Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kuukautiskipuun suhtaudutaan yhä vähätellen: "Esimies on sanonut, että et ikinä tule saamaan työterveydestä sairauslomalappua"

Asiantuntijalääkärin mukaan on hämmentävää, että aikuiset naiset joutuvat vielä vuonna 2019 pohtimaan tällaisia asioita.

Kivuliaiden kuukautisten hoito on kehittynyt huomattavasti viime vuosien aikana.
Voimakkaiden kuukautiskipujen taustalta voi löytyä hoidettavissa oleva sairaus, mutta diagnoosin saaminen viivästyy jopa vuosia, sillä naiset eivät osaa hakeutua hoitoon. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Ota buranaa ja tule töihin.

Näin kommentoi Anna-Marin esimies kuukautiskivuista kärsivälle työntekijälle. Anna-Mari työskentelee siivousalan yrityksessä, jossa esimiehen suhtautuminen kaikkiin poissaoloihin on hyvin nuivaa. Erityisen tarkkailun alla ovat etenkin kuukautiskivut.

– Esimies on sanonut, että et ikinä tule saamaan työterveydestä sairauslomalappua tästä syystä, sillä kyseessä ei ole sairaus, Anna-Mari kertoo.

Anna-Mari ei esiinny jutussa omalla nimellään, sillä ei halua joutua vaikeuksiin työpaikallaan pohjoissuomalaisessa pikkukaupungissa.

Palvelualojen ammattiliiton työympäristöasiantuntija Erika Kähärä uskoo, että kyse on laajemmasta ilmiöstä, jossa työnantajien suhtautuminen kaikenlaisiin paikallisiin poissaoloihin on jyrkentynyt.

Osa työnantajista on alkanut tehdä poissaoloista omia linjauksia, jotka eivät noudata sovittuja ehtoja. Kähärän mukaan taustalla on yritysten jatkuva pyrkimys saada työvoimakulut mahdollisimman alas.

– Suhtautuminen kaikenlaisiin poissaoloa vaativiin oirehtimisiin on tiukentunut, jos verrataan esimerkiksi 15 vuoden takaiseen aikaan, jolloin sairauden laatua ei välttämättä edes kysytty.

Käy itselläkin tunteisiin kun näkee, että toiset ovat kipeänä töissä.

Anna-Mari

Kähärä sanoo, että työnantaja voi vaatia kuukautiskipuihin liittyvästä poissaolosta sairauslomatodistuksen, mutta se ei voi väittää, ettei kyseessä olisi palkallinen sairausloma.

Kähärän mukaan kuukautiskipuihin liittyvät poissaoloerimielisyydet eivät kuitenkaan ole laaja ongelma tai ainakaan niitä ei tuoda helposti esille. Toisaalta naiset saattavat häpeillä ja ilmoittaa poissaolonsa syyksi esimerkiksi oksennus- tai vatsataudin.

Kuukautiskivut olivat pahempia kuin synnytys

Anna-Mari kertoo, että hänen työpaikallaan osa työntekijöistä on pelästynyt esimiehen linjausta, eivätkä he uskalla olla poissa.

– Kuukautiskipuihin syödään tyyliin paketillinen buranaa, että töissä pystytään olemaan edes jotenkin.

Anna-Marin mukaan kipeänä työskentely johtuu osaltaan siitä, että hänen työpaikallaan työntekijöiden vaihtuvuus on suurta. Se on myös monen nuoren ensimmäinen työpaikka, eikä käytäntöjä uskalleta tai osata kyseenalaistaa.

– Käy itselläkin tunteisiin kun näkee, että toiset ovat kipeänä töissä.

Kuukautiskipu voi olla infernaalinen ja verrattavissa kivultaan sydäninfarktiin.
Pahimmillaan kuukautiskivut voivat lamaannuttaa naisen kotiin neljän seinän sisälle useaksi päiväksi. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Anna-Mari tietää, mitä kivuliaat kuukautiset ovat. Hän kertoo teininä itkeneensä kivusta menkkojen vuoksi pari päivää kuukaudesta.

– Kuukautiskivut olivat pahimmillaan pahempia kuin synnytys.

Hänen kipunsa helpottivat lapsen saamisen jälkeen.

Anna-Marin mukaan esimiehen väitteistä huolimatta työterveydessä kuukautiskipuihin on kuitenkin suhtauduttu ymmärtäväisesti. Sairauslomatodistukseen merkitään sanallisen selostuksen sijaan tautidiagnoosin koodi.

Erika Kähärän mukaan lääkärikäynnillä on syytä olla tarkkana, että saa oikeinkirjoitetun lääkärintodistuksen, josta löytyvät oikeat koodit sekä sairaus- että oirediagnoosille.

Joka kymmenes nainen kärsii kovista kuukautiskivuista

Väestöliiton asiantuntijalääkärin Miila Halosen mukaan on hämmentävää, että aikuiset naiset joutuvat vielä vuonna 2019 pohtimaan tällaisia asioita.

Halonen sanoo ymmärtävänsä työnantajia siinä mielessä, ettei kyseessä ole esimerkiksi tapaturmasta johtuva vamma, eikä se tartu.

Kuukautiskipu voi kuitenkin olla infernaalinen ja verrattavissa kivultaan sydäninfarktiin. Se myös rappeuttaa elämää monelta osin.

Voimakkaisiin kuukautiskipuihin voi liittyä esimerkiksi oksentelua, pahoinvointia, vatsakramppeja, päänsärkyä ja ripulia. Noin 10 prosenttia naisista kärsii kovista kivuista, mutta Halosen mukaan lähes jokaisella naisella on kokemusta vaivasta jollakin tavalla.

Hurjimmillaan kuukautiskivut vangitsevat naisen kotiin.

Outi Uimari

Halonen on huolissaan etenkin nuorista naisista, jotka eivät välttämättä osaa itse hakeutua lääkäriin vaivojen vuoksi.

– Ajatellaan, että kuukautiset ovat jotain, mikä on kestettävä ja siedettävä, ikään kuin kivulle ei mahdettaisi mitään.

Erika Kähärän mukaan toistuvasti kovista kuukautiskivuista kärsivien kannattaisi käydä työterveysneuvottelu työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Silloin olisi mahdollisuus saada sairauspoissaoloja varten helpotettu ilmoitusmenettely, eikä joka kerta tarvitsisi mennä erikseen lääkäriin.

Kivuliaiden kuukautisten taustalla voi olla sairaus

Oulun yliopistollisen sairaalan gynekologi, kliininen opettaja Outi Uimari sanoo, että vaikeiden kuukautiskipujen vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, sillä monesti taustalta voi löytyä hoidettavissa oleva sairaus.

Uimarin mukaan kuukautiskipuja ei voi pitää normaalina, jos kivuista kärsii joka kuukausi ja ne ovat niin voimakkaita, että avuksi tarvitsee vahvoja särkylääkkeitä. Myöskään päivittäisen toimintakyvyn alentuminen, harrastusten karsiminen tai koulusta ja töistä poissaoleminen kipujen vuoksi ei ole enää normaalia.

Uimari kertoo, että perusterveydenhuollossa kuukautiskipuja voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä yhdistämällä siihen esimerkiksi parasetamolia. Jos naisella on edelleen kipuja, arvioidaan voidaanko aloittaa hormonaalinen lääkitys.

Suhtautuminen kuukautiskipuihin muuttuu hitaasti.
Lääkärin mukaan kuukautiskipuja ei voi pitää enää normaalina, jos niiden vuoksi pitää toistuvasti käyttää vahvoja särkylääkkeitä. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Mikäli nainen edelleen kärsii kivuista, voidaan hänet lähettää erikoissairaanhoitoon, jossa tutkitaan, löytyykö taustalta sairaus.

Tavallisin kuukautiskipuja aiheuttava sairaus on endometrioosi, jonka tiedetään aiheuttavan myös lapsettomuutta. Endometrioosia esiintyy 4–10 prosentilla naisväestöstä. Se on yksi tavallisimpia naisten sairauksia .

Endometrioosi tarkoittaa kohdun limakalvon sirottumatautia. Siinä kohdun limakalvoa esiintyy kohdun ulkopuolella vatsaontelossa minkä tahansa elimen pinnalla.

Endometrioosin lisäksi kuukautiskipuja aiheuttaa adenomyoosisairaus ja rakennepoikkeavuudet naisen synnytin elimissä, mutta ne ovat harvinaisempia.

Endometrioosi voi tulla pian kuukautisten alkamisiän jälkeen

Outi Uimarin mukaan endometrioosista on saatu paljon uutta tietoa viime vuosina. Sitä voi esiintyä jo pian kuukautisten alkamisiän jälkeen, toisin kuin aikaisemmin on uskottu.

Esimerkiksi joitakin vuosia sitten nuorelle saatettiin sanoa, ettei tällä voi olla endometrioosia ikänsä vuoksi. Tänä päivänä tilanne on toinen.

Tutkimusten mukaan endometrioosi-diagnoosin saamiseen on voinut kulua jopa 7–9 vuotta. Syynä tähän on se, että naiset eivät hakeudu ajoissa lääkäriin ja toisaalta lääkärit eivät välttämättä osaa tunnistaa sairautta.

– Lääkäreillä on tässä oman tietämyksensä päivittämisen paikka, Uimari sanoo.

Uimarin mukaan kuukautiskivut ovat yhä valitettavan aliarvioitu ja alihoidettu oire tai sairaus. Hoidon parantamisen eteen tehdään kuitenkin töitä. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa on toiminut kahden ja puolen vuoden ajan endometrioosityöryhmä.

Asia koskee kuitenkin puolta maailman väestöstä.

Miila Halonen

Lisääntyneen tutkimuksen ansiosta kuukautiskipujen taustalta tiedetään usein löytyvän sairaus ja sitä kautta myös tautidiagnoosi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n päivitetyssä tautiluokituksessa (ICD 11), on tehty endometrioosin osalta tarkennuksia ja luotu uusia luokituksia muun muassa lantion alueen kroonisille kipusairauksille. Päivitetty tautiluokitus otettaneen Suomessa käyttöön sote-uudistuksen yhteydessä.

Uimarin mukaan uusi tautiluokitus muuttaa myös lääkäreiden käsitystä kroonisten kipusairauksien hoidosta. Kroonisen kivun huolellinen hoitaminen on tärkeää, sillä potilaiden tiedetään herkistyvän kivun tuntemukselle.

– Hurjimmillaan kuukautiskivut vangitsevat naisen kotiin neljän seinän sisälle, eikä hän kykene normaaleihin toimintoihin usean päivän aikana.

Uimarin mukaan kaikkia kroonisesta kivusta kärsiviä ei pystytä hoitamaan täysin oireettomaksi tai kivuttomaksi, mutta kaikille kuukautiskivuista kärsiville löytyy jonkinlaista hoitoa.

Kivuton nainen ei välttämättä ymmärrä toista

Anna-Marin työpaikalla kuukautiskipuihin nuivasti suhtautuva esimies on nainen. Erika Kähärä ja Miila Halonen uskovat, että nimenomaan naispuolisten esimiesten suhtautuminen asiaan voi olla tiukempaa.

Halosen mukaan asiaan ei välttämättä osata suhtautua oikein, jos vaivaa ei ole itsellä tai se on omalta kohdalta saatu hoidettua tai esimies itse pystyy sinnittelemään omien kipujensa kanssa.

– Kaipaan tähän naisten välistä solidaarisuutta.

Anna-Mari epäilee, ettei hänen esimiehensä itse tiedä, millaista on kärsiä kovista kuukautiskivuista.

Työnantajat voivat suhtautua kuukautisista johtuviin poissaoloihin nihkeästi.
Joka kymmenes nainen kärsii kovista kuukautiskivuista. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Halosen mukaan työelämässä olisi hyväksyttävä, että osa ihmisistä on kerran kuukaudessa kipeänä ja silloin vähemmän tuottava. Hän peräänkuuluttaa kuukautisiin liittyen muutenkin avoimempaa keskustelua. Kuukautisiin liittyy edelleen paljon häpeää, eikä siitä puhuta edes lähimmille ihmisille, kuten puolisolle.

– Keskustelulle on valtava tilaus, jotta saataisiin nolostuttavuus aiheen ympäriltä pois. Asia koskee kuitenkin puolta maailman väestöstä.

Halosen mukaan kuukautiskipuihin liittyvä ajatusmaailman muutos tapahtuu hitaasti. Hän on kuitenkin huomannut, että nyt teini-iässä olevat tytöt osaavat puhuvat asiasta avoimesti.

Toisaalta Suomessa on myös totuttu siihen, että naiset ovat sisukkaita ja hoitavat hommat valittamatta. Pärjäämisen kulttuuri on vahva ja naisilta odotetaan jopa ylimaallista suoriutumista, Halonen sanoo.

– Jos samanlainen kipu johtuisi mistä tahansa muusta syystä, kuin kuukautisista, kuka tahansa olisi kiireesti passittamassa töistä joko kotiin tai lääkäriin.

Lue myös:

Kuukautisköyhyys on tabu — "Siinä pitää miettiä, laittaako rahan ruokaan vai kuukautissuojiin”

Moni lääkärikään ei tunnista endometrioosia – Dana Paredesin kivut alkoivat 14-vuotiaana, mutta oikeaa hoitoa hän sai vasta lähes nelikymppisenä

Kuukautisaktivistit ovat feministejä, jotka tahtovat poistaa häpeän menkoista: “Meille lyödään heti nipoleima päähän”

Terveysside on tuliainen sodasta – tiesitkö nämä kymmenen asiaa kuukautisista?

Suosittelemme