Hyppää sisältöön

Kiinan talouden hidastuminen näkyy: Kiinalaisyhtiöiltä tulvii nyt tulosvaroituksia

Kiinan talous kasvoi viime vuonna hitaimmin lähes kolmeen vuosikymmeneen. Kauppasota Yhdysvaltain kanssa tuo lisämurheita.

Talouden hidastuminen näkyy jo satojen listautuneiden kiinalaisyritysten tulosvaroituksissa. Kuva Shanghain pörssistä lokakuulta. Kuva: AOP

Sadat kiinalaiset pörssiyhtiöt ovat antaneet tulosvaroituksia maan talouden kasvun hidastuessa.

Yhdysvaltalainen talousuutisyhtiö Bloomberg laski (siirryt toiseen palveluun), että kaikkiaan 440 yhtiötä ilmoitti keskiviikkoon mennessä viime vuoden tuloksensa heikentymisestä.

Tuloksistaan ennakotietoa antaneista yli 2400:stä Manner-Kiinaan listautuneesta yhtiöstä noin 373 ilmoitti tappioista. Vielä vuonna 2017 noin 86 prosenttia niistä tuotti voittoa, Bloomberg kertoo.

Isoista tappioista varoittivat hyvin monenlaiset yhtiöt. Lentoyhtiöiden tuloksia painoivat nousseet polttoainekustannukset ja heikko yuan, pörssivälittäjien tulosta söi osakemarkkinoiden pudotus.

Hidastuva kasvu tuntui niin bussinvalmistajan, jääkaappivalmistajan kuin henkilökorttien toimittajan tuloksissa.

– Talous oli jo viilenemässä, ja yhtäkkiä meillä oli käsillä kauppasota, minkä takia näemme niin monia tulosten romahduksia, Shandong Shensuang -konsulttiyhtiön analyytikko Yang Hongxun sanoi uutistoimisto Reuterille.

Toisaalta hän arvioi, että yhtiöt pyrkivät käyttämään huonoa vuotta rysäyttääkseen kerralla julki pahat uutiset, jotta tulevat tulosjulkistukset näyttäisivät paremmilta.

Ilmoituksia suurtappioista

Sanghai Securities News raportoi, että keskiviikkoon mennessä 129 yhtiötä arvioi tappioidensa nousevan yli 800 miljoonaan juaniin eli yli 100 miljoonaan euroon. Lähes 200 muuta yhtiötä raportoi yli 100 miljoonan juanin eli yli 12,8 miljoonan euron tappioista.

– Näemme vasta alun yhti1öiden tulosten heikkenemisestä, rahastonhoitaja Yu Dingheng Shenzen Flying Tiger Investment & Management -yhtiöstä sanoi Bloombergille.

– Asiat menevät edelleen alamäkeen yrityksillä, jotka näkevät bisneksen hidastuvan, ja vaikka makrotalous elpyisikin, nämä yksittäisen yritykset eivät enää palaa ennalleen.

Sikoja ja siipikarjaa kasvattava Chuying Agro-Pastoral Group ilmoitti tehneensä peräti 2,9–3,3 miljardin yuanin eli 370–420 miljoonan euron tappiot, kun se edellisvuonna vielä teki 45 miljoonaa yuania voittoa.

Yhtiö jopa kertoi, että sen kasvattamia sikoja oli nääntynyt nälkään, kun yhtiöllä ei ollut riittävästä käteistä ostaa ravintoa ajoissa.

Velkataakka ja kauppasota hidastavat kasvua

Kiinan tilastoviraston mukaan maan talous kasvoi viime vuonna 6,6 prosenttia, mikä on hitain kasvuvauhti sitten vuoden 1990.

Kiinan taloutta ovat painaneet maailmantalouden kysynnän hidastuminen, Kiinan hallituksen yritykset hillitä velkaantumisen kasvua ja kauppasota Yhdysvaltain kanssa.

Kiinan kasvun hidastumisen pelätään heikentävän puolestaan koko maailmantalouden kasvua.

Kiina ja Yhdysvallat käyvät neuvotteluja kauppasodan lopettamiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että sopimusta Kiinan kanssa ei voi tehdä, ellei Kiina avaa markkinoitaan Yhdysvaltain rahoituspalveluille, teollisuudelle, maataloudelle ja muille aloille.

Kiinan valtuuskuntaa johtavan varapääministerin Liu Hen on määrä tavata Trump torstaina.

Samaan aikaan jännitteitä on kasvattanut teknologiayhtiö Huawein tapaus. Yhdysvallat syyttää kiinalaista Huaweita ja sen tytäryhtiöitä teollisuusvakoilusta ja Iran-pakotteiden kiertämisestä.

Aiheesta aiemmin:

Kiinan talous kasvoi viime vuonna 6,6 prosenttia – Hitain kasvu sitten vuoden 1990 21.1.2019

Presidentti Xi vakuuttaa Kiinan jatkavan talouden avaamista ja tuonnin helpottamista 5.11.2018

Aiheesta muualla:

Bloomberg: Hundreds More Chinese Companies Just Warned on Profits (siirryt toiseen palveluun) 31.1.2019

CNBC: China says its manufacturing activity contracted for the second-straight month in January (siirryt toiseen palveluun) 31.1.2019

Bloomberg: At Least 20 Companies in China Issued Profit Warnings in One Day (siirryt toiseen palveluun) 30.1.2019

CNN: Who's hurting (and who isn't yet) from China's economic slowdown (siirryt toiseen palveluun) 29.1.2019

Suosittelemme sinulle