Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Entinen valmentaja järkyttyi Nykäsen kuolemasta, Toni Niemiselle Nykänen oli opettaja ja esikuva, Juha Mieto muistaa Nykäsen lämpimänä ja huomaavaisena

Talviurheilun konkarit nostavat Matti Nykäsestä esiin avuliaan ja ystävällisen puolen.

Hannu Lepistö
Entinen maajoukkuevalmentaja Hannu Lepistö näki Matti Nykäsen lahjakkuuden, mutta sai kritiikkiä valitessaan tämän nuorten MM-ryhmään 1980-luvulla. Kuva: AOP
Suvi Turunen,
Ensio Karjalainen,
Laura Tolonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Entinen maajoukkuevalmentaja Hannu Lepistö muistelee lämmöllä entistä valmennettavaansa Matti Nykästä ja viimeistä tapaamista elokuussa 2018 Asikkalassa.

– Järkytyin uutisesta. Tapasin hänet viimeksi Anianpellon markkinoilla. Se oli mukava tapaaminen. Osallistuimme molemmat klapikilpailuun, jossa Matin kilpailullinen luonne tuli esiin. Sanoin, että tässä lajissa et minulle pärjää, mutta Matti vastasi: pilkotaan nyt ensin.

Lepistö toimi Suomen mäkimaajoukkueen päävalmentajana 1980-luvulla, kun Nykänen ja muut mäkimiehet kahmivat mitaleja.

– Hyvin meillä meni tuloksellisesti. Minulla ei ollut mitään ongelmia Matin kanssa, kun leireiltiin tai harjoiteltiin.

Luontaista lahjakkuutta

Matti Nykänen nousi huipulle hyvin nuorena.

– Olin ensin nuorten MM-ryhmän valmentajana. Otin Matin mukaan joukkueeseen ilman näyttöä. Sain siitä jopa kritiikkiä, mutta olin nähnyt hänet hyppäämässä ja tiesin, että hän on tekijä. Mutta kriitikot hiljenivät pian.

Lepistö mukaan Nykäsellä oli luontaista lahjakkuutta mäkihyppyyn, mikä paljastui vaikeissa olosuhteissa.

– Hän ei koskaan hätkähtänyt ja hallitsi aina kilpailutilanteet. Ja olihan hän äärettömän kova harjoittelija: kovin moni ei ole päässyt lähellekään hänen harjoittelumääriään.

Lepistö näkee, että siirtyminen viihdeuralle oli Nykäsen tapa selviytyä.

– Viihdebisneksessäkin Matin luonne tuli esiin. Hän ei jäänyt itkemään, kun taskut olivat tyhjät. Hän keksi sen homman ja pärjäsi siinäkin. Mattihan ei koskaan syyttänyt ketään muuta tilanteestaan.

Toni Niemiselle Matti oli opettaja ja esikuva

Albertvillen olympiasankari Toni Nieminen muistelee sankariaan Matti Nykästä lämmöllä ja edelleen ihaillen.

– Minulle Matti Nykänen oli kaikkien aikojen sankari. Minuun hän suhtautui aina äärimmäisen herkästi ja sydämellisesti. Matti oli vastoinkäymisissäni aina ensimmäisiä ihmisiä, jotka soittivat ja tarjosivat apua. Se kertoo Matin pohjimmaisesta luonteesta, joka oli herkkä ja sydämellinen, Nieminen kertoo.

Lähipiiristään ja kavereistaan Matti Nykänen piti Niemisen mukaan aina huolta.

– Jos kaveri oli pulassa, Matti antoi vaikka kalsarit jalastaan auttaakseen, Nieminen sanoo.

Toni Nieminen
Olympiavoittaja Toni Niemiselle Matti Nykänen oli esikuva. Kuva: Lehtikuva

– Albertvillessäkin Matti oli ensimmäisiä, jotka saapuivat onnittelemaan minua voitoista. Se oli minulle iso hetki, kun suurin sankarini tuli siihen ja paiskattiin kättä.

Toni Niemisen mielestä Matti Nykänen oli kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä.

– Siitä ei ole kahta kysymystä. Parempaa ei ole maailmaan syntynyt eikä vähään aikaan varmasti tulekaan.

– Hän hallitsi mäkihypyn. Ja oli jopa edelläkävijä. Hän nosti mäkihypyn arvostusta maailmalla ja kehitti lajia omalla tekemisellään. Miehen tarina sai vaan liian aikaisen lopun, Nieminen toteaa surullisena.

Juha Mieto: "Kyllähän kintaat lukkoon meni"

Matti Nykäsen kanssa urheiluareenoilla nähty hiihtäjä Juha Mieto järkyttyi kuullessaan Nykäsen kuolemasta.

– Olin tehnyt aamulla lumitöitä jo puolitoista tuntia, kun kuulin asiasta. Kyllähän kintaat lukkoon meni. Sen verran hyviä kavereita Matin kanssa olimme.

Mieto muistelee, kuinka vuonna 1985 MM-kisoissa he Nykäsen kanssa olivat katsomassa 50 kilometrin hiihtoa ja kannustivat kilpailijoita.

– Toinen mieleen tuleva muisto on sellainen, että Matista tehtiin tv-ohjelmaa Kurikassa. Me siinä hänen kanssaan keskenämme juttelimme eikä toimittajan tarvinnut kysyä ainuttakaan kysymystä. Hän ihmetteli, että noinko hyvin te tunnette toisenne.

Juha Mieto istuu kyynärsauvat vierellään
Juha Mieto. Kuva: Raila Paavola / Yle

Mieto muistaa Nykäsen lämpimänä ja huomaavaisena ihmisenä.

– Hän oli aivan toisenmoinen kuin mitä lehdistä on antanut kuvan. Omat seikkailut totta kai on meillä kaikilla. Matti lukeutuu ylivertaisiin suomalaisiin urheilijoihin.

Seuratoveri Risto Jussilaiselle Nykänen oli esikuva

Entinen mäkihyppääjä ja olympiavoittaja Risto Jussilainen muistaa Matti Nykäsen esikuvana ja johtohahmona. Nykäsen tavoin Jussilainen on Jyväskylästä kotoisin, mutta on häntä 12 vuotta nuorempi.

– Matti oli iso apu Jyväskylän Hiihtoseuralle. Hän toi maailmalta välineitä ja jakoi niitä auliisti meille junioreille. Matti neuvoi ja joskus antoi vinkkejä, kuinka mäestä tulisi hypätä. Kyllä hän seuraihminen oli.

Sekä Jussilainen että Nykänen edustivat Jyväskylän Hiihtoseuraa.

Lue myös:

Matti Nykäsen synnyinkaupungissa Jyväskylässä ihmiset surevat mäkihyppylegendan kuolemaa: "Hyvin sanaton olen"

Suosittelemme sinulle