Hyppää sisältöön

"Vähän kuin Big Mac, mutta mehukkaampi" – Ruotsalaiset tarttuivat hampurilaisklassikon nimeen humoristisella tavalla

Hampurilaisjätti McDonald'sin valta-asema on ollut vahva, mutta hiljattain se hävisi taistelun klassikkohampurilaisen nimestä Euroopassa ja sitä haastaa yhä useampi pikaruoka- ja ravintolaketju.

Kuva: Facundo Arrizabalga / EPA

"Se hampurilainen, joka Big Mac haaveilee olevansa" tai "Kuin Big Mac, mutta oikeasti iso", kertovat otsikot Burger King ravintolassa Ruotsissa.

Pikaruokaketju Burger King uudisti ruokalistansa nimet lisäämällä niihin humoristisen piikin kilpailijaa kohtaan, kertoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti perjantaina.

Ruotsalaisten kampanjassa irvaillaan sille, että kilpailija McDonald's hävisi viime kuussa (siirryt toiseen palveluun) taistelun tunnetun hampurilaisen nimestä Euroopan unionin alueella.

Euroopan sääntelystä vastaavat viranomaiset tekivät päätöksen irlantilaisen Supermac's - pikaruokaketjun eduksi. Samalla muut yritykset voivat käyttää Big Mac -nimeä EU:n alueella.

Kuvakaappaus The Guardianin -sivustolta Kuva: theguardian.com

Muita vitsailevia kampanjoita

Burger Kingin hampurilaiset Ruotsissa löytyvät nyt "Ei Big Mac -hampurilaisia" kategorian alta. Suoraan McDonald'sin kuuluisan hampurilaisen nimeä ei siis lisätty ruokalistalle.

Mainoskampanja on ruotsalaisen mainostoimiston (siirryt toiseen palveluun) suunnittelema.

Uusien nimien avulla kuvattiin myös mainosvideo, jolla ihmiset tilaavat hampurilaisia ja samalla sanovat lauseita, kuten "otan hampurilaisen, vähän kuin Big Mac, mutta mehukkaampi".

Kampanja McDonald'sia vastaan ei ole Burger Kingin ensimmäinen.

Vuoden lopulla Burger King halusi ihmisten lataavan sen mobiilisovelluksen ja ajavan läheiselle McDonald'sille, jotta nämä voivat tehdä täyskäännöksen ja saada Whopper-hampurilaisen Burger Kingistä yhden sentin hintaan.

CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kampanja kesti viikon ja kymmenet tuhannet ihmiset latasivat sovelluksen ja lunastivat hampurilaisen sentillä ensimmäisen vuorokauden aikana. Burger King oli yrittänyt hamuta takaisin asiakkaita, sillä syksyllä se oli menettänyt myyntiä Yhdysvalloissa.

Ruotsalaisten lisäksi ainakin Chigacossa Burger King ravintola antoi hampurilaisia McDonald'sin vanhentuneita kampanjarahoja vastaan, kertoi Nations Restaurant News (siirryt toiseen palveluun) -lehti viime kuussa. Viime vuonna 50-vuotisjuhlansa kunniaksi McDonald's oli jakanut miljoonia kappaleita juhlarahoja, joita keräämällä pystyi ostamaan hampurilaisen ennen kuin vuosi vaihtui.

CNN:n viime kesänä haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) asiantuntijan mukaan ruokaketjut käyttävät usein kaikenlaisia keinoja asiakkaiden saamiseen, sillä pikaruokailijat ovat nirsoja vaihtamaan totuttua brändiä toiseen.

Klovnin aamiaisia jäi syömättä

Ravintolabrändien suuruuslistalla McDonald's oli viime vuonna maailmanlaajuisesti edelleen ykkössijalla, toisena on kahvilaketju Starbucks ja kolmantena Burger Kingin omistava Restaurant Brands International, kertoi Forbes (siirryt toiseen palveluun). Lehden luvuissa McDonald's päihitti vielä kilpailijansa selvästi.

Ruokasivusto The Daily Mealin (siirryt toiseen palveluun) mukaan hampurilaisketjujen ykkönen Yhdysvalloissa oli viime vuonna McDonald's 37,6 miljardin dollarin liikevaihdolla (32,8 miljardia euroa). Kaukana toisena tuli Burger King hieman 9,6 miljardin (8,3 miljardia euroa) liikevaihdolla.

McDonald'sin pääkonttori sijaitsee Chicagossa. Kuva: Tannen Maury / EPA

Vaikka maailman suurimmalla hampurilaisketjulla meni hyvin loppuvuonna ympäri maailmaa, kotimaassa Yhdysvalloissa olikin vastatuulta.

Forbes (siirryt toiseen palveluun) kertoi jo viime kesänä, että McDonald'silla on ollut pysyviä haasteita aamiaisten myynnissä.

McDonald's on hävinnyt tässä asiassa toisenlaisille pikaruokaketjulle. Yksi niistä on Taco Bell, jonka lisääntynyt suosio veti McDonald'sin viimeisen vuosineljänneksen aamukäyntien määriä alas Yhdysvalloissa.

Aamut ovat tärkeää aikaa, sillä Forbesin mukaan McDonald'sin myynnistä neljäs osa tulee aamun aikana. 40 prosenttia McDonald'sin 36 000 ravintolasta sijaitsee Yhdysvalloissa.

Lue myös:

Ilmastonmuutos tiedostetaan hampurilaisketjuissakin – kasvisruokaan panostetaan, mutta asiakkaiden ehdoilla: "Myymme, mitä he haluavat"

Voit keskustella aiheesta kello 22 asti.

Suosittelemme sinulle