Hyppää sisältöön

Helsingissä hurja tilanne: Jäätä putosi naisen päälle – Kiinteistöliitto muistuttaa ripeästä lumenpudottamisesta

Jäätä putosi jalankulkijan päälle tänään myös Joensuussa.

Kuva: Ilkka Loikkanen
Susanna Siironen

Helsingin Kalliossa Helsinginkadulla on pudonnut jäätä naisen päälle, kertoo poliisi.

Nainen on viety sairaalaan tarkistettavaksi. Poliisi ei kommentoi naisen vammoja, mutta kertoo naisen olleen tajuissaan, kun hänet vietiin sairaalaan.

Poliisin mukaan talon edusta on eristetty. Talon edessä oli alun perinkin eristyksiä, mutta ne eivät ilmeisesti olleet riittävät, sillä ihmiset kulkivat alueella.

Poliisi selvittää tapahtunutta.

Sörnäisten metroaseman sisäänkäynti Helsinginkadulla on tilapäisesti suljettu, kertoo HKL Facebook-sivullaan. Sisäänkäynti aiotaan avata, kun lumet on saatu viereisen kerrostalon katolta alas.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHKLhst%2Fposts%2F2469381623091262&width=500" width="500" height="211" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Kiinteistön turvallisuus on omistajan vastuulla

Kiinteistöliitto varoitti jo viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että katolta putoava lumi ja jää uhkaavat jalankulkijoiden ja muiden kadulla liikkuvien turvallisuutta. Liiton mukaan lumenpudotusta ei ole hoidettu kaikissa kiinteistöissä riittävällä ripeydellä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo, että kiinteistön turvallisuus on kiinteistön omistajan vastuulla.

– Vastuu siitä, että lumet tulevat turvallisesti pudotetuksi, on viime kädessä taloyhtiön hallituksella, sanoo Pynnönen.

Kiinteistön omistajan tulee järjestää lumenpudotus, jotta vaaratilanteita ei pääsisi syntymään. Lisäksi taloyhtiöiden tulee seurata tilannetta ja eristää talojen edustat puomeilla, jos on vaara, että esimerkiksi rakennuksen katolta tai parvekkeilta voi tippua lunta tai jäätä.

Myös poliisi muistuttaa, että ensisijainen vastuu lumen pudottamisesta on kiinteistöllä.

Lumenpudottajia on nyt poikkeuksellisen vaikea löytää

Kiinteistönomistajan tai -haltijan voidaan katsoa toimineen huolimattomasti, jos se ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vaaratilanteiden estämiseksi.

Pynnönen toteaa, että kuluneena talvena on ollut poikkeuksellisen vaikea löytää lumenpudottajia.

– Vaikka taloyhtiö on yrittänyt kaikkensa, niin niitä lumenpudottajia ei ole vain saatu.

Hän myös muistuttaa, ettei jalankulkijoiden pidä siirtää jalkakäytäville ja talojen edustoille laitettuja puomeja.

– Se on tietysti kaikista pahinta, jos alue on eristetty, mutta puomia siirretty ja tästä syystä tapahtuu onnettomuus, Pynnönen toteaa.

Jäätä tippui jalankulkijan päälle myös Joensuussa

Myös muualla Suomessa suojasää on saanut katoilla olevat lumet liikkeelle.

Joensuussa jalankulkija loukkaantui iltapäivällä, kun jäätä putosi katolta hänen päällensä. Pelastuslaitos eristi alueen, ja lievästi loukkaantunut henkilö vietiin Pohjois-Karjalan keskussairaalaan.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoo, että rakennuksen katolta on aloitettu lumen ja jään poisto.

Suosittelemme sinulle