Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Rottasota täydessä käynnissä Kouvolassa – pulskat ja röyhkeät rotat ovat kova vastus: "Hyvässä kunnossa näyttävät liikkuvan"

Rottia on hävitetty viemäriverkostosta nyt jo yli puoli vuotta. Nyt jahti alkaa tuottaa tulosta.

Rotta viemärissä
Anticimex-yrityksen ottamaa kuvaa rotasta viemäriverkostossa. Rotta saapumassa lähelle eliminointipistettä. Kuva: Anticimex
Vesa Grekula
Avaa Yle-sovelluksessa

Utelias mutta epäluuloiselta vaikuttava viemärirotta lähestyy kapealla kulkureitillään tuholaistorjujaa. Samassa rotta pyörähtää ympäri ja lähtee takaisin tulosuuntaansa. Parin sekunnin kuluttua se tulee taas.

– Hyvässä turkissa ja hyvässä kunnossa olevia pulskia rottia viemäreissä tuntuu liikkuvan, kommentoi tuholaistorjuntayritys Anticimexin Itä- ja Kaakkois-Suomen myyntipäällikkö Jari Lehmusmetsä katsoessaan videokuvaa viemäristä.

Rotta on havainnut reitillään jotain epäilyttävää, ja sen matka etenee hitaasti ja varovasti. Muutaman peruutuskerran jälkeen uteliaisuus voittaa, ja viemäreiden asukas ottaa kohtalokkaat askeleensa.

Jari Lehmusmetsä, Anticimex, tuholaistorjunta, rotat, sähköansa
Anticimex-tuholaistorjuntayritys hävittää rottia Kouvolassa yhteistyössä kaupungin viemäriverkostoa hallinnoivan Kouvolan Vesi Oy:n kanssa. Kuva: Yle / Vesa Grekula

Sähköansa on osoittanut tehokkuutensa, rotan elämä päättyy yhdellä voimakkaalla iskulla.

– Rotta ei pysty elossa ohittamaan ansaa, jossa on lämpö– ja liiketunnistin, kertoo Lehmusmetsä katsellessaan tietokoneensa näytöltä viemärikameran videokuvaa.

Lehmusmetsän edustama yritys on hävittänyt rottia Kouvolan viemäreistä runsaan puolen vuoden ajan.

Rottaongelma on työllistänyt erityisesti Kuusankosken taajamassa, jossa rottia pyrki kaupunkialueella asuinkiinteistöihin lattiakaivojen ja wc–pönttöjen kautta jo viime keväänä.

Havaintoja tehtiin muun muassa kahdessa päiväkodissa sekä tavaratalon parkkipaikalla sijaitsevan jätteiden kierrätyspisteen tuntumassa.

Runsas saalis

Kuusankosken keskustan länsiosiin keskittyneessä jahdissa viemärirottakeskittymä on saarrettu neljällä kulkureiteille asennetulla pyydyksellä.

– Ansassa on tylppä muovinen atrainta muistuttava laite, joka iskee rottaan 70 kilometrin tuntinopeudella, ja murskaa eläimen kuoliaaksi. Sen jälkeen laite virittää itsensä uudestaan ja valmistautuu seuraavaan kohtaamiseen, kertoo Jari Lehmusmetsä.

Eliminoitu rotta viemärissä
Tylpät tapit tappavat rotan salamannopeasti. Kuva: Anticimex

Atraimen “piikit” ovat päistään tarkoituksella tylppä, jotta atrain ei lävistäisi rottaa. Kuolleet rotat kulkeutuvat muun viemärijätteen tavoin pitkän ajan kuluessa verkoston loppupäähän jätevedenpuhdistamolle.

Jari Lehmusmetsän mukaan viemäriverkostoon asennetut ansat ovat pyydystäneet keväästä lähtien vajaat 200 rottaa.

– Kaikkia rottia ei koskaan saada viemäreistä pois, mutta tilanne on nyt kuitenkin rauhoittunut, kuvailee Lehmusmetsä.

Viemäreissä riittää rotille syötävää

Viemäreihin asennetut pyydykset ovat eräänlaisia älylaitteita. Ne sisältävät muun muassa puhelimista tutun sim–kortin, jonka avulla ansa raportoi saalismäärät suoraan tuholaistorjujan tietokoneelle.

sähköinen rotta-ansa
Oikealla olevan esineen reiät kätkevät sisäänsä rotan kannalta kuolettavan iskuvälineen. Vasemmalla sähköansan akku. Kuva: Yle / Vesa Grekula

Kouvolan viemäriverkostoa hallinnoivalle Kouvolan Vesi Oy:lle rottien vähentäminen viemäreistä maksaa kuukaudessa noin tuhat euroa. Torjuntaa jatketaan toistaiseksi, alustavan arvion mukaan kevääseen saakka.

– Jatkokin on mahdollinen, mutta katsotaan nyt miten osumia tulee. Nythän sieltä on tullut enää yksittäisiä iskuja. Olemme erittäin tyytyväisiä ansojen toimintaan, sanoo kunnossapitovastaava Jan Mänttäri Kouvolan Vedeltä.

Tuholaistorjunnan ammattilaisten mukaan suurimmat saalismäärät saadaan yleensä pian sen jälkeen kun ansat on asennettu. Näin kävi myös Kouvolassa. Vajaat 200 rottaa reilussa puolessa vuodessa on melko tavanomainen määrä tuholaistorjujalle.

– Määrä ei mitenkään yllätä, sanoo Jari Lehmusmetsä. Viemäreissä on rottia, koska siellä riittää syötävää. Jos lähistöllä on asuintaloja, niin yleensä niistä ajautuu syömäkelpoista materiaalia viemäriin.

Rottahavaintoja tehdään koko ajan

Myös maan pinnalla tehdyt rottahavainnot ovat Kuusankosken katukuvassa vähenemään päin. Kierrätyspisteellä tehdyt havainnot ovat loppuneet kokonaan.

Kouvolan kaupungin terveysvalvonnan mukaan kierrätyspisteelle oli säännöllisesti tuotu vanhentunutta leipää, joka oli houkutellut rottia paikalle.

– Leivän alkuperää emme saaneet selville, mutta tiedottamisella leivän tuonti sille kuulumattomaan paikkaan saatiin loppumaan. Samalla kaupunkilaisten rottahavainnot palautuivat normaalille arkipäiväiselle tasolle, kertoo terveystarkastaja Mari Järvinen.

ekopiste, kierrätyspiste, jätteet,
Kierrätyspisteelle tuodut leivänpalat houkuttelivat rottia väärään paikkaan Kouvolassa tavaratalon parkkipaikalla. Kuva: Yle / Vesa Grekula

Rottahavaintoja tehdään kaupungin terveysvalvontaan ympäri vuoden. Järvisen mukaan yksittäisiä ilmoituksia tulee edelleen, myös muualta kuin Kuusankoskelta. Ilmoitusten määrässä tulee piikki yleensä syksyisin, kun liikkeellä olevat rotat saattavat alkaa etsiä sisätiloja.

Maan pinnalla tehtyjen havaintojen osuminen samoihin aikoihin viemärirottajahdin kanssa lienee osittain sattumaa.

– Viemärirotilla on niin hyvät oltavat, että ne viihtyvät pääosin viemäreissä. Joskus jokunen yksilö saattaa yrittää maan päällekin, mutta uskoisin, että kierrätyspisteellä vierailleet rotat olivat eri eläimiä kuin viemärirotat, arvelee Järvinen.

Suosittelemme sinulle