Hyppää sisältöön

Vanhustenhoidon kriisikokouksen lopputuloksena 25 lupauksen lista – Attendon toimitusjohtaja kuvailee ongelmia "pieniksi rikkaruohoiksi"

Kahden tunnin tapaamisessa käsiteltiin julkisuudessa olleita vanhustenhoidon ongelmia.

Keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) järjestämän työkokouksen lopputuloksena oli 25 kohdan lista asioista, joihin paikalla olleet hoitoalan tahot lupasivat sitoutua.

Saarikon mukaan eri osapuolet käyvät listan läpi tarkemmin tahoillaan ja se esitellään kokonaisuudessaan keskiviikkona.

Esimerkkeinä listassa sovituista Saarikko mainitsi muun muassa sen, että hoito-alan työsopimuksiin lisätään kohta, joka rohkaisee työntekijöitä kertomaan epäkohdista.

Osapuolet myös sitoutuvat Saarikon mukaan siihen, että niin kutsuttu haamuhoitajailmiö kitketään Suomesta, vanhusten aliravitsemukseen tulee nollatoleranssi ja laiminlyönneistä kirjataan tuntuvat rangaistukset lakiin.

Saarikon mukaan listaan sitoutumisessa on kyse luottamuksesta. Kokouksella ei itsessään ollut toimivaltaa.

– Sillä tavoin kuin olen oppinut ihmiseen luottamaan, minulla on syytä luottaa, että näihin sitoudutaan, Saarikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Kokouksessa ei kuitenkaan oltu yksimielisiä siitä, pitäisikö hoitajamitoitus kirjata lakiin. Tällä hetkellä kaikki eduskuntapuolueet kokoomusta lukuunottamatta ovat hoitajamitoituksen lakiin kirjaamisen kannalla.

– Keskustelimme myös henkilöstömäärän riittävyydestä ja päädyimme kirjaukseen, jonka mukaan henkilömäärää ei voi alentaa nykyisestä.

Saarikon mukaan kokouksessa ei voitu tehdä kirjausta hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin, sillä kaikki osapuolet eivät olleet valmiita sitoutumaan siihen. Saarikko ei täsmentänyt, mitkä osapuolet vastustivat hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Tapaamiseen osallistui virkamiesten ja hoitajajärjestöjen edustajien lisäksi myös kahden suuren, yksityisen hoivayrityksen eli Attendon ja Esperi Caren johtoa.

Esperi Care: Henkilökuntaa palkataan lisää ja kokoaikaistetaan

Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kuvaa keskustelujen antia "erittäin hyväksi".

– Meillä oli rakentava keskustelu, hän sanoi kokouksen jälkeen Säätytalon pihalla.

Pirttijärven mukaan ongelmista on otettu opiksi.

– Ollaan otettu opiksi. Olemme tutkimassa asioita ja etenemässä niiden kehittämisen kanssa. Me tulemme jatkossa panostamaan laatuun ja henkilöstöön enemmän kuin mitä tähän mennessä.

Hänen mukaansa henkilökuntaa aiotaan palkata lisää sekä kokoaikaistaa heitä. Myös esimiesten tuntimäärää aiotaan tarkastella.

Mitä te sanotte vanhuksille ja omaisille, jotka ovat tilanteesta kärsineet?

– Me teemme parhaamme.

Attendo: Haamuhoitajat eivät ole ongelma

Myös hoivajätti Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kiittelee kokouksen hyvää henkeä. Hänen mukaansa ongelmat alalla ovat kuitenkin pieniä.

– Pelikirja pitää tarkistaa, mutta tässä on unohtunut se, että on tehty valtavasti hyvää. Täytyy nähdä myös se hyvä, eikä pidä antaa pienten rikkaruohojen pilata tätä koko ympäristöä. Hoidetaan ne rikkaruohot pois, Karjalainen sanoi Ylelle kokouksen jälkeen.

Kysyttäessä, pitääkö Karjalainen esille tulleita vanhustenhoidon ongelmia pieninä rikkaruohoina Karjalainen täsmentää:

– Isossa kuvassa ne ovat pieniä, mutta jokaiseen niistä täytyy tarttua tosissaan. Isoa kuvaa ei saa sumentaa, ettei vanhustenhuolto saa tarpeetonta kolausta.

Ylen selvityksen mukaan lukuisissa Attendon hoivakodeissa on ollut ongelmia. Osa vanhuksista on ollut selkeästi aliravittuja, vaipat ovat jääneet vaihtamatta ja vanhukset ovat päässeet ulkoilemaan liian harvoin.

Ylen selvityksen mukaan pääsyynä ongelmiin on henkilökunnan vähäinen määrä.

Karjalaisen mukaan ministeri Saarikonkin esiin nostama haamuhoitaja-ongelma ei kuitenkaan koske Attendoa. Haamuhoitajilla tarkoitetaan alimitoitetun henkilöstömäärän kaunistelua työvuorolistaan merkityillä hoitajilla, jotka eivät tosiasiassa osallistu hoitotyöhön.

– Haamuhoitajat eivät ole ongelma. Meillä ei ole niitä, eikä meillä ole niitä ollutkaan. Tässä on kyse väärinkäsityksistä. Se ei ole isossa kuvassa olennainen asia, Karjalainen sanoo.

Attendo on ilmoittanut muuttavansa henkilökuntansa työsopimusten vaitiolopykäliä.

Attendo kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että yhtiö selventää työsopimusten kohtaa, jossa kielletään työntekijää kertomasta työhön liittyvistä asioista kolmansille osapuolille.

Vaitiolosopimusta on kritisoinut muun muassa työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen. Koskinen totesi Ylen haastattelussa, että Attendon sopimuksiinsa kirjaama vaitiolovelvollisuus on liian laaja.

Lue myös:

Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin

Ylen haastattelemat työntekijät: Esperi Care uhkailee ja vaientaa hoitajia – epäkohdista puhuva joutuu vaikeuksiin

Toimittajalta: Tein juttua Esperin ongelmista jo 10 vuotta sitten – joko nyt on aika ottaa vanhat ihmiset vakavasti

Anne Kolehmainen hoiti vanhuksia 10 vuotta ja kertoi tarkastajalle vain iloisia asioita, koska esimiehiä oli tapana totella: "Kaikki oli feikkiä"

Suosittelemme sinulle