Hyppää sisältöön

Havaiji kaavailee tupakan ikärajan nostamista – 100 vuoteen

Mikäli lakiesitys hyväksytään, Yhdysvaltain osavaltioon astuu voimaan tiettävästi maailman tiukin tupakkalaki.

Uudella lakiesityksellä halutaan lopettaa tupakointi Havaijilla. Kuva: Cristoph Schmidt / EPA

Havaijilla tupakan ystävät voivat tulevaisuudessa joutua odottamaan melko pitkään saadakseen vetää laillisesti ensimmäiset henkoset nikotiinisavua. Paikallisen poliitikon jättämä lakiesitys kieltäisi toteutuessaan tupakan myynnin alle 100-vuotiaille.

Havaijin osavaltiossa tupakan myymistä koskevat lait ovat jo entuudestaan tiukimpia Yhdysvalloissa. Vuonna 2014 tupakan myynnin ikäraja nostettiin saarilla 21 vuoteen.

Uusi lakiesitys nostaisi ikärajan ensi vuonna 30 vuoteen. Seuraavana vuonna 2021 ikäraja olisi jo 40, ja 2022 tupakan ostajan tulisi olla vähintään 50-vuotias.

Vuonna 2023 tupakan hankkiminen olisi sallittua enää vain 60-vuotiaille ja sitä vanhemmille ihmisille. Lopulta vuonna 2024 ikäraja nostettaisiin kerralla 100 vuoteen.

Ei täyskieltoa?

Mikäli demokraatteja edustavan lainsäätäjän Richard Creaganin esitys hyväksytään, se käytännössä kieltäisi tupakan myynnin.

Asteittain äärimmäisyyksiin asti nouseva ikäraja ei kuitenkaan ole vain silmänlumetta vaan oleellinen osa lakiesitystä. Creaganin mukaan esitys on muotoiltu juuri näin, jotta sen voidaan katsoa olevan lainmukainen.

Juridisesti lakiesityksen ydin on siinä, ettei se vaadi tupakan täyskieltoa vaan ainoastaan myynnin rajoittamista.

Tiettävästi maailman tiukinta tupakkalakia ehdottanut Creagan on siviiliammatiltaan lääkäri. Hänestä täyskielto ei ole liioittelua.

– Valtio on velvoitettu suojelemaan kansalaisten terveyttä, Creagan – entinen tupakoija – perusteli Hawaii Tribune-Herald -sanomalehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle