Hyppää sisältöön

Urheiluasiantuntijat muistelivat Matti Nykästä: "Puhutaan sankaruudesta ja sankareista"

Mäkilegendaa muisteltiin Jälkihiessä.

"Nykänen oli aivan toisella tasolla kuin muut"
"Nykänen oli aivan toisella tasolla kuin muut"
Jonne Niemeläinen

Urheiluasiantuntijat Bror-Erik Wallenius, Juha Kanerva ja Kalle Rantala muistelivat Ylen aamu-tv:n Jälkihiessä Matti Nykästä. Mäkilegenda kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Nykänen oli nelinkertainen olympiavoittaja ja viisinkertainen olympiamitalisti. Vuoden 1988 Calgaryn kisoissa hän voitti kolme kultamitalia. Nykänen voitti urallaan myös kuusi mäkihypyn maailmamestaruutta ja kolmesti mäkihypyn maailmancupin.

– Matti Nykänen on maailman paras mäkihyppääjä kautta aikain. Hän pelasti nuorena miehenä Suomen mäkihypyn moneksi vuodeksi eteenpäin, Wallenius linjasi.

Wallenius tapasi Nykäsen työnsä puolesta useita kertoja.

– Matti oli varmasti toimittajien edessä erilainen kuin kavereiden edessä. Ei hänestä jäänyt minulle mitenkään poikkeavaa kuvaa, vaikka hänen elämänsä välillä livahti vähän väärille urille. Näin ei tapahtunut kuitenkaan koskaan meidän läsnä ollessa. Se on jokaisen asia, miten elämänsä elää, Wallenius totesi.

Kanerva muisteli, kuinka Nykänen oli parhailla kausillaan täysin ylivoimainen.

– Matti Nykäsestä minulle tulee mieleen Salpausselän rinteet vuonna 1982, pari viikkoa sen jälkeen, kun hän oli voittanut hieman yllättäen ensimmäisen aikuisten maailmanmestaruutensa. Salpausselälle pakkautui kymmeniätuhansia katsojia – kaikki halusivat oman palasensa tästä uudesta sankarista. Minä olin siellä muiden joukossa odottamassa Matin hyppyä. Tiesimme, että kohta tornista tulee alas nuori Nykänen, Kanerva muisteli.

– Hän loi 80-luvulla suomalaiseen mäkihyppyyn sellaisen odotushorisontin, mikä oli ihan käsittämätöntä. Hän hyppäsi parhaina kausinaan 1987–1988 ihan toisella tasolla kuin kaikki muut maailman hyppääjät. Hän joutui lähtemään 1–2 lavaa alempaa kuin kaikki muut, koska hän oli niin ylivoimainen. Hän oli hämmentävän hyvä urheilija omalla ajallaan, Kanerva totesi.

– Puhutaan sankaruudesta ja sankareista. Matti oli näissä asioissa muita päätä pidempi, Kanerva lisäsi.

Ikänsä takia Rantalalla ei ole muistoja Nykäsen urheilusuorituksista.

– Minun sukupolvelle Nykänen näyttäytyy siinä mielessä erikoisena hahmona, että hän oli niin legendaarinen urheilija, että monta vuosikymmentä hänen uransa päättymisen jälkeen hänestä tehtiin otsikoita melkein viikoittain. Se kuvastaa sitä, kuinka merkityksellinen hahmo hän oli.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso koko Jälkihiki.

Lue myös:

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Suomalaiset surevat mäkihyppylegenda Matti Nykäsen kuolemaa: "Hyvin sanaton olen"

Suosittelemme sinulle