Hyppää sisältöön

Kanadalaiselta kryptopörssiltä kateissa yli 100 miljoonaa euroa – käyttäjät epäilevät, että perustaja lavasti kuolemansa Intiassa

Lesken mukaan ainoastaan perustaja pääsi käsiksi lompakkoihin, joissa yhtiö säilyttää suurinta osaa asiakkaiden kryptovaluutoista.

Kuva: George Frey / AFP / Lehtikuva

Kanadan suurimman kryptovaluuttapörssin QuadrigaCX:n ympärille on kehittymässä erikoinen fiasko, kun asiakkaat epäilevät palvelun perustajan lavastaneen kuolemansa ja varastaneen heiltä miljoonien arvosta kryptorahakkeita.

Vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut Quadriga on tuhansille asiakkailleen velkaa yhteensä noin 166 miljoonaa euroa. Yhtiö haki tammikuun lopussa velkojansuojaa Nova Scotian korkeimmalta oikeudelta, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC (siirryt toiseen palveluun).

Quadriga on sulkenut kryptovaluuttapörssinsä. Palvelun sivulla on viesti (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan oikeuden on määrä käsitellä yhtiön asiaa tiistaina 5. helmikuuta.

Ennen sulkemista Quadrigan asiakkailla oli ollut jo kuukausien ajan ongelmia nostaa rahojaan ja kryptojaan välityspalvelusta.

CBC:n mukaan Quadrigan ongelmat alkoivat vuoden 2018 alussa, kun Canadian Imperial Bank of Commerce -pankki jäädytti 26 miljoonaa Kanadan dollaria kryptopörssin varoja.

Pankki perusteli varojen jäädytystä sillä, että se ei pystynyt varmistamaan, kenelle rahat kuuluivat. Pankki aloitti asiasta tutkinnan.

QuadrigaCX kertoo verkkosivullaan, että yhtiö yrittää palauttaa asiakkaiden kryptovaluutat säilöstä niin sanotuista kylmistä lompakoista. Kuva: quadrigacx.com

Kuolema Intiassa

Quadriga tiedotti tammikuun puolivälissä, että yhtiön 30-vuotias perustaja ja toimitusjohtaja Gerald Cotten oli kuollut yllättäen Intiassa 9. joulukuuta. Asiasta kertoi hänen leskensä.

The Globe and Mail (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Quadrigan julkaisemassa tiedottessa kerrottiin, että Cotten oli rakentamassa Intiaan orpokotia. Lehti kertoo, että oikeuteen jätettyjen asiakirjojen mukaan Cotten kuoli suolistosairaus Crohnin tautiin liittyviin komplikaatioihin.

Kanadan viranomaiset ovat vahvistaneet CBC:lle, että kanadalainen on kuollut Intiassa ja että he ovat tarjonneet apua vainajan perheelle. Yksityisyydensuojan takia viranomaiset eivät kertoneet asiasta enempää.

Intialainen media ei ole ilmeisesti uutisoinut Cottenin tapauksesta, vaikka se tavallisesti kertoo länsimaalaisten kuolemista Intiassa.

Cotten oli vain parisen viikkoa ennen kuolemaansa laatinut testamentin, jossa hän määritteli, kuinka hänen perintönsä tulisi jakaa. Hän muun muassa testamenttasi runsaat 66 000 euroa kahden koiransa hoitoon, kertoo The Globe and Mail (siirryt toiseen palveluun).

Kanadalaisen Bull Bitcoin -yhtiön perustaja Francis Pouliot julkaisi Cottenin kuvan Twitterissä tammikuussa.

Yli satatuhatta asiakasta jäi nuolemaan näppejään

Cottenin leski kertoo Brittiläisen Kolumbian korkeimmalle oikeudelle antamassaan valaehtoisessa todistuksessa, että hänellä on hallussaan Cottenin tietokone. Hän ei kuitenkaan ole saanut käynnistettyä konetta salauksen takia.

Lohkoketju- ja kryptovaluutta-alaa seuraava Coindesk-sivusto (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut lesken valaehtoisen todistuksen.

Lesken mukaan Quadriga oli joulukuussa 2018 asiakkailleen velkaa 70 miljoonaa Kanadan dollaria ja 180 miljoonan Kanadan dollarin arvosta kryptovaluuttoja kuten bitcoineja, ethereitä ja litecoineja.

Quadrigan hallussa on yli 115 000 asiakkaan varoja. Heillä on yhtiöltä saatavia yhteensä noin 166 miljoonan euron arvosta.

Kryptoja säilytetään erityisissä kryptovaluuttalompakoissa. Nettiin kytketyillä tietokoneilla sijaitsevia niin sanottuja kuumia lompakoita käytetään nopeisiin arvonsiirtoihin.

Netistä eristetyissä varastojärjestelmissä sijaitsevia niin sanottuja kylmiä lompakoita puolestaan käytetään kryptovaluuttojen turvalliseen säilytykseen. Hakkerit eivät pääse verkon kautta varastamaan niissä olevia rahakkeita.

Cottenin lesken mukaan Quadriga on toistaiseksi päässyt käsiksi vain yhtiön kuumiin lompakoihin, koska Cotten oli ainoa henkilö, jolla oli hallussaan avaimet yhtiön kylmiin lompakoihin.

Lesken mukaan valtaosa asiakkaiden kryptovaluutoista on kylmissä lompakoissa. Jos avaimia niihin ei löydy, niin lompakoissa olevat rahakkeet uhkaavat jäädä lukituiksi.

Epäilykset huijauksesta leviävät

Monet Quadrigan asiakkaat epäilevät keskustelupalsta Redditillä (siirryt toiseen palveluun), että toimitusjohtaja Gerald Cotten ei olisi oikeasti kuollut, vaan hän olisi lavastanut kuolemansa ja vienyt asiakkaiden rahat.

He pitävät Cottenin kuolinpaikkaa ja ajankohtaa epäilyttävinä. Intiassa jotkin korruptoituneet lääkärit ja viranomaiset myyvät väärennettyjä kuolintodistuksia. Paikalliset rikolliset käyttävät niitä muun muassa vakuutuspetosten toteuttamiseen (siirryt toiseen palveluun).

Cottenin leski kertoo joutuneensa uhkailun kohteeksi tapauksen takia.

Nyt huijausta epäilevät pyrkivät selvittämään Quadrigan lompakoiden osoitteet, jotta he voisivat seurata niissä olevien rahakkeiden liikkeitä lohkoketjun analysointiin tarkoitetuilla työkaluilla.

Jos Quadrigan kylmissä lompakoissa olevien kryptojen havaittaisiin siirtyvän toisiin osoitteisiin, niin se olisi todiste, että jollakin taholla on avaimet lompakoihin.

Myös amerikkalaisen kryptovaluuttapörssi Krakenin toimitusjohtaja Jesse Powell epäilee, että Quadrigan toimintaan ja Gerald Cottenin kuolemaan liittyy jotakin hämärää.

Powell kertoi viestipalvelu Twitterissä, että Krakenin tiedossa on tuhansia Quadrigan käyttämien lompakoiden osoitteita.

– Tutkimme outoa ja suoraan sanottuna epäuskottavaa tarinaa perustajan kuolemasta ja avainten katoamisesta, Powell kirjoittaa.

Hän myös kehottaa Kanadan poliisia olemaan yhteydessä Krakeniin, jos tapauksesta on aloitettu tutkinta.

Toisessa tviitissään Powell kyseenalaistaa Cottenin kuolintodistuksen aitouden. Hän toteaa, että siitä ei ole varmuutta, onko kuolemalla todistajia, onko vainajalle tehty ruumiinavausta tai ovatko Kanadan viranomaiset nähneet ruumista ja varmistaneet vainajan henkilöllisyyttä.

Suosittelemme sinulle