Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat ilmoittaa vetäytyvänsä ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta – Nato tukee

Yhdysvaltain mukaan Venäjä rikkoo sopimusta. Venäjä on kiistänyt tämän.

Mike Pompeo äänestämässä Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston kokouksessa.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa viime viikonloppuna. Kuva: Johannes Eisele / AFP
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoittaa, että Yhdysvallat vetäytyy lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta.

Yhdysvallat keskeyttää sopimuksen ehtojen noudattamisen lauantaista lähtien ja ryhtyy valmistelemaan eroa, jonka on tarkoitus toteutua puolen vuoden kuluttua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tiedotteessa, että Yhdysvallat eroaa, jollei Venäjä ryhdy noudattamaan sopimuksen ehtoja ja tuhoa kaikkia ohjuksiaan ja muita laitteitaan, jotka ovat sopimuksen vastaisia.

Venäjä on kiistänyt rikkovansa sopimusta ja syyttänyt puolestaan Yhdysvaltoja sen noudattamatta jättämisestä.

Perjantaina Venäjän ulkoministeriö kommentoi, että Venäjä on valmis jatkamaan dialogia INF-sopimuksesta, kirjoittaa uutistoimisto Ria Novosti.

Uutistoimisto Tassin mukaan ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kuvaili INF-sopimuksesta vetäytymistä osaksi strategiaa, jossa Yhdysvallat pyrkii luopumaan kansainvälisistä velvoitteistaan.

Sotilasliitto Nato on ilmoittanut tukevansa Yhdysvaltoja.

– Venäjä rikkoo INF-sopimusta merkittävästi. Sen täytyy käyttää seuraavat kuusi kuukautta palatakseen noudattamaan sopimusta täydellisesti ja todistettavasti, tai kantaa täysi vastuu sen lopusta, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kirjoittaa Twitterissä.

Yhdysvaltojen ilmoitus vetäytymisestä oli odotettu. Presidentti Trump kertoi aikeesta viime lokakuussa.

Sotilasprofessori Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi Ylelle tuolloin, että Yhdysvaltain vetäytyminen INF-sopimuksesta voisi johtaa varustelukierteeseen Euroopassa.

Keskiviikon A-studiossa Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Tapio Juntunen ja Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti arvioivat Yhdysvaltain ja Venäjän syitä luopua INF-sopimuksesta sekä sopimuksen romuttumisen mahdollisia seurauksia. Keskustelu ydinaseista alkaa kohdassa 29.15.

Lue myös:

Mistä aseista kiistellään? Yhdysvaltojen mukaan Venäjän uuden risteilyohjuksen kantama on liian pitkä, Venäjä sanoo Eurooppaan rakennettujen ohjustorjunta-asemien rikkovan sopimusta

Sotilasasiantuntija: USA:n vetäytyminen ydinohjussopimuksesta voisi johtaa asevarustelukierteeseen – uhkana sopimukseton tila

"Sopimus on Euroopan turvallisuuden tärkeä pilari" – Saksa kehottaa Yhdysvaltoja pohtimaan ydinasesopimuksesta vetäytymisen seurauksia

Keskustelu on avoinna kello 22 saakka.

Suosittelemme