä eduskunnassa huomenna.
Tällä hetkellä koko oppositio kannattaa velvoittavan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Myös siniset kertoivat tänään sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan suulla, että mitoitus voitaisiin kirjata lakiin.
Näyttääkin siltä, että kokoomus jää yksin vastarannalle.
– Eivätkö nyt nähdyt ongelmat vihdoin herättäisi myös kokoomuksen tarkistamaan kantansa? Eiköhän, Petteri Orpo, nyt sovita, että kirjataan se hoitajamitoitus viimeinkin sitovasti lakiin? Lindtman kysyy.
"Voidaan sopia asiasta parlamentaarisesti"
Orpon mielestä kaikki puolueet ovat samalla asialla. Hän ehdottaa, että asiaa katsottaisiin yhdessä parlamentaarisessa työryhmässä, jonka työskentelyyn kaikki puolueet osallistuisivat.
– Teen tässä ehdotuksen, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat ja hakevat yhdessä ratkaisua perimmäiseen ongelmaan. Tavoitehan meillä on sama, mutta tulokulma on erilainen, Orpo sanoo.
Hän pitää edelleen kiinni kokoomuksen kannasta: lakiin ei tule kirjata hoitajamitoitusta. Orpon mukaan "desimaalit ovat lillukanvarsia" itse asiassa.
– Meidän mielestämme ongelma ei ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali. Se olisi mekaaninen ratkaisu. Ihminen ei ole desimaali.
Jos parlamentaarinen työryhmä perustettaisiin, se ei ehtisi tehdä lakiesityksiä enää tällä vaalikaudella. Orpo täsmentää, että ryhmän tavoitteena voisi olla enemmänkin pohjustaa työtä seuraavalle vaalikaudelle.
Orpo uskoi, että parlamentaarinen työryhmä voisi päästä asiassa eteenpäin – siitä huolimatta, että vain kokoomus yksin vastustaa velvoittavaa kirjausta.
Keskustan Heikkinen ei lämmennyt Orpon ajatuksille "velvoittavammasta hoitotakuusta".
– Kerrotko Petteri Orpo, mitä "velvoittavampi hoitotakuu" pitää sisällään? Eikö 0,7 hoitajamitoituksen minimin kirjaaminen lakiin ole sitä selkeimmillään? Heikkinen tviittasi.
– Se "jokin desimaali" näkyy kyllä ihan konkreettisesti siellä hoivassa käsipareina. Etenkin silloin, kun se desimaali on liian pieni. Sen jälkiä olemme todistaneet Esperi Caren tapauksessa.
Juttuun on korjattu klo 15:59 tieto nykyisen hoitajamitoituksen tasosta. Klo 16:15 on lisätty Heikkisen kommentit Orpon puheista.
Lue lisää: