Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen kuolemaa on surtu laajasti.

Matti Nykänen
Matti Nykänen kuvattuna elokuussa 2007. Kuva: Timo marttila / EPA
Roope Visuri,
Henri Pitkänen,
Henriikka Hiilloskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuren mäkihyppylegendan Matti Nykäsen muistoa on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa. Yle Urheilu kokosi tähän juttuun muistoja ja viestejä, joita ihmiset ovat Nykäsestä päivän aikana kertoneet.

Nykäsen kovin 1980-luvun kilpakumppani, saksalainen Jens Weissflog muistelee taistelupariaan lämmöllä. Nykäsellä oli Weissflogin mukaan kaikki huippuhyppääjän ominaisuudet.

– Luonteeltaan hän oli pohjimmiltaan mielestäni aika varautunut. Hyppääjänä hän oli teknisesti todella taitava, ja hänellä oli kaikki sellaiset ominaisuudet, joita lajissa tarvitaan. Oli kehonhallintaa, rohkeutta ja voitontahtoa.

Viimeisen kerran Nykänen ja vuotta nuorempi Weissflog tapasivat kaksi vuotta sitten Kuhmossa ja Vuokatissa.

– Vietimme pari päivää yhdessä. Hän jätti itsestään hyvän vaikutelman ja oli hyvällä tuulella.

Ruotsalainen mäkihyppylegenda ja v-tyylin kehittäjä Jan Boklöv muistaa Salpausselän kisoista 1988 kaksi hetkeä, jolloin Matti Nykänen osoitti hienosti urheiluhenkeä.

– Matti on kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä. Matti on kaikista suurin, Boklöv sanoo.

Nykästä tiiivisti seuranneet urheilutoimittajat Arto Teronen ja Kari Hiltunen arvostivat päättäväisyyttä.

– Ilmaiseksi Matille ei tullut mikään. Moni luuli, että Matti menestyi lahjoillaan ja oli pelkästään luonnonlahjakkuus, Hiltunen oikaisee.

– Mutta mielestäni Matti oli ensimmäinen mäkihyppääjä, joka teki todella paljon töitä uransa eteen. Matti oli erittäin kova harjoittelemaan Jyväskylässä. Totta kai täytyi olla lahjojakin pohjalla, mutta Matti ei saanut mitään ilmaiseksi.

Toinen Nykäsen kilpakumppani, V-tyylin kehittäjä, ruotsalainen Jan Boklöv pitää traagisena, että Nykänen kuoli vain 55-vuotiaana.

– Matti oli paras yhdeksän kisavuotensa aikana, mutta on itsestään selvää, että Matti on kaikkien aikojen paras. Hän oli mäkihypyssä esikuva, Boklöv sanoi Ruotsin tietotoimsto TT:lle.

Kokenut mäkihyppyvalmentaja ja Nykäsen kanssa samoihin aikoihin hypännyt Mika Kojonkoski näkee, että Nykäsen olosuhteet, osaaminen ja hänen oma sitoutumisensa olivat aikaansa edellä.

– Hän eli ainoassa paikassa maailmassa, jossa saattoi hypätä suurmäestä koko päivän, koska Jyväskylän Laajavuoressa hissit veivät mäkitornin juureen ja sieltä ylös. Ympärillä oli valmentaja Matti Pullin ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan osaaminen professori Paavo Komin johdolla.

– Matti oli huikean sitoutunut hyppäämiseen. Hän jaksoi tehdä töitä aamusta iltaan. Tosi surullista. Kaikkien aikojen mäkimies, legenda on poissa, Kojonkoski sanoi STT:lle.

Mika Kojonkoski.
Kuva: Lehtikuva

2000-luvun menestynein suomalaishyppääjälle Janne Ahoselle Nykänen oli esikuva.

– Nuoruusvuoteni olivat Matin ihannoimista ja myöhemmin opin ja myöhemmin pääsin häneen tutustumaan. Omalla aikuisiälläni olemme olleet jonkin verran tekemisissä.

– Hän oli eniten ihailtu tähti niin minun pienessä mielessäni kuin mäkihyppymaailmassa, Ahonen muisteli Yle Urheilulle.

Janne Ahonen.
Janne Ahonen. Kuva: AOP

Albertvillen olympiasankari Toni Nieminen muistelee sankariaan Matti Nykästä lämmöllä ja edelleen ihaillen.

– Minulle Matti Nykänen oli kaikkien aikojen sankari. Minuun hän suhtautui aina äärimmäisen herkästi ja sydämellisesti. Matti oli vastoinkäymisissäni aina ensimmäisiä ihmisiä, jotka soittivat ja tarjosivat apua. Se kertoo Matin pohjimmaisesta luonteesta, joka oli herkkä ja sydämellinen, Nieminen kertoo.

Toni Nieminen
Toni Nieminen Kuva: Lehtikuva

– Menestystä olisi voinut tulla enemmänkin, mutta tuli sitä tarpeeksi. Matti Nykänen tunnetaan. Hän ei taiteilijanimiä tarvitse, summaa maastohiihtosuuruus Juha Mieto ja esittää osanottonsa.

Juha Mieto
Juha Mieto Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

– Ei tässä voi sanoa kuin että tämä on surullista. Nykänen oli loistava mäkihyppääjä. Kilpailimme yhdessä, mutta minulla ei ollut mahdollisuuksia häntä vastaan, entinen norjalainen mäkihyppääjä Hroar Stjernen sanoo Verdens Gangille.

Tommi Nikunen.
Tommi Nikunen. Kuva: Tomi Hänninen

– Olen seurannut Matin uraa ja elämää paljon, niin oli epätodellinen olo. Se oli uutinen, jota ehkä oli odottanutkin, että jossain vaiheessa se tulee, mutta että se tuli näin aikaisin, niin se yllätti ja tuntui pahalta, Yle Urheilun asiantuntijana toimiva Tommi Nikunen sanoi.

Nikusella on paljon hyviä muistoja Nykäsestä, sillä mäkihyppylegenda oli hänelle, kuten niin monelle muulle, suuri lapsuuden sankari.

– Hän oli minulle henkilökohtainen innoittaja, joka vei lajin pariin, vaikka lahtelaisella esikuvia olisi riittänyt muitakin. Kyllä se lopullinen innostus mäkihyppyyn tuli Matin kautta.

Sosiaalisessa mediassa on myös kunnioitettu Nykäsen muistoa laajasti. Voit lukea koottuja muistoja tästä.

Uutista päivitetty kello 19.15.

Lue myös:

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Suosittelemme